Η Σπάρτη έστειλε το μήνυμα «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Στο πλαίσιο της «15ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα»

Τρίτη, 19 Οκτώβριος 2021 15:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Σπάρτη έστειλε το μήνυμα «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Δράση ενημέρωσης, ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με κεντρικό μήνυμα το «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου 16/10 στην κεντρική πλατεία Σπάρτης στο πλαίσιο της «15ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα».  Το δρώμενο συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την υποστήριξη του Δήμου Σπάρτης και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας.

Η προτροπή στις παρέες που αποφασίζουν έξοδο για νυχτερινή διασκέδαση είναι να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ εκείνη τη βραδιά, αλλά και γενικότερα να είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει το ρόλο του «οδηγού της παρέας», φορώντας ένα ειδικό βραχιολάκι που θα του το θυμίζει.

Στη δράση της Σπάρτης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι με χαρά δέχτηκαν να ενημερωθούν, αλλά και να ορίσουν κάποιον στην παρέα τους που θα ήταν υπεύθυνος ώστε να απέχει από κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της διασκέδασης. Κατά την αποχώρησή του, το άτομο που είχε επιλεγεί να μην πιεί, υποβαλλόταν σε αλκοτέστ και αφού το αποτέλεσμα ήταν «καθαρό», λάμβανε ένα συμβολικό δώρο από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Εκστρατεία σε 40 πόλεις
Εξακόσιοι εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» συμμετείχαν δυναμικά στη δράση που διεξήχθη σε 40 πόλεις πανελλαδικά, με τη συμμετοχή  2.500 πολιτών, για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».  

Σε μια περίοδο όπου, η οδική ασφάλεια είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των κρατών παγκοσμίως και παρακολουθώντας, με μεγάλη ανησυχία τους δείκτες των τροχαίων δυστυχημάτων να αυξάνουν μετά το lockdown, το Ινστιτούτο ενισχύει την προσπάθεια της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης  για την προστασία όλων των χρηστών του δρόμου. Έχοντας υπόψη ότι 1 στους 4 θανάτους από τροχαία οφείλεται στην οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ, κεντρικός άξονας της δράσης ήταν ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί». Οι εθελοντές προέτρεπαν τις παρέες  να ορίσουν το άτομο που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ προκειμένου να είναι ο «οδηγός της παρέας» ο οποίος φορώντας ένα αναγνωριστικό  βραχιολάκι στο τέλος της βραδιάς  θα κάνει ένα φιλικό αλκοτέστ επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του.

Τα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να υποβληθούν σε αλκοτέστ ήταν:
-  Στα θετικά ήταν το γεγονός πως σε ποσοστό 88% ήταν κάτω από το όριο, ενώ 53% εξ’ αυτών δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ, ενώ στα αρνητικά το ποσοστό 12% που βρέθηκε πάνω από το όριο (65% άνδρες, 35% γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας τα 32,5 έτη.
-  Από τις πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά ήταν η Λαμία, η Άρτα και η Κέρκυρα, ενώ οι πόλεις με τα πιο ανησυχητικά ποσοστά (συμμετέχοντες που δέχτηκαν να δεσμευτούν ως οδηγοί της παρέας αλλά βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν: τα Τρίκαλα και το Χαλάνδρι με ποσοστό 38% και 29% πάνω από το όριο σε σχέση με το πανελλαδικό 12%.  

Στην έρευνα που υλοποίησε το ΙΟΑΣ το ίδιο βράδυ στους οδηγούς που θέλησαν να συμμετάσχουν φάνηκε ότι:
- Το 50%  είχε προγραμματίσει από πριν να γίνει οδηγός της παρέας
- Το 28,9% ενθαρρύνθηκε από το ΙΟΑΣ για να γίνει ο οδηγός της παρέας
- Το 87% θεωρεί ότι διασκέδασε εξίσου ή περισσότερο από τους φίλους του.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti