Η Λακωνία παρελαύνει για το έπος του '40

Οι εκδηλώσεις σε Σπάρτη, Γύθειο, Σκάλα για την επέτειο του «ΟΧΙ»

Τετάρτη, 27 Οκτώβριος 2021 12:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Λακωνία παρελαύνει για το έπος του '40

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, αλλά και για το διεθνές στερέωμα, διότι υπενθυμίζει, αναδεικνύει και συμβολίζει τη στάση αντίστασης ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, αποτελώντας παράδειγμα προάσπισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας των εθνών.

Μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο η πανδημία δεν επέτρεψε μαζικά δρώμενα, η ιστορική ημερομηνία τιμάται ξανά με την αρμόζουσα λαμπρότητα ανά την επικράτεια. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ορίζεται ότι οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στη Λακωνία, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν γενικός και τριήμερος σημαιοστολισμός δημοσίων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων, καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κατοικιών. Ακόμα, θα λάβει χώρα φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών.

Το πρόγραμμα εορτασμού στη Λακωνία περιλαμβάνει:

Σπάρτη

Πέμπτη 28/10
- 07:30: Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών
- 08:00: Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Σπάρτης
- 10:25: Τέλος προσέλευσης επισήμων στον Μητροπολιτικό Ναό
- 10:30: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό στην οποία θα χοροστατήσει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Μετά το τέλος της δοξολογίας θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Αναστάσιο Παπαγιαννάκο.
- 11:15: Μετάβαση επισήμων και αντιπροσωπειών σχολείων και σωματείων στο κενοτάφιο του Λεωνίδα για την απόδοση τιμών
- 11:30: επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο του Λεωνίδα
- 11:45: Έναρξη παρέλασης των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης, διάρκειας 40-60 λεπτών. Επισημαίνεται πως η χρονική διάρκεια της παρέλασης θα τηρηθεί αυστηρά.

Γύθειο

Πέμπτη 28/10
- 07:30: Εορταστικά εμβατήρια στους δρόμους της πόλης
- 08:00: Έπαρση σημαίας στην πλατεία Ηρώου με συμμετοχή στρατιωτικού τμήματος
- 10:00: Προσέλευση σχολείων συλλόγων και οργανώσεων της πόλης με τις σημαίες και τα λάβαρα τους στην πλατεία Δημαρχείου, από όπου σε πομπή θα μεταβούν στον Μητροπολιτικό Ναό.
- 10:30: Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Μετά το πέρας της δοξολογίας μετάβαση στο Ηρώο όπου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
- Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Μαρία Ανεστοπούλου
- Θα ακολουθήσει παρέλαση από μαθητές της Α/βθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, συλλόγων, Στρατού και μηχανοκίνητου τμήματος της ΠΥ Γυθείου
 
Σκάλα

Πέμπτη 28/10
- 07:00: Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες
- 07:30: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ΙΝ Αγίας Τριάδας
- 09:15:  Προσέλευση των μαθητών στον ναό
- 09:30: Συγκέντρωση και προσέλευση επισήμων στον ΙΝ Αγίας Τριάδας
- 10:00: Επίσημη δοξολογία στον ΙΝ Αγίας Τριάδας
  Στη συνέχεια θα γίνει μετάβαση στο Ηρώο στην Πλατεία Πηγών, όπου θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:
- Επιμνημόσυνη δέηση
- Κατάθεση στεφάνων
- Εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας κ. Παναγιώτη  Καραμούζη
- Απαγγελία ποιημάτων από τη μαθήτρια του Λυκείου Σκάλας, Αγγελική Ταμβακολόγου, τον μαθητή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας, Αθανάσιο Βάγια και τη μαθήτρια 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας, Ευανθία Ξυπολιτάκου
- Τήρηση ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των ενδόξων νεκρών
- Εθνικός Ύμνος
- Παρέλαση στην κεντρική οδό της πόλης (έναρξη από την καφετέρια Κυριακάκου με τερματισμό την πλατεία Δημαρχείου).

Σημειώνεται πως ανάλογες επετειακές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν και σε άλλες περιοχές της Λακωνίας, όπως στους Μολάους, την Ελαφόνησο, τη Νεάπολη, τη Μονεμβασιά, την Αρεόπολη, το Γεράκι, το Καστόρι κ.α..

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti