Φοιτητές Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Θέλουμε να γίνουμε φοιτητές ξανά»

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις μετά από έναν χρόνο λουκέτου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Η απαίτηση για άμεση επαναλειτουργία των σχολών και τα υπόλοιπα αιτήματα

Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2021 12:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φοιτητές Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Θέλουμε να γίνουμε φοιτητές ξανά»

Με ένα μακροσκελές κείμενο, που χαρακτηρίζεται ως «κοινό πλαίσιο πάλης», οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκφράζουν για μία ακόμα φορά την έντονη διαμαρτυρία τους για την ανενεργή διά ζώσης εκπαίδευση στα ελληνικά πανεπιστήμια που προσεγγίζει σε χρονικό διάστημα το ένα έτος.  

Μάλιστα, οι διαμαρτυρόμενοι σύλλογοι -μεταξύ των οποίων κι εκείνος της Λακωνίας- παρακινούν τους φοιτητές να προσέλθουν στις εγκαταστάσεις των σχολών τους κατά την έναρξη του εαρινού εξάμηνου. «Καλούμε τους φοιτητές σε συμβολικές διαμαρτυρίες και δρώμενα στα αμφιθέατρα των σχολών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας», τονίζουν συγκεκριμένα.

Ακόμα, απευθύνεται κάλεσμα σε φοιτητικούς συλλόγους για οργάνωση δράσεων στις 8 Μαρτίου, ενώ εξαγγέλλεται αποχή από τα μαθήματα και νέες κινητοποιήσεις για τις 10 Μαρτίου.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τονίζουν τα εξής: «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συμφοιτητές μας  που διαδήλωσαν στις πόλεις της Ελλάδας, που απέρριψαν στην πράξη την καταστολή και το νομοσχέδιο! Κόντρα στον αυταρχισμό, στις συλλήψεις, στα ψέματα της κυβέρνησης οι φοιτητές τα καταφέραμε να καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας! Βροντοφωνάξαμε “30 εκατομμύρια για ανοικτές σχολές όχι για Αστυνομία και διαγραφές”! Συνεχίζουμε για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

Επιπρόσθετα, οι φοιτητικοί σύλλογοι προσθέτουν: «Συμπληρώνεται ένας χρόνος με κλειστά Πανεπιστήμια και εμείς, οι φοιτητές έχουμε αγανακτήσει με αυτήν την κατάσταση. Ήδη από την έναρξη της πανδημίας καταλάβαμε ότι η τηλεκπαίδευση υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο των σπουδών μας. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται μετ' εμποδίων και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ισότιμα για όλους τους φοιτητές η πρόσβαση σε αυτήν.
• Οι πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουμε δει τη σχολή μας από κοντά, δεν ξέρουμε τους καθηγητές μας, η πρώτη επαφή μας με το ακαδημαϊκό μάθημα, που διαφέρει πολύ από το σχολείο είναι μέσω του υπολογιστή.
• Όλοι οι φοιτητές βλέπουμε τα κενά μας στις θεωρίες και στα εργαστήρια να  γιγαντώνονται.
Και τα προβλήματα δεν σταματάνε εκεί!
• Οι τελειόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις πρακτικές που έχουν ανασταλεί επ' αόριστον, γεγονός που καθυστερεί  τουλάχιστον έναν χρόνο την ολοκλήρωση των σπουδών μας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις κλινικές στη σχολή της Νοσηλευτικής.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται: «Η  κυβέρνηση έχει τραγικές ευθύνες που δεν πήρε κανένα μέτρο για να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Τον ήδη μειωμένο, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προϋπολογισμό για την Παιδεία, τον μειώνει κατά 8%. Και δεν φτάνει αυτό… δίνει και 30 εκατ. για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για “δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση” δε θα περάσει!

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσει οξύνοντας τις ταξικές διακρίσεις, με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που στρώνει το έδαφος για την υποβάθμιση της επαγγελματικής προοπτικής και αποκλείει χιλιάδες μαθητές από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Το απαράδεκτο σύστημα πρόσβασης και τα κατακερματισμένα προγράμματα σπουδών που δημιουργει η κυβερνηση, δημιουργούν αποφοίτους πολλών ταχυτήτων και έρχονται παράλληλα με τις αλλαγές στο ΤΕΕ που αφορούν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους. Ευθύνη για τα παραπάνω έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ.

Το νέο νομοσχέδιο θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τις σπουδές μας. Ειδικά οι φοιτητές από τα πρώην ΤΕΙ, έχουμε πλήρη επίγνωση για το πώς θα πάει η κατάσταση! Έχουμε ακούσει ξανά για την “ανωτατοποίηση των σπουδών” μας, την “αναβάθμισή τους”.

Το λέμε καθαρά. Πάρτε μέτρα τώρα για την επαναλειτουργία των σχολών μας.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑ!

Οι φοιτητές το δηλώνουμε:

ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ! Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!»

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απαιτούν:
«• Να πραγματοποιούνται rapid test δωρεάν σε ειδικούς χώρους μέσα στα Πανεπιστήμια.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια. Ειδικά για το Α' έτος να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τα μαθήματα για τη γρήγορη ένταξη στη φοιτητική ζωή.
• Να ξεκινήσουν άμεσα οι πρακτικές για τους φοιτητές των πρώην ΤΕΙ. Να μην πάει το πτυχίο μας ακόμα πιο πίσω.
• Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με την ευθύνη υπουργείου - Ιδρυμάτων - δήμων και Περιφερειών
• Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη φοιτητική μέριμνα, ειδικά στις πόλεις που δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο Εστίας. Αναβάθμιση των Εστιών και επέκταση στις πόλεις που ήδη έχουν.
• Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές.
• Επανεξέταση μαθημάτων που δεν δόθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων
• Να δοθεί παράταση του ν+2 στους φοιτητές του πρώην ΤΕΙ που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα σπουδών των ΑΕΙ λόγω των αναστολών των πρακτικών.

Οι συντάκτες του κειμένου παροτρύνουν τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε κοινή δράση:
«1) Καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους να προχωρήσουν σε ανοικτά ΔΣ, σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συνεδριάσεις ετών για το πώς να συνεχίσουν και να εμπλουτίσουν τον αγώνα τους!
2) Τη μέρα έναρξης του εαρινού εξαμήνου οι φοιτητές πρέπει να είναι στη σχολή τους! Καλούμε τους φοιτητές σε συμβολικές διαμαρτυρίες και δρώμενα στα αμφιθέατρα των σχολών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας.
3) Με βάση τις αποφάσεις μας να φτιαχτεί κείμενο υπογραφών και να διακινηθεί σε όλους φοιτητές και να κατατεθούν σε κινητοποίηση στον Πρύτανη!
4) Στις 8 Μάρτη την παγκόσμια ημέρα των γυναικών, καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους σε δράσεις, με σύνθημα “Σπάμε τη σιωπή, για τις αιτίες που απαξιώνουν τη ζωή μας, τις σπουδές και τις ανάγκες μας. Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” στους συλλογικούς μας αγώνες”.
5) Το παρόν πλαίσιο διεκδικήσεων να σταλεί στις Πρυτανικές Αρχές, στις διοικήσεις των σχολών μας, στα ΜΜΕ.
6)    Απαιτούμε από τις Πρυτανικές Αρχές και από τα Τμήματα να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις απέναντι στο νομοσχέδιο!

10 Μάρτη κάνουμε αποχή από τα μαθήματα και βγαίνουμε πανελλαδικά στους δρόμους και φωνάζουμε για να γίνουμε “ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑ”!

Προχωράμε σε συντονισμό των δράσεών μας το επόμενο διάστημα, ώστε να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia