Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη παραδίδεται η νέα είσοδος Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Tzakas

Ολοκληρώνονται προσεχώς οι τελικές εργασίες

Παρασκευή, 22 Οκτώβριος 2021 19:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη παραδίδεται η νέα είσοδος Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Στην τελική ευθεία έχει μπει η αποπεράτωση του κομβικού έργου της νέας εισόδου Σπάρτης μέσω επέκτασης της οδού Λυκούργου, από τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ ως την Επαρχιακή οδό Σπάρτης-Γερακίου. Οι παρεμβάσεις στο νεότευκτο οδικό τμήμα έχουν εκτελεστεί σε πλειοψηφικό βαθμό, ενώ απομένουν η πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών ασφαλτόστρωσης, αλλά και η κατασκευή στηθαίων ασφαλείας και κιγκλιδωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», που επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο δρόμος αναμένεται να αποδοθεί προς χρήση περί τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα να κρίνεται σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. Στο ίδιο ή σε επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να τελεστούν και τα εγκαίνια που θα επισημοποιήσουν την παράδοση της οδού.

Συχνή είναι η αυτοψία στο εργοτάξιο και του αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Βερούτη ο οποίος παρακολουθεί εντατικά την πορεία των εργασιών κι ενημερώνεται για την πρόοδο από τον ανάδοχο του έργου.

Η νέα είσοδος Σπάρτης αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση στην πόλη, τόσο για τους επισκέπτες-επαγγελματίες που καταφτάνουν από περιοχές εκτός νομού (κυρίως μέσω του κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη), αλλά και όσους προέρχονται από τη νότια Λακωνία (δια του τμήματος Σκούρα-Πυρί), αφήνοντας σημαντικό «αποτύπωμα» και στην τοπική οικονομία.

Η «ταυτότητα» του έργου
Το έργο με τίτλο «Παραλλαγή Επαρχιακής Οδού 4 στο Τμήμα Σπάρτη - Πλατάνα - Σκούρα», συνολικού προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ, που εκτελείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημοπρατήθηκε το 2015 από την τέως περιφερειακή Αρχή του Π. Τατούλη και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2018.

Η καινούργια πύλη πρόσβασης στη Σπάρτη δίνει τη δυνατότητα απευθείας μετάβασης  στο κέντρο της πόλης, ενώ αποτελεί συνέχεια του αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρο-Σπάρτη και του τμήματος Σκούρα-Πυρί, ολοκληρώνοντας έτσι τη «μεγάλη» παράκαμψη της λακωνικής πρωτεύουσας.

Το έργο περιλαμβάνει επέκταση της οδού Λυκούργου (από τον σταθμό του ΚΤΕΛ) προς τα ανατολικά και διασύνδεση με την Επαρχιακή οδό Σπάρτης-Γερακίου (στο ύψος του Αφυσσού), μέσω οδικών έργων 2,3 χλμ., κατασκευής γέφυρας μήκους 300 μέτρων που διαπερνά τον ποταμό Ευρώτα και διευθέτησης του ρέματος του Αφυσσού.

Στο σημείο συμβολής του νέου οδικού τμήματος με την Επαρχιακή οδό δημιουργείται ειδικός κόμβος που θα διευκολύνει την ομαλή και ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Ακόμα, έχει κατασκευαστεί διαχωριστική νησίδα ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και  πεζοδρόμια για τους πεζούς, ενώ έχουν προβλεφθεί υποδομές για την τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού μέσω νέου έργου. Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2020 ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης είχε ζητήσει από την επιβλέπουσα Υπηρεσία να εξεταστεί κάθε δυνατή τεχνική λύση για κατασκευή ασφαλούς πεζοδρομίου και φωτισμού στις προσαγωγούς οδούς και στη γέφυρα, μιας και η εγκεκριμένη μελέτη δεν το είχε προβλέψει.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και κατασκευάστρια εταιρεία η «ΙΝΤΡΑΚΑΤ».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών