Ανοιχτό λιανεμπόριο και στήριξη των ΜμΕ διεκδικούν οι Πελοποννήσιοι

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου - Αντίθεση στη διενέργεια φθινοπωρινών εκπτώσεων

Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2020 12:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανοιχτό λιανεμπόριο και στήριξη των ΜμΕ διεκδικούν οι Πελοποννήσιοι

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ), το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2020 στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και κατατέθηκαν προτάσεις για καίρια θέματα που έχουν προκύψει στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος Γεώργιος Βαγενάς αναφέρθηκε στον νέο πτωχευτικό κώδικα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν πάνω σε αυτόν. Επίσης, έκανε λόγο για την μεταφορά των δανείων ΤΕΜΠΜΕ στην ΑΑΔΕ και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία, «ώστε να μην βρεθούν οι συνάδελφοι στο χείλος του γκρεμού», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας μίλησε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υλοποιούνται στις Περιφέρειες και «που χρήζουν βελτίωσης, ώστε να στηριχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις», για τον ακατάσχετο λογαριασμό και το αφορολόγητο, ενώ τόνισε για ακόμα μια φορά τη σημασία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και την επέκταση της έκπτωσης 40% στα ενοίκια μέχρι τέλος τους έτους με χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΕΣΠ αποφάσισε:
α) ότι το λιανεμπόριο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, διότι αποδεδειγμένα δεν υπάρχει μετάδοση του ιού από τα εμπορικά καταστήματα, εφόσον τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας,
β) ότι πρέπει να δοθεί οικονομική βοήθεια στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και να κατευνάσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις συνέπειες που έχουν προκύψει ως προς την εικόνα τους, την κεφαλαιακή τους επάρκεια και την συνολική τους αξία,
γ) να συσταθεί στην ΟΕΕΣΠ γραφείο ενημέρωσης για θέματα σχετικά με τον πτωχευτικό κώδικα και οδηγό συμπλήρωσης της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την βοήθεια του οικονομικού και νομικού συμβούλου της ΟΕΕΣΠ,
δ) να  εκδώσει ψήφισμα για την άμεση κατασκευή του οδικού άξονα Πατρών –Πύργου – Τσακώνα – Καλό Νερό, «χωρίς άλλη καθυστέρηση» και να παρθούν μέτρα πρόληψης μέχρι να ολοκληρωθεί ώστε να μην τίθεται άλλο σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών.

«Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολλά, αλλά η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι η αναζήτηση ρευστότητας. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σχετική κυβερνητική  πρωτοβουλία για προσαρμογή του τραπεζικού συστήματος στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία και να δοθεί ένεση ρευστότητας χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αυστηρά τραπεζικά κριτήρια», τονίζει η ΟΕΕΣΠ.

Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ευχαρίστησαν τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας «για την φιλοξενία και την αγαστή συνεργασία τους» για την πραγματοποίηση των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου και δήλωσαν «αρωγοί και συμπαραστάτες στις προσπάθειές τους».

«Αποτυχημένος και αναποτελεσματικός
ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων»
Εξάλλου, την πάγια θέση της ενάντια στη διενέργεια των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων (από 1-14 Νοεμβρίου) εξέφρασε για μία ακόμα φορά, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης.

Συγκεκριμένα, τονίζει τα εξής: «Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4177/2013, οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις θα διαρκέσουν από 1η έως 14 Νοεμβρίου 2020, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 16 του ίδιου νόμου -και μόνο για τις περιοχές που δεν έχει εκδοθεί ειδική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη- τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, δηλ. την 1η Νοεμβρίου 2020, από ώρα 11:00 έως 20:00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Η Ο.Ε.ΕΣ.Π. έχει επανειλημμένα ζητήσει την κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων και των Κυριακών που τις συνοδεύουν, καθώς ο θεσμός αυτός έχει αποδειχθεί αποτυχημένος και αναποτελεσματικός, δημιουργώντας σύγχυση στους καταναλωτές, φθείροντας παράλληλα και τον θεσμό των τακτικών εκπτώσεων.

Συνεπώς η Ομοσπονδία μας είναι κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, πλην των τριών Κυριακών των εορταστικών περιόδων, παροτρύνοντας τους συναδέλφους να κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά. Ωστόσο, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επαφίεται στον εκάστοτε Σύλλογο, ανάλογα με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις καταναλωτικές συνήθειες του κάθε τόπου.

Αναφορικά με την απόφαση απόσυρσης από την χρήση ορισμένων μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), παρατάθηκε η προθεσμία απόσυρσής τους έως 31 Δεκεμβρίου 2020, κάτι το οποίο είχε αιτηθεί και η Ομοσπονδία μας.

Επιπλέον, ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ για την κάλυψη του κόστους απόσυρσης ή αναβάθμισής τους, καθώς οι ήδη πληγείσες από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti