Σχέδιο βιώσιμης ανάκαμψης της πελοποννησιακής οικονομίας

Έως 10 δις ευρώ η απορρόφηση πόρων στο μέλλον εκτιμά το ΕΚΠΑ

Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021 09:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σχέδιο βιώσιμης ανάκαμψης της πελοποννησιακής οικονομίας

Η συγκρότηση και υλοποίηση ενός ανθεκτικού σχεδίου βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας της Πελοποννήσου τέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και δήμαρχοι από περιοχές της Περιφέρειας.

Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αναβάθμιση του τομέα μεταφορών, που περιλαμβάνει την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου από Κόρινθο έως Ναύπλιο σε πρώτη φάση και έως Καλαμάτα σε δεύτερη, τη βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου, αλλά και έργα όπως η αναβάθμιση λιμανιών, η μαρίνα Ναυπλίου, το υδατοδρόμιο στη Λίμνη Τάκα κ.α..

Σεβασμός στο Περιβάλλον,
αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής
Ο περιφερειάρχης, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η Πελοπόννησος «βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητές της», αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, να συνδεθεί ο τόπος με την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, είναι σε εξέλιξη έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η αντιδιαβρωτική προστασία σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η αναδάσωση, η προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κα. Ειδικά στον αγροτικό τομέα, η Περιφέρεια δίνει έμφαση στην καινοτομία, τη βιολογική γεωργία, στην υποστήριξη των παραγωγών με τη δημιουργία εγγειοβελτιωτικών έργων και στην προστασία και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων (λιμνοδεξαμενές κ.α.), κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο. Σημαντικό βήμα, επίσης, είναι η επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, δεδομένου ότι ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα εργοστάσια και οι σταθμοί μεταφόρτωσης. «Στην Πελοπόννησο, η οποία βασανίζεται για χρόνια με τα σκουπίδια, θα λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα, ενώ με αυτόν τον τρόπο έχει ανοίξει και ο δρόμος για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ», εκτιμά η Περιφέρεια.

Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε, επίσης, στη στόχευση της Περιφέρειας για ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Πελοποννήσου, γεγονός που αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, ενώ συζητήθηκε και η ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου. Ειδική αναφορά έγινε για τη Μεγαλόπολη, όπου ο περιφερειάρχης εστίασε στην ανάγκη, μέσω συγκεκριμένων επενδύσεων, να παραμείνει η περιοχή ενεργειακό κέντρο.

Αλλαγή φιλοσοφίας
στην τουριστική πολιτική
Κατά τη συζήτηση, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε, ακόμα, στην νέα τουριστική πολιτική της Περιφέρειας, η οποία στοχεύει στον θεματικό τουρισμό, «σε επισκέπτες υψηλού βιοτικού επιπέδου, που σέβονται την αυθεντικότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, έλκονται από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και επιλέγουν όλες τις εποχές του χρόνου για να ταξιδεύουν».

Απορρόφηση πόρων
έως 10 δις €
Επιπρόσθετα, από πλευράς Πανεπιστημίου Αθηνών παρατέθηκαν μετρήσιμα στοιχεία για τους πόρους που μπορούν να απορροφηθούν από την Περιφέρεια, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις τους μπορεί να ανέλθουν σε 10 δις ευρώ, αξιοποιώντας, έτσι, τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη υποδομών της Πελοποννήσου στο μέσο–μακροπρόθεσμο μέλλον. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένου σχεδίου, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των δικτύων χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών και κυρίως αυτών του φυσικού αερίου στην προοπτική του υδρογόνου και στην προσέλκυση «πράσινων» βιομηχανικών, τουριστικών και αγροτικών καινοτόμων επενδύσεων για όλη την  Πελοπόννησο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών