Απειλή από αγριογούρουνα

Το δικό σας σχόλιο

Τρίτη, 27 Ιούλιος 2021 12:47 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απειλή από αγριογούρουνα

Η αφορμή που απευθύνομαι σε όλους εσάς είναι “μία σύγκρουση” που είχα με το αυτοκίνητο μου με αγριογούρουνο στο δρόμο Σκούρα-Σπάρτη. Νοιώθω τυχερή που είμαι καλά στην υγεία μου αλλά δεν μου αρέσουν καθόλου τα έξοδα για την επισκευή του αυτοκινήτου μου. Ο λόγος που απευθύνομαι σε όλους σας είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχουν πάρα-πάρα πολλοί με τα αγριογούρουνα.

Τα αγριογούρουνα:
• είναι απειλή για την ανθρώπινη ζωή.
• είναι απειλή για την γεωργία, για την κτηνοτροφία.
• οι καταστροφές που δημιουργούν είναι δυσβάσταχτες οικονομικά.

Τα αγριογούρουνα από τη φύση τους είναι δασόβια ζώα αλλά τώρα πλέον περιφέρονται στις
κατοικήσιμες περιοχές. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πλείστα, καθημερινά, επικίνδυνα προβλήματα.

Αρμοδιότητα για το θέμα έχει το Υπ. Περ. Και Ενέργειας - τα κατά τόπους δασαρχεία.

Θυμίζω ότι πέρσι στην ανατολική Μάνη πέθανε νέος άνθρωπος που συγκρούστηκε η μηχανή του με αγριογούρουνο την ώρα που πήγαινε στην δουλειά του.

Για τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα:
1. Η ανθρώπινη ζωή δεν αποζημιώνεται, δεν εξαγοράζεται
2. Για τις επιδρομές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, εκτός από τις περιοχές που προστατεύονται (συνθήκη RAMSAR), που δεν υπάρχουν στη περιοχή μας.
Υπάρχει ενημέρωση ότι το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή για αλλαγή θεσμικού πλαισίου αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Όμως μέχρι τότε; Τι γίνεται σήμερα;
3. Για επισκευές αυτ/των οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν μόνο όταν υπάρχει μικτή
ασφάλεια και υπό όρους. Ποιός όμως μπορεί να πληρώσει μια τόσο ακριβή ασφάλεια;

Το ΥΠΕΝ έχει εκδώσει το Εξαιρετικά Επείγον ΥΠΕΝ/ΓΔΔΔΠ/50664/1554/25.5.2021 όπου δίνονται εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες για συγκεκριμένες ενέργειες. Οι φορείς που εντέλλονται έχουν ενεργοποιήσει διαδικασίες στο τόπο μας; Παρακαλώ θερμά για την ενημέρωση μου.

Κάνω έκκληση προς όλους σας να κάνουμε μαζικές και συντονισμένες ενέργειες, προς τη Πολιτεία για να υπάρξουν επιπλέον ενέργειες, από όποιες τυχόν έχουν γίνει, που να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ για την ασφάλεια μας.

Σας καλώ όλους να επικοινωνήσουμε, να ενημερωθούμε, να καταγράψουμε τις ενέργειες που έχουν, κατά καιρούς, γίνει από ιδιώτες, συλλόγους και υπηρεσίες.

Τελικός στόχος είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση και απαίτηση να υπάρξει ασφάλεια για ανθρώπους, φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο και περιουσίες.

Η επιστολή αυτή θα σταλεί σε φορείς του δημοσίου, σε εκλεγμένους σε συλλόγους και θα ενημερωθούν όλοι όσοι θεωρούν τα αγριογούρουνα μια μεγάλη απειλή.

Αντωνία Αργείτη-Σταθοπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 ετών