Κορωνοϊός: Ελεγχόμενη κατάσταση στη Λακωνία διαπιστώνει η Περιφέρεια

Τι ανέφεραν Π. Νίκας και Θ. Βερούτης

Παρασκευή, 15 Ιανουάριος 2021 15:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κορωνοϊός: Ελεγχόμενη κατάσταση στη Λακωνία διαπιστώνει η Περιφέρεια

Στις δύο περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου που από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, εφαρμόζεται αυστηρό lockdown λόγω του κορωνοϊού -την ΠΕ Αργολίδας και τον Δήμο Σπάρτης στη Λακωνία- βρίσκονται στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφθηκε την Αργολίδα,  ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μετάβαση στη Λακωνία για επαφές με αιρετούς και φορείς. Στη λακωνική πρωτεύουσα επρόκειτο να βρεθεί ο γενικός Διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος. Σκοπός της παρουσίας του ήταν να επισκεφτεί τις μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας της πόλης και να αποτυπωθεί η επικρατούσα κατάσταση σε σύσκεψη που θα ακολουθήσει στο Διοικητήριο.

Όπως τόνισε ο Π. Νίκας, υπάρχει συνεχής επικοινωνία της Περιφέρειας με τον ΕΟΔΥ και με τον γενικό περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Πελοποννήσου ταξίαρχο Παναγιώτη Πούπουζα για την επιτήρηση της κατάστασης.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι σε κάθε μία από τις δύο πιο πάνω περιοχές υπάρχουν από δύο ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) υπό τον ΕΟΔΥ, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Η κατάσταση είναι καλή και στις δυο περιοχές» επισήμανε ο Π. Νίκας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, γιατί είναι γνωστό πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν μεταβολές».

Στη Λακωνία, σύμφωνα με τον Π. Νίκα, την Πέμπτη έγιναν 100 τεστ από τα οποία προέκυψε μόνο ένα κρούσμα, προσθέτοντας παράλληλα ότι στο Νοσοκομείο Σπάρτης νοσηλεύονται 6 άτομα.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι «εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε το ‘σκληρό’ lockdown θα τελειώσει τη Δευτέρα» σε Αργολίδα και Σπάρτη.

Παράταση στη Σπάρτη;
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην αυστηρή καραντίνα στη Σπάρτη, περισσότερο για προληπτικούς λόγους, με στόχο την επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας μετά την επιβάρυνση του Νοσοκομείου Σπάρτης. Όλα, βέβαια, θα ξεκαθαρίσουν μέσα από την επίσημη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.
 
«Ψύχραιμοι, αλλά και υπεύθυνοι»
Όπως τόνισε επιπλέον ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τέτοιες ώρες «θα πρέπει, ιδιαίτερα τα στελέχη, να είμαστε ψύχραιμοι και ήρεμοι και να έχουμε ενιαία στάση», παρατηρώντας με νόημα: «Ενοχλούμαι ιδιαίτερα με όλους αυτούς που προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικά, μέσα σε συνθήκες πολέμου. Γιατί είναι πόλεμος αυτό που έχουμε. Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος μπορούμε να κάνουμε την κριτική μας, να επιμεριστούν ευθύνες -γιατί είναι βέβαιο ότι έγιναν και λάθη. Ας τα πούμε μετά όμως», σημείωσε ο Π. Νίκας και πρόσθεσε: «Και βεβαίως, μετά να κουβεντιάσουμε και την μέτρια κατάσταση που υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειάς μας και να δούμε, ειλικρινά, γιατί μετά από τόσα ΕΣΠΑ δεν έχουμε ακόμα τον αναγκαίο εξοπλισμό ή τις αναγκαίες υποδομές. Τι έγινε και τι πρέπει να γίνει. Η Αργολίδα, λόγου χάριν, είναι η μοναδική Π.Ε. στην χώρα που δεν έχει ένα μεγάλο νομαρχιακό νοσοκομείο».

Ο περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα και στην ατομική ευθύνη του καθενός, υπογραμμίζοντας: «Καλό είναι να τα ρίχνουμε όλα στο κράτος ή στους εκπροσώπους του, το συνηθίζουμε άλλωστε. Με ενημερώνουν όμως, από την Αστυνομία, ότι στις περιοχές που αναφερόμαστε σήμερα, υπήρχαν χωριά με καφενεία ανοιχτά. Τι θέλουμε τελικά, αλήθεια; Έναν αστυνομικό για τον καθένα μας για να επιβάλει τα αυτονόητα μέτρα; Όποιον σχεδιασμό κι αν έχουν, όποιες οδηγίες κι αν δίνουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές, αν ο καθένας μας δεν τα εφαρμόζει, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει», δήλωσε ο Π. Νίκας, για να καταλήξει: «Είναι αλήθεια ότι έχει αλλάξει η ζωή μας, ότι έχει κουραστεί ο κόσμος, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε κανέναν άλλο τρόπο άμυνας. Υπάρχει η ελπίδα και η αισιοδοξία των εμβολίων, εκτιμώ ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε καλύτερα το Πάσχα και πολύ καλύτερα το ερχόμενο καλοκαίρι. Κοιτάξτε τι γίνεται και στις άλλες χώρες, παντού υπάρχουν προβλήματα, σοβαρά προβλήματα».

Εξοπλισμός για Νοσοκομείο Σπάρτης
Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης υπέγραψε απόφαση για την προμήθεια εξοπλισμού, προϋπολογισμού 16.368 ευρώ, που προορίζεται για το Νοσοκομείο Σπάρτης.

Ο εν λόγω εξοπλισμός διατίθεται από την Περιφέρεια στο πλαίσιο της συνδρομής της στον αγώνα των δημόσιων δομών υγείας εναντίον του κορωνοϊού.

Αρνητικά τεστ στο Διοικητήριο
Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα και των 137 δειγματοληπτικών ελέγχων για την covid-19 που διενεργήθηκαν στους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και των άλλων φιλοξενούμενων υπηρεσιών, στο Διοικητήριο της ΠΕ στη Σπάρτη.

Οι εν λόγω έλεγχοι διενεργήθηκαν από ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, μετά από πρωτοβουλία  του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη και σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βερούτης, που υποβλήθηκε και ο ίδιος σε δειγματοληπτικό τεστ, ευχαρίστησε την Σταθούλα Αραχωβίτη υπεύθυνη συντονίστρια της Κινητής Ομάδας Υγείας Σπάρτης, καθώς και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της ΠΕ Λακωνίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα η ασφαλής λειτουργία των υπηρεσιών μας, προκειμένου να παραμείνουμε στις επάλξεις για να στηρίξουμε τους πολίτες της Λακωνίας, ιδιαίτερα τις δύσκολες αυτές ώρες του lockdown, που επιβλήθηκε στον Δήμο Σπάρτης. Ο καθένας από εμάς πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα και είμαι βέβαιος ότι με την τήρηση των μέτρων, σύντομα η Σπάρτη θα βγει από την αυστηρή επιτήρηση».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia