Εκκινούν έρευνες στο «ΧΥΜΟΦΙΞ» για το νέο μουσείο Σπάρτης

Ζήτημα ημερών η οριστική μουσειολογική μελέτη - Τι αναφέρθηκε σε σύσκεψη στο Διοικητήριο για την πρόοδο του έργου

Παρασκευή, 23 Οκτώβριος 2020 18:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκκινούν έρευνες στο «ΧΥΜΟΦΙΞ» για το νέο μουσείο Σπάρτης

Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης πραγματοποιήθηκε, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, την Τρίτη 20/10 στο Διοικητήριο Λακωνίας.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών των συντελεστών της μελέτης, μετά την ομόφωνη έγκριση της προμελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και την κατάθεση των Προγραμμάτων Γεωτεχνικών Ερευνών και Ποιότητας ελέγχου κατασκευής, που υπέβαλε προς έγκριση ο ανάδοχος.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, «οι διαδικασίες της εκπόνησης της μελέτης του νέου αρχαιολογικού μουσείου προχωρούν γοργά και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των συντελεστών, αποτελεί την εγγύηση ότι θα στεφθεί με επιτυχία ο κοινός στόχος, που είναι να αποκτήσει η Σπάρτη ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο διεθνών προδιαγραφών, αντάξιο της ένδοξης ιστορίας της και ικανό να στεγάσει τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς “θησαυρούς” τόσο της Σπάρτης, όσο και των άλλων περιοχών του νομού μας».   

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η οριστική μουσειολογική μελέτη, που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) και εκκινούν από τον ανάδοχο οι γεωτεχνικές έρευνες στο οικόπεδο του νέου αρχαιολογικού μουσείου, που θα περιλαμβάνουν και την μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης του υπεδάφους. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, θα πραγματοποιηθεί «σκανάρισμα» του υπεδάφους και σε συνεργασία με την Αρχαιολογία θα υπάρξει μια ακτινογραφία που θα εντοπίσει τις θέσεις τυχόν θαμμένων αρχαιοτήτων, βοηθώντας στη χαρτογράφησή τους και περιορίζοντας το πλήθος των δοκιμαστικών τομών και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Τα στοιχεία των γεωτεχνικών ερευνών και των εργαστηριακών δοκιμών θα αποτελέσουν τα δεδομένα της οριστικής στατικής μελέτης του κτηρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελία Πάντου, η προϊσταμένη του Τμήματος  Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑΛΑΚ Μαρία Τσούλη, η προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Έργων της ΕΦΑΛΑΚ Κωνσταντίνα Ντουβή, ο επιβλέπων της μελέτης Δημήτρης Χλωράκος, ο εκπρόσωπος της αναδόχου μελετητικής ομάδας, Σπυρίδων Μούντριχας και η σύμβουλος του μελετητικού σχήματος και καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland