Σε δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή στη Ρουμανία το 3ο ΓΕΛ Σπάρτης

Tzakas

Πρόγραμμα Erasmus+

Πέμπτη, 25 Νοέμβριος 2021 12:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή στη Ρουμανία το 3ο ΓΕΛ Σπάρτης

Tην εβδομάδα 17-23 Οκτωβρίου  το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης συμμετείχε με τις εκπαιδευτικούς Βασιλική Σκούφη (διευθύντρια), Αικατερίνη Εξωμανίδη, Αιμιλία  Μπουρίκου και ομάδα έξι μαθητών της Γ΄ Τάξης Λυκείου στην πρώτη διεθνική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ KA229. Η δράση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο σχολείο «Liceul Teoretic Miron Costin» στην πόλη Paşcani στην περιοχή του Ιασίου της Ρουμανίας, με τη συμμετοχή εταίρων και από τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και τη Σερβία.

Το θέμα της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν «Zero Waste Living Challenge» και σχετιζόταν με δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης του προγράμματος υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια -εντός και εκτός του σχολείου- σχετικά με τα ιδιαίτερα επαπειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας σε κάθε χώρα, τον κύκλο ζωής ενός ρούχου, την μετατροπή/αναβάθμιση χρησιμοποιημένων ρούχων, την κομποστοποίηση, τη διήθηση του νερού σε είδη φυσικών υλικών και τον προσδιορισμό του pH. Η επίσκεψη και συνομιλία με τον δήμαρχο της πόλης για περιβαλλοντικά θέματα ήταν άλλη μια ευκαιρία που τα παιδιά αξιοποίησαν για να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και να πληροφορηθούν τα βήματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε επίπεδο πόλης. Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κέντρο προστασίας βίσωνα και στον βοτανικό κήπο Ιασίου και διαγωνισμός φωτογραφίας φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και σε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος του Ιασίου και του Βουκουρεστίου.

Σύσσωμη η σχολική κοινότητα του σχολείου υποδοχής καλωσόρισε και αγκάλιασε με τον πλέον εγκάρδιο και φιλόξενο τρόπο όλες τις αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευόδωση των εκπαιδευτικών στόχων του προγράμματος και στη δημιουργία σχέσεων εποικοδομητικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και την ευγνωμοσύνη τους για τη μοναδική εμπειρία που βίωσαν και τα πολλαπλά οφέλη που αποκόμισαν, όπως: η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός γνώσεων και εμπειριών μέσω των βιωματικών δράσεων, της ομαδοσυνεργατικής εργασίας και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση της δεξιότητάς τους στην χρήση της αγγλικής γλώσσας, ο γόνιμος διάλογος, η ανταλλαγή και η κριτική αποτίμηση απόψεων και πρακτικών της εκπαιδευτικής πολιτικής της εκάστοτε χώρας συμμετοχής, η γνωριμία και επαφή με τις διάφορες εκφάνσεις του τρόπου ζωής, της κουλτούρας και του πολιτισμού της Ρουμανίας, η καλλιέργεια του πνεύματος σεβασμού, αλληλεγγύης, συνεργασίας και ανεκτικότητας μεταξύ των μαθητών και η ενίσχυση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Το 3ο ΓΕΛ Σπάρτης ευχαριστεί «τους γονείς και κηδεμόνες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και την συμπαράστασή τους για την υλοποίηση της κινητικότητας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά, την αγαστή συνεργασία και την αμέριστη προθυμία που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα και να υπογραμμίσουμε τον πολλαπλά εποικοδομητικό ρόλο ανάλογων δράσεων για την εκπαιδευτική διαδικασία».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών