Το σύμβολο της Μάνης βάζει πλώρη για το Άγαλμα της Ελευθερίας

Η σημαία «Νίκη ή Θάνατος» θα κυματίσει στη Ν. Υόρκη στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από το 1821

Τρίτη, 11 Μάιος 2021 14:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το σύμβολο της Μάνης βάζει πλώρη για το Άγαλμα της Ελευθερίας

Από τη γη της ιστορικής Μάνης θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη η μανιάτικη σημαία προκειμένου να κυματίσει δίπλα στη γαλανόλευκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Sail to Freedom» που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών το 1821.

Όπως αναφέρει στον «Λακωνικό Τύπο» ο Γ.Π. Δημακόγιαννης, εκδότης «Αδούλωτης Μάνης» και δημοτικός σύμβουλος Αν. Μάνης, «πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία μνήμης και τιμής στα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας, της Ελληνικής Επανάστασης, που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, με διεθνή προβολή και αντίκτυπο.

Την ημέρα εκείνη εκατοντάδες σκάφη στολισμένα με γαλανόλευκες σημαίες και τιμητικά μπροστινή την ιστορική σημαία της Μάνης θα πλεύσουν προς το Άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη.

Επικεφαλής της πομπής θα είναι ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο μέσα στο οποίο θα βρίσκονται δημοσιογράφοι κορυφαίων ΜΜΕ από την Αμερική και την Ελλάδα, όπως New York Times, Washington Post, Καθημερινή κλπ. Κατά τη διάρκεια της πλεύσης, η διεθνούς φήμης "εναέρια χορεύτρια" Κατερίνα Σολδάτου θα παρουσιάσει ένα extreme show χορεύοντας δεμένη με γαλανόλευκα πανιά από το μεγαλύτερο κατάρτι του ιστιοφόρου».

Σύμφωνα με τον Γ. Δημακόγιαννη, «ο χορός στο κενό της  Κατερίνας Σολδάτου θα είναι μια αλληγορική αναπαράσταση του ηρωισμού των Ελλήνων οι οποίοι “βούτηξαν στο κενό” σε μια μάχη ενάντια στην υπερδύναμη της εποχής, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και νίκησαν με τις λιγοστές τους δυνάμεις.

Είναι ακόμα μια αλληγορική αναπαράσταση του θρυλικού χορού του Ζαλόγγου που έλαβε χώρα λίγο πριν το 1821, τον Δεκέμβριο του 1803, με την ηρωική αντίσταση των γυναικών του Σουλίου οι οποίες βούτηξαν κυριολεκτικά στο κενό επιλέγοντας τον θάνατο από την ατίμωση και ήταν ίσως από τις πρώτες ελληνικές ιαχές που προμήνυαν το ιστορικό “Ελευθερία ή Θάνατος” του 1821!»

«Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να τιμήσουμε την καθοριστική συνεισφορά της ναυτικής Ελλάδος στην  Ελληνική Επανάσταση, τους μπουρλοτιέρηδες της Ύδρας και των Σπετσών, τους πολυμήχανους καπετάνιους όπως ο Ανδρέας Μιαούλης και τις Ελληνίδες καπετάνισσες όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Θέλουμε επίσης να αναδείξουμε την αρχέγονη σχέση που δένει τη χώρα μας με τη θάλασσα. Η πλεύση προς το Άγαλμα της Ελευθερίας επιλέχθηκε ώστε να είναι μια πλεύση προς το σύμβολο της ελευθερίας όλων των λαών», τονίζουν από την οργανωτική επιτροπή των ΕλληνοΑμερικανών.

Ο Γ. Δημακόγιαννης προσθέτει πως «η ιδέα της μοναδικής αυτής εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες που είναι εγκατεστημένες σε όλο τον κόσμο, να αυξήσει το ενδιαφέρον για την ελληνική ιστορία και να εκτιμήσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική επανάσταση κατά τη διάρκεια του 1821 – 1829!»

«Γιορτάζουμε το ελληνικό πνεύμα, τις αξίες μας και τις έννοιες “Ελευθερία” και “Δημοκρατία” με ένα εμπνευσμένο και μοναδικό εγχείρημα που θα μαγνητίσει τα φώτα του κόσμου. Ένα έργο εμπνευσμένο από την έντονη επιθυμία να υπενθυμίσουμε σε όλους τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας ως χώρα καθώς και τη θέληση και τη γενναιότητα του έθνους μας. Οι πρόγονοι μας πάλεψαν και πέθαναν όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την ιδέα της ελεύθερης βούλησης, της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης δράσης και για την ελευθερία που απορρίπτει την τυραννία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κεντρικό μήνυμα της επιτροπής της διοργάνωσης.

Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση θα είναι ο Έλληνας ομογενής Ηλίας Κάτσος ο οποίος κατάγεται από τη Λακωνία. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, που κατέκτησε τη Νέα Υόρκη, πρωτοπόρο στον εκπαιδευτικό και στον κατασκευαστικό κλάδο με εμπειρία άνω των 40 χρόνων.

Εμπνευστής της πρωτοβουλίας είναι η κ. Ευαγγελία Πλάκας, εκδότρια του «Hellenic Golden Directory» και του «hellenicdailynewsny.com», ενώ επίτιμος επικεφαλής αποτελεί ο ομογενής επιχειρηματίας Γιάννης Κατσιματίδης. Τη μητροπολιτική Ελλάδα, πέραν των άλλων προσωπικοτήτων, θα εκπροσωπήσει η βραβευμένη Μανιάτισσα δημοσιογράφος κ. Σπυριδούλα Σπανέα.

Την εκδήλωση στηρίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού τού Υπουργείου Εξωτερικών, πολλοί φορείς από την Ελλάδα (όπως ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος) και τις ΗΠΑ (όπως οι «AHEPA»).

Η ύψωση της σημαίας «Νίκη Ή Θάνατος»
Σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση, στις 17 Μαρτίου 1821, στη θέση «Κοτρώνι», έξω από τον Ναό των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη (Τσίμοβα τότε), συγκεντρώθηκα οι επαναστάτες και ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία. Ήταν κατασκευασμένη από λευκό πανί, στο κέντρο της είχε έναν γαλάζιο σταυρό και πάνω έγραφε «Νίκη Ή Θάνατος και όχι Ελευθερία γιατί η περιοχή της Μάνης ήταν ελεύθερη. Επίσης, το Νίκη Ή Θάνατος είναι το αντίστοιχο του σπαριάτικου «Ταν ή επί Τας», το οποίο, επίσης, υπάρχει στη μανιάτικη σημαία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αείμνηστος ιστορικός Σαράντος Καργάκος αποκαλούσε τους Μανιάτες «σπαρτιατόγγονα».

Η σημαία ευλογήθηκε από ιερείς, και οι Μανιάτες έδωσαν τον όρκο για την ελευθερία.

Η μανιάτικη σημαία τη σύγχρονη εποχή
Από τις 17 Μαρτίου 1821, η λευκή σημαία με τον γαλάζιο σταυρό συνδέθηκε με τη Μάνη και αποτελεί την επίσημη τοπική σημαία της. Σε όλες τις εκδηλώσεις που παίρνουν μέρος οι Μανιάτες βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Εφέτος, κατά τον επίσημο εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, η λευκή σημαία με το «Νίκη Ή Θάνατος» ήταν σημαία που ηγήθηκε των υπολοίπων ελληνικών λαβάρων κατά την παρέλαση στο Σύνταγμα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 17 Μαρτίου 2021, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδας 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου ήταν παρούσες στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στην Αρεόπολη Αν. Μάνης.

Στις 6 Ιουνίου, η ιστορική σημαία της Μάνης, θα κυματίσει δίπλα από την ελληνική σημαία στην εκδήλωση «Sail to Freedom» στη Νέα Υόρκη, ως ένα είδος φόρου τιμής στα όσα πρόσφεραν οι κάτοικοι του αδούλωτου τόπου στην Ελληνική Επανάσταση.


με πληροφορίες από hellenicdailynewsny.com (Σπ. Σπανέα)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland