Πράξη πρώτη για το Open Mall Σπάρτης

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

Πέμπτη, 07 Οκτώβριος 2021 13:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πράξη πρώτη για το Open Mall Σπάρτης

Η έναρξη του κύκλου εργασιών που θα οδηγήσει στη σύνθεση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) Σπάρτης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (7/10). Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στο 1ο υποέργο ανάπλασης των οδών που συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρότζεκτ που εκπονεί ο Δήμος Σπάρτης με συνολικό προϋπολογισμό 911.000 ευρώ.

Η πρώτη φάση των εργασιών ξεκίνησε από την οδό Αγίου Νίκωνος στο τμήμα μεταξύ των οδών Λυκούργου και Βρασίδου, όπου διαμορφώθηκε το πρώτο εργοτάξιο και τα μηχανήματα ξεκίνησαν εκσκαφή του οδοστρώματος.

Η πρώτη περίοδος του έργου περιλαμβάνει: αναβάθμιση και την ανάπλαση των οδών ήπιας κυκλοφορίας Αγίου Νίκωνος, Βρασίδου, Γκορτσολόγου, Αγησιλάου, τον φωτισμό του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο πάρκο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στις οδούς Αγίου Νίκωνος, Βρασίδου, Γκορτσολόγου, Αγησιλάου.

Η διενέργεια των εργασιών, αναπόφευκτα, θα προκαλέσει ανατροπές και δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών στην περιοχή παρέμβασης. Ωστόσο -όπως έχουν αναφέρει και στελέχη του Δ. Σπάρτης- πρόκειται για ένα αναγκαίο «κακό» που, όμως, υπόσχεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι πολίτες καλούνται να «οπλιστούν» με υπομονή και να δείξουν κατανόηση, συμβάλλοντας στην επιτυχία του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος.

Το χρονικό του έργου
Σημειώνεται πως, τον περασμένο Ιούλιο, έναν χρόνο μετά την έγκριση της μελέτης εφαρμογής από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Σπάρτης, υπεγράφη από τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα και την ανάδοχο τεχνική εταιρεία κατασκευών «KAΛΛΙΤΕΧΝΟΣ» η σύμβαση για την κατασκευή του 1ου υποέργου για τον «Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση δημόσιων υποδομών» του έργου «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων ανοικτού κέντρου Εμπορίου Σπάρτης “Open Mall”».

Το έργο έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020 στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» με συνολικό προϋπολογισμό 1.814.991,50 ευρώ. Η πράξη συγχρηματοδοτείται  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ανάμεσα σε 59 σχέδια
σε όλη τη χώρα
Αξίζει να σημειωθεί πως η σπαρτιατική πρόταση για τη δημιουργία «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» συμπεριλήφθηκε στα 59 εγκριθέντα σχέδια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014-2020» που είχαν ανακοινώσει  το 2019 το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ.

Η πρόταση είχε υποβληθεί μετά από το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της πρώην Δημοτικής Αρχής Σπάρτης του Ευ. Βαλιώτη και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, τον Νοέμβριο του 2018. Μάλιστα, η ετυμηγορία της αρμόδιας επιτροπής που έδωσε το «πράσινο φως», κατέτασσε το πλάνο της Σπάρτης ως το 7ο καλύτερο στη χώρα.

Τι είναι το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο, που χρηματοδοτεί δράσεις αστικής ανάπλασης, με στόχο τη δημιουργία ανοικτού εμπορικού κέντρου σε πεζοδρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της Σπάρτης και θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Σπάρτης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης. Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου θα αναπτυχθεί στα τετράγωνα που περικλείουν οι οδοί Αγησιλάου, Βρασίδου (τμήμα της Κ. Παλαιολόγου) Αγ. Νίκωνος και Λυκούργου.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα υλοποιηθούν επενδύσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου από τον Δήμο Σπάρτης, καθώς και δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής, από τον Εμπορικό Σύλλογο.

Πρόκειται για ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής και την οργάνωση  της οικονομικής δραστηριότητας, που αναπτύσσεται εντός αυτής, με έμφαση στη χρήση έξυπνων εφαρμογών (αναβάθμιση οδοφωτισμού, αστικός εξοπλισμός (e-tree, ηλιακά παγκάκια κλπ), συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, βυθιζόμενοι κάδοι, έξυπνες διαβάσεις πεζών, συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών κλπ).

Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στοχεύει στην ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται στη περιοχή παρέμβασης, και την ανάδειξη της δυναμικής της περιοχής σε πολιτιστικούς και τουριστικούς πόρους. Θα συμβάλλει στην ενίσχυση  της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.

Με την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου θα μεταβληθεί μακροχρόνια η συνολική εικόνα της Σπάρτης, θα αυξηθεί η ελκυστικότητα και επισκεψιμότητά της, ενώ οι θετικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία θα είναι άμεσα ορατές.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών