Απεργία στη Σπάρτη: Απαίτησαν απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου (ΦΩΤΟ)

Σωματεία, φορείς και συλλογικότητες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ΕΚ Λακωνίας και πορεία στην πόλη

Πέμπτη, 10 Ιούνιος 2021 14:51 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απεργία στη Σπάρτη: Απαίτησαν απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου (ΦΩΤΟ)

Στην 24ωρη Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση κατά του εργασιακού νομοσχεδίου συμμετείχαν την Πέμπτη 10/6 εργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της Λακωνίας. Στη Σπάρτη, το Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας της ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας οργάνωσαν συγκέντρωση στον εξωτερικό χώρο του ΕΚ,  όπου οι συμμετέχοντες ανάρτησαν πανό, ενώ εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων πραγματοποίησαν ομιλίες.

Στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Σπάρτης  συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Δ. Σπάρτης, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Λακωνίας, η ΕΛΜΕ Λακωνίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δ. Σπάρτης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας και η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης.

Στους Μολάους, συμμετοχή στην 24ωρη απεργία είχε δηλώσει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Ακολουθούν ανακοινώσεις για την απεργιακή κινητοποίηση:

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας
«Είναι πλέον καθαρό ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία και βάζει περισσότερα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Ατέλειωτες υπερωρίες, ωράριο λάστιχο, απλήρωτη δουλειά, απολύσεις προβλέπει το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης…»

«…Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα “συμφωνούν” εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι  γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Παράλληλα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο:
α) Αυξάνεται το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, ενώ οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα στη θέση εργασίας τους οριστικά καθώς οι εργοδότες -πλέον- υποχρεούνται να καταβάλλουν ορισμένους μόνο μισθούς υπερημερίας σε περίπτωσης άκυρης απόλυσης και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της εκάστοτε επιχείρησης,
β) Περιορίζεται το απεργιακό δικαίωμα, ενώ αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις,
γ) Απελευθερώνονται οι απολύσεις και γίνονται ανεξέλεγκτες, ξηλώνεται το δίκαιο της καταγγελίας και η προστασία από την απόλυση,
δ) Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σταματήσει εκ των υστέρων την ακυρότητα της απόλυσης ένα μήνα μάλιστα μετά την λήξη της τρίμηνης αποσβεστικής προθεσμίας του εργαζόμενου για κατάθεση ακυρωτικής αγωγής σε περίπτωση που πάσχει ακυρότητας για μη καταβολή αποζημίωσης ή δεν τηρήθηκε ορθά ο τύπος. Αίρεται συνεπώς, η θεμελιώδης υποχρέωση του εργοδότη σε περίπτωση απόλυσης, να τηρήσει τον έγγραφο τύπο και να καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση,
ε) Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, ακόμα και σε επιχειρήσεις  που τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι γεμίζουν πλέον την ημερήσια διάταξη. Ακόμα και για τα ζητήματα βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, συμφιλίωσης της οικογενειακής, με την επαγγελματική ζωή, την τηλεργασία και την ψηφιακή κάρτα, υπάρχουν κενά και παραλείψεις που στην πραγματικότητα ακυρώνουν κάθε θετική προσέγγιση.
στ) Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Σε “ανεξάρτητη αρχή” μετατρέπεται  το ΣΕΠΕ, μια “αρχή” που θα αναλάβει τον “έλεγχο” σε μια αγορά εργασίας με τη “ζούγκλα” να είναι πια κανονικότητα. Στόχευση κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να μην υπάρχει πια καμιά υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογη καμία κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της, με λίγα λόγια να αφαιρεθεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους…»
«…Μαζικά και Οργανωμένα να απαιτήσουμε:
- Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, να αποσυρθεί άμεσα.
- Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο. Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοϊδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.
- Ζωή και δουλειά με δικαιώματα με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. 7ωρο - 5ημερο - 35ωρο».

Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας
και Δήμου Σπάρτης
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας και η Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Σπάρτης συμμετείχε οργανωμένα στην απεργιακή συγκέντρωση που προκήρυξε το ΕΚ Λακωνίας.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται: «Συμμετέχουμε και εκφράζουμε αγωνιστικά την αλληλεγγύη μας στους εργατοϋπαλλήλους, στους συμμάχους μας.

Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο νομοσχέδιο – έκτρωμα της Κυβέρνησης, που θα δουλεύουν οι εργατοϋπάλληλοι από ήλιο σε ήλιο χωρίς δικαιώματα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει πίσω το Νομοσχέδιο.

Με κοινό μέτωπο οι Εργάτες – Βιοπαλαιστές Αγροτοκτηνοτρόφοι – Μικρομεσαίοι Αυτοαπασχολούμενοι να πάρουμε την Ζωή στα χέρια μας!

Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια σε Μονοπώλια και Πολυεθνικές!»

ΕΛΜΕ Λακωνίας
«Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ανατρέπει πλήρως δικαιώματα που με τους αγώνες τους έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες. Εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα περιορίζονται, καταστρατηγούνται ή και καταργούνται πλήρως.   Με την ψήφισή του μπαίνει ταφόπλακα στις πολιτικές προστασίας των εργασιακών σχέσεων ενώ παρεμποδίζεται η δράση των σωματείων με άμεσες επιπτώσεις και για τον δημόσιο τομέα.

Η επιθετικότητα και ο  κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων, δεν θα μείνουν αναπάντητα».

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας
«Οι συνταξιούχοι δεν αποδεχόμαστε τις συντάξεις πείνας.
Διεκδικούμε:
• Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία του νομού μας.
• Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  (Π.Φ.Υ.)
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Κατώτερη σύνταξη για όλους 600 ευρώ, από 384 ευρώ που είναι σήμερα και άμεση καταβολή των συντάξεων.
• Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τώρα όλα τα αναδρομικά δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
• Να επανέλθουν η 13η και 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ».

Ομάδα Γυναικών Σπάρτης
«Με το νομοσχέδιο – έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για να ψηφιστεί από τη Βουλή γίνεται και τυπικά νόμιμη η δουλειά όπου – όσο - όπως θέλει ο εργοδότης, που διαλύει τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την κάνει λάστιχο. Ο στόχος τους είναι να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις που θα επιδράσουν στην ψυχική και σωματική υγεία μας, θα μας εξοντώνουν, κατακερματίζοντας την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία μας να συνδυάσουμε μητρότητα και εργασία. Θα εξαφανίσει τον, ούτως ή άλλως, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας. Συγκεκριμένα :
• Θεσμοθετεί τη 10ωρη δουλειά που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας
• Αυξάνει τις υπερωρίες στις 150 ώρες και τις κάνει πιο φθηνές για τους εργοδότες.
• Επεκτείνει τις “ευέλικτες” μορφές εργασίας, θεσμοθετώντας την τηλεργασία και δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να ορίζουν διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη μερική απασχόληση και πολύ μικρότερη αμοιβή για τις υπερωρίες τους.
• Προβλέπει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε αρκετούς κλάδους.
• Χαρίζει νέα όπλα στις επιχειρήσεις για πιο “εύκολες” και πιο “φθηνές” απολύσεις
• Θέτει νέα εμπόδια στις απεργίες και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες που διευκολύνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες που είναι σε μικρότερο ποσοστό οργανωμένες στα σωματεία τους.

Αυτές τις βάρβαρες ανατροπές η κυβέρνηση τις παρουσιάζει ως “καινοτομία” και “ατομική επιλογή”, λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό…».

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων
«…Είναι ανάγκη να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος για το περιεχόμενο του αντεργατικού ν/σ που προβλέπει:
• Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή 10ώρου, με εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς συλλογική σύμβαση και θα “επιστραφούν”; στον εργαζόμενο, όταν, αν και όποτε ο εργοδότης βολεύεται, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό, αφού πρώτα τον έχει ξεζουμίσει.
• Την επιβολή της Κυριακάτικης εργασίας σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα την υπονόμευση της Κυριακάτικης αργίας, που είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη λειτουργία των καταστημάτων 10 Κυριακές το χρόνο και επεκτάθηκε σε 32 επί ΣΥΡΙΖΑ.
• Την απελευθέρωση των απολύσεων, αφού ο εργοδότης παύει να είναι πλέον υπόχρεος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, ακόμη και αν δικαιωθεί σε δίκη.
• Την υπονόμευση ακόμη περισσότερο του δικαιώματος στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, αναστέλλονται, ενώ ήδη το 90% κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές.
• Την κατάργηση και του τελευταίου φιλεργατικού νόμου στη χώρα μας. Τον Ν. 1264/82, για τον εκδηµοκρατισµό του συνδικαλιστικού κινήµατος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζοµένων. Ο νέος νόμος προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ποιος ψηφίζει και τι, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ελεύθερο και ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων και τελικά στη ζωντανή λειτουργία των σωματείων. Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15, για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστών και εργαζομένων από τις απολύσεις, ουσιαστικά ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και καταργούν τη δημοκρατία στα συνδικάτα…»

«…135 χρόνια μετά απ’ την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας και την πρωτοφανή εξέλιξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αντεργατικό ν/σ δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο! Δεν επιδέχεται διορθώσεις, δεν καλλωπίζεται, δε “θεραπεύεται”! Πρέπει να αποσυρθεί και να ανατραπεί ακόμη και αν ψηφιστεί!!!...»

«…Την ίδια στιγμή, εν καιρώ πανδημίας, φάνηκαν τα τεράστια κενά του ΕΣΥ, οι τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Αντί να σχεδιάζουν την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας, αντί να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις για μονιμοποίηση των 16.000 επικουρικών στα νοσοκομεία και ένταξη στα ΒΑΕ, προετοιμάζουν το αντίθετο. Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός σε συνέδριο για την Υγεία, μίλησε για εξορθολογισμό του ΕΣΥ, για νοσοκομεία περιφερειακά που είναι κοντά με άλλα και είναι προβληματικά, για ενσωμάτωση μερίδας των επικουρικών, για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία – ΣΔΙΤ…».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti