Επενδυτικές προτάσεις για τους «βόρειους δήμους»

Αξιοποίηση προγραμμάτων εισηγείται ο Χρ. Τσίχλης

Τετάρτη, 13 Οκτώβριος 2021 13:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επενδυτικές προτάσεις για τους «βόρειους δήμους»

Με τον  διαχειριστή των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Ελλάδα, πρόεδρο ΜΟΔ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεώργιο Παπαδημητρίου, συναντήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, ο οποίος ενημερώθηκε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και για το ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τους «βόρειους δήμους» της Λακωνίας, δηλαδή για την Δημοτική Ενότητα Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίχλης, «η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων οδήγησε στην ανάπτυξη της ορεινής Αρκαδίας, της ορεινής Κρήτης, των Ιωαννίνων κ.α.. Η έλλειψη προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία του δήμου, είναι μία διαχρονική παθογένεια και απαιτούνται προσλήψεις. Το διαχρονικό πρόβλημα της μη απορρόφησης σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, για την δημοτική ενότητα Πελλάνας Λακωνίας, που οδήγησε στην μείωση του πληθυσμού της περιοχής, στην εγκατάλειψη πολιτιστικών μνημείων και στην έλλειψη υποδομών-επενδύσεων, θα πρέπει να λάβει τέλος και ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως: Προστασία και ανάδειξη του φυσικού κάλους και των ιδιαιτεροτήτων του τόπου μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο που να περιλαμβάνει επί μέρους σχέδια ανά τοπική κοινότητα.»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος προτείνει ειδικότερα τις παρακάτω δράσεις:
«• Ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν βασισμένο στην ποιότητα.
• Ανάδειξη και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, π.χ. Αρχαία Πελλάνα, Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου στην οποία διέμενε ο ήρωας της επανάστασης Παπαφλέσσας. Πολλές περιοχές, έχουν επενδύσει στον θρησκευτικό τουρισμό.
• Αξιοποίηση και βελτίωση της λειτουργικότητας των τουριστικών υποδομών που  υπάρχουν και σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης και ανάπτυξης του συνόλου των υποδομών.
• Ενίσχυση επενδύσεων για αναβάθμιση και δημιουργία νέων καταλυμάτων,  ολοκληρωμένων ποιοτικών συγκροτημάτων και τουριστικής κατοικίας.                                               
• Δημιουργία τουριστικών μονοπατιών, αξιοποίηση φαραγγιών, καλντερίμια, νέο αθλητικό κέντρο Σπάρτης στους βόρειους δήμους κ.α.. Εκτός από την δημιουργία υποδομών: κρίνεται άκρως απαραίτητη η διασύνδεση μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και η σύνδεση με τον νέο αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο-Σπάρτη. Γι’ αυτό, η έξοδος του νέου αυτοκινητόδρομου στο Καστόρι, θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και να υφίσταται έξοδος Καστορείου. Όπως και η σύνδεση του Γεωργιτσίου με την έξοδο Πελλάνας, μέσω Μανίνου.»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών