Στο Γύθειο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού (ΦΩΤΟ)

Στο λιμάνι «έδεσε» το ναρκοθηρευτικό «ΚΑΛΥΨΩ»

Δευτέρα, 05 Απρίλιος 2021 14:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο Γύθειο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού (ΦΩΤΟ)

Στο λιμάνι του Γυθείου κατέπλευσε γύρω στις 4:00 το απόγευμα της Κυριακής 4 Απριλίου το ναρκοθηρευτικό «ΚΑΛΥΨΩ» του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πορεία του πολεμικού σκάφους έγινε ορατή στο Γύθειο, κατά τις 3:30΄ μμ, όταν άρχισε να ξεπροβάλλει πίσω από τη νήσο «Κρανάη», όμως ο λόγος της άφιξης του εν λόγω πολεμικού πλοίου στη λακωνική κωμόπολη δεν έγινε γνωστός. Ωστόσο, η επιβλητική παρουσία του στον λιμενοβραχίονα, όπου «έδεσε», ήταν αρκετή ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ντόπιων κι επισκεπτών της περιοχής που βρέθηκαν στο σημείο για να το «επιθεωρήσουν» και να λάβουν και τα ανάλογα φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Σημειώνεται πως στις 24 Μαρτίου, το «ΚΑΛΥΨΩ» είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Πύλου, καθώς συμμετείχε στον τοπικό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Χαρακτηριστικά (από ιστοσελίδα Πολεμικού Ναυτικού)
Διαστάσεις: 57,3/10,6/3,2 μέτρα
Εκτόπισμα: 934,28 τόνους
Πρόωση: Δύο Μηχανές Diesel FRICANTIERI DIVISIONE GRANDE MOTORI (ID36 SS8V-AM)
Ταχύτητα: 10 κόμβοι
Οπλισμός: Δύο πολυβόλα Browning0.50, ένα (1) πολυβόλο MG-34
Πλήρωμα: 52 (10 Αξιωματικοί)

Ιστορικό
To πλοίο αποτελεί ένα από τα δώδεκα πλοία τύπου OSPREY που διέθετε το Αμερικάνικο Ναυτικό και το δεύτερο σε σειρά που κατασκευάστηκε.

Καθελκύστηκε στις 11 Οκτωβρίου 1989 και ενεργοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου 1994 από το Αμερικάνικο Ναυτικό με το όνομα USSHERON και πλευρικό αριθμό 52.

Στις 17 Ιανουαρίου 2007 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό στην Ναυτική Βάση Ινγκλσάιντ του Τέξας και στις 16 Μαρτίου 2007 παρελήφθη από τον Πλωτάρχη Γ. Καραγεώργη ΠΝ λαμβάνοντας το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΥΨΩ με πλευρικό αριθμό Μ-64. Το πλοίο κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 16 Ιανουαρίου 2008.

Έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα ναρκοθηρευτικά του Στόλου και συμμετέχει στο σύνολο των δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ονομασία του πλοίου με το όνομα «ΚΑΛΥΨΩ» είναι εμπνευσμένη από την Ελληνική μυθολογία. Η Καλυψώ είναι Νύμφη που συναντάται στην Οδύσσεια. Ζούσε απομονωμένη σε ένα νησί, την Ωγυγία και τρεφόταν με αμβροσία και νέκταρ. Είχε τη δύναμη να κάνει αθάνατο ένα θνητό. Μεταγενέστεροι του Ομήρου αναφέρουν την Καλυψώ ως Ωκεανίδα ή Ατλαντίδα, κόρη της Πλειόνης.

Είναι η τέταρτη φορά που δίνεται το όνομα «ΚΑΛΥΨΩ» σε Πολεμικό Πλοίο. Ιδίου τύπου πλοίο είναι και το Ν/ΘΗ «ΕΥΝΙΚΗ».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti