Τρεις επενδυτές διεκδικούν το μεταλλείο Μολάων

Tzakas

Ορυκτά πολύτιμα για τη βιομηχανία στο υπέδαφος της περιοχής - Προχωρά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του κοιτάσματος

Τετάρτη, 24 Νοέμβριος 2021 17:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τρεις επενδυτές διεκδικούν το μεταλλείο Μολάων

Προς εκμετάλλευση κι επανέναρξη λειτουργίας -ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια- φαίνεται πως οδεύει ο μεταλλευτικός χώρος των Μολάων, που συντίθεται από ορυκτά καθοριστικής σημασίας για σειρά κλάδων της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του δυναμικά αναπτυσσόμενου κλάδου των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες νέας γενιάς). Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η β΄ φάση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σε τμήμα, έκτασης 9,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων, του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Μολάων, όπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις υποψήφιοι επενδυτές.

H προκήρυξη του έργου εντάσσεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και του αποθεματικού δυναμικού των σημαντικών δημόσιων μεταλλευτικών χώρων.

Πρόκειται για διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό που αναπτύσσεται σε δύο φάσεις: τη φάση α΄ η οποία ολοκληρώθηκε και αφορούσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη φάση β΄ που σχετίζεται με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ως καταληκτική ημερομηνία για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ορίζεται η 22 Δεκεμβρίου 2021.

Το κοίτασμα των Μολάων, που ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ερευνών της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ-πρώην ΙΓΜΕ), είναι ηφαιστειακού τύπου Kuroko. Τα κύρια ορυκτά του είναι ο σφαλερίτης (ορυκτό του ψευδαργύρου), με αξιοσημείωτη παρουσία σιδηροπυρίτη, γαληνίτη και αργύρου. Παλαιά μελέτη σκοπιμότητας αφορούσε υλοποίηση μονάδας εμπλουτισμού δυναμικότητας 200.000t/έτος μεταλλεύματος. Επίσης, τόσο το υπέδαφος των Μολάων, όσο και των γειτονικών περιοχών, θεωρούνται πρόσφορα για την ανακάλυψη και νέων κοιτασμάτων.

metalleio Molawn

Τρεις οι υποψήφιοι
Τον διεθνή διαγωνισμό προκάλεσε η εταιρεία Rockfire Resources με επιστολές της προς τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών, ενεργοποιώντας έτσι το άρθρο 144 του Μεταλλευτικού Κώδικα (ΦΕΚ 277/Α/5-10-1973). Το πολυμεταλλικό κοίτασμα με άργυρο, ψυεδάργυρο, μόλυβδο και κάδμιο, που βρίσκεται στην παραχωρούμενη έκταση 9,8 τετρ. χλμ, του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου, μπορεί να αποτελέσει την πηγή πρώτων υλών κρίσιμων για τη βιομηχανία.

Διεκδικητές του μεταλλείο Μολάων είναι οι ΜΕΤΕ ΑΕ, η κοινοπραξία ΙΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ με την αυστραλιανή ROCKFIRE RESOURCES και η ΕΛΛΗΜΕΤ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΕ.
-  Η εταιρεία Rockfire Resources, που εκκίνησε το διαγωνισμό με επιστολές της προς τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της τα ερευνητικά πρότζεκτ Lighthouse, Copper Dome και Copperhead στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το πρώτο έχει αποθέματα 208.000 ουγκιών χρυσού και θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα μεταλλεία χρυσού στον κόσμο.
-  Η «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (ΜΕΤΕ) εδρεύει στη Φλώρινα και ιδρύθηκε το 1986 από τον Γεώργιο Κ. Μεσσήνη. Η εταιρεία διαθέτει μεταξύ άλλων ένα κοίτασμα λιγνίτη στο Προσήλιο της Κοζάνης και ένα λατομείο χαλαζία στη Μελίτη της Φλώρινας.
-  Η ΕΛΛΗΜΕΤ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΕ είναι η πρώην «Μεταλλεία Γρεβενών – Κοζάνης ΑΕ» στην οποία μέτοχος ήταν ο επιχειρηματίας και μεταλλειολόγος Δημήτρης Κούτρας. Η ΕΛΛΗΜΕΤ είναι ο μεταλλειοκτήτης των οριστικών παραχωρήσεων χρωμίτη περιοχής Κοζάνης-Γρεβενών. Έχει ξεκινήσει μεταλλευτική έρευνα, αρχικά για τις περιοχές Αετοράχες, Ριζό και Μουτσάρα, με στόχο την επέκταση και στις άλλες μεταλλευτικές θέσεις.

Αρχή πριν από 43 χρόνια
Η ιστορία του κοιτάσματος και του μεταλλείου Μολάων έχεις τις απαρχές στο 1978 όταν το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) τότε (ΕΑΓΜΕ σήμερα) ξεκίνησε τις πρώτες έρευνες και η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου έγινε το 1985 από την ΜΕΤΒΑ (Μεταλλουργικές Βιομηχανίες Αιγαίου ΑΕ), εγκαταλείποντας ωστόσο τις όποιες προσπάθειες το 1990, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των μετάλλων. Οι εκτιμήσεις των ερευνητών του ΙΓΜΕ, τότε, αποτύπωναν αποθέματα 3,3 εκατ. τόνων, μία σοβαρή ένδειξη για αξιοποιήσιμο κοίτασμα.


με πληροφορίες από mononews.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών