Στην Ισλανδία στελέχη της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης Λακωνίας

Tzakas

Στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+

Πέμπτη, 21 Οκτώβριος 2021 14:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην Ισλανδία στελέχη της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης Λακωνίας

Εξαμελής ομάδα εκπαιδευτικών από τη Λακωνία ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, όπου παρακολούθησε κύκλο δομημένων σεμιναρίων και εργαστηρίων για την ιστορία, τον πολιτισμό και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αυτής. Στην αποστολή συμμετείχαν ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, Δρ Αγάπιος Οικονομίδης, οι υπεύθυνοι των Σχολικών Δραστηριοτήτων και του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Δημήτριος Βαχαβιώλος και Ελένη Παλούμπα, η διευθύντρια του Γυμνασίου Νεάπολης, Παναγιώτα Κολυβοδιάκου, και οι εκπαιδευτικοί Ξένων Γλωσσών Σταυρούλα Λαγού (2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης) και Χριστίνα Φούκα (Γυμνάσιο Νεάπολης).

Η κινητικότητα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένου από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τον αρμόδιο εθνικό φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σχεδίου δράσης Erasmus + ΚΑ1 με τίτλο «Ενεργοποιώντας την Ταυτότητα του Σύγχρονου Εκπαιδευτικού: Συνεργασία, Δημιουργικότητα, Επικοινωνία και Κριτική Σκέψη». Το σχέδιο αυτό δράσης υλοποιείται από τρεις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Λακωνίας και συγκεκριμένα από το 1ο Γυμνάσιο Νεάπολης, το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Σπάρτης που συνεργάζονται υπό τον συντονισμό της διεύθυνσης για την επιτυχή υλοποίησή του.

Το σεμινάριο, με διοργανωτή τον διεθνούς φήμης εκπαιδευτικό οργανισμό «English Matters», παρακολούθησαν 119 εκπαιδευτικοί από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρώτες ημέρες του σεμιναρίου περιελάμβαναν αναλυτικές εισηγήσεις στην αγγλική γλώσσα σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό και το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισλανδίας, από έμπειρους και καταξιωμένους ομιλητές. Ακολούθησαν  εργαστήρια ομαδοσυνεργατικής βιωματικής μάθησης, επισκέψεις σε  σχολικές μονάδες, στο Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας και σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και παρατήρηση πεδίου σε τοπία μοναδικής γεωμορφολογίας  και περιβαλλοντικής ιδιαιτερότητας.

Οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχολικές μονάδες κάθε βαθμίδας Εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Ρέικιαβικ αποτέλεσαν εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό τμήμα του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Οι επισκέψεις αυτές προσέφεραν τη δυνατότητα στους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία του ισλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και να επικοινωνήσουν με εκπαιδευτικούς και στελέχη διοίκησης των ισλανδικών σχολικών μονάδων. Ακόμα, έδωσαν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν εκ των έσω την καθημερινότητα μιας σχολικής μονάδας του εξωτερικού  και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις εκπαιδευτικές τεχνικές και μεθόδους που χρησιμοποιούνται, όπως επίσης και να μοιραστούν προβληματισμούς γύρω από την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τη διαχείριση προβλημάτων στην τάξη.   

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με μία αρκετά ενδιαφέρουσα διάλεξη πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί της Ευρώπης ενώπιον των συχνά μεταβαλλόμενων εκπαιδευτικών πολιτικών από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και την αναγκαιότητα καλλιέργειας της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

Η επίσκεψη στην Ισλανδία συνιστούσε τη δεύτερη από τις δύο κινητικότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Erasmus+  για τους εκπαιδευτικούς της Λακωνίας, καθώς είχε ήδη προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη στην Πράγα της Τσεχίας, στις αρχές Ιουλίου. Τα αποτελέσματα των κινητικοτήτων αυτών θα παρουσιαστούν σε επικοινωνιακές δράσεις διάχυσης που προγραμματίζονται  από τη ΔΔΕ Λακωνίας.  

«Πρωταρχικός στόχος της ΔΔΕ Λακωνίας είναι οι εμπειρίες και η κεκτημένη γνώση να μεταλαμπαδευτούν στο σύνολο των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς της, ώστε να ενεργοποιηθούν, να παρακινηθούν και συμμετάσχουν κατά το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αναβαθμίζοντας κι ενδυναμώνοντας πολύπλευρα τον ρόλο τους και την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας», επισημαίνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών