Σύσκεψη για τον κορωνοϊό στο Δ. Σπάρτης

«Θωρακίζεται»  έναντι του δεύτερου κύματος  - Κοινό μέτωπο των φορέων απέναντι στον ιό

Παρασκευή, 23 Οκτώβριος 2020 17:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σύσκεψη για τον κορωνοϊό στο Δ. Σπάρτης

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση και την πρόληψη απέναντι στον Covid-19 στο Δήμο Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 23/10 στο Παλαιό Δημαρχείο στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέλαση του δεύτερου κύματος του ιού στη χώρα,  τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων στη γεωγραφική εμβέλεια του Δήμου Σπάρτης. 

Ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, ανέλυσε συνοπτικά τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί η δημοτική αρχή για την πρόληψη του κορωνοϊού και τόνισε πως ο Δήμος Σπάρτης βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. 

Ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκομένους, πως έχει ήδη δημιουργηθεί στο δήμο μια συντονιστική ομάδα αντιμετώπισης του Covid με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο κ. Θεμιστοκλή Πατσιλίβα και μέλη τους αντιδημάρχους κ. Γεωργία Δεδεδήμου, κ. Γεωργία Ζαχαράκη και κ. Θανάση Καρλαύτη, οι οποίοι θα συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και νοσοκομειακές αρχές και με όλους τους αρμόδιους φορείς που μπορούν να συνδράμουν τις ενέργειές τους.
Ανακοίνωσε επίσης, πως έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή ακινήτων στο δήμο, για πιθανή φιλοξενία κρουσμάτων, ενώ δώρισε 200 κιτ ελέγχων στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, για να τα διαθέσει όπου αυτό κρίνει απαραίτητο. Σε συνεργασία με τις Κρατικές Αρχές, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για προμήθεια rapid τεστ για την επιτάχυνση των προληπτικών ελέγχων.  «Φυσικά, η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εξαντλεί τους ούτως ή άλλως λιγοστούς πόρους των δήμων και θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση» τόνισε ο κ. Δούκας
Αναμένεται επίσης και η έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν αλλά και για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που αισθανθούν κάποιο από τα ύποπτα συμπτώματα του ιού. 

Στη συνέχεια η κ. Ζαχαράκη ενημέρωσε πως ο μηχανισμός της δημοτικής αρχής είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει ξανά υπηρεσίες που είχε θέσει στη διάθεση των πολιτών κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπως η ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη τους. Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου έχει ήδη προμηθευτεί περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, θα ενισχυθεί περαιτέρω η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», προς συνεισφορά των ευπαθών ομάδων. 

Ο κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη μέσω διαδικτύου, τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων – κρατικών και μη- ώστε η Σπάρτη και ολόκληρος ο Ν. Λακωνίας, να έχει να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα και ζήτησε να ενεργοποιηθεί σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης πολλαπλών κρουσμάτων. 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βερούτης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν συνδράμει μέχρι σήμερα τις συντονισμένες ενέργειες ενάντια στην υγειονομική κρίση που πλήττει τον τόπο μας. Τόνισε δε, πως ναι μεν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι ενισχύουν τις δομές υγείας, αλλά δεν είναι στις αρμοδιότητές τους η προμήθεια υγειονομικού υλικού προς αυτές. «Η Περιφέρεια αγοράζει για την Περιφέρεια και τα παραχωρεί προς χρήση στις δομές που ζητάνε τα υλικά όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «Ο καθένας μας πρέπει να υπερβεί τα όρια της δικαιοδοσίας του και να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί την κατάσταση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βρίσκεται εδώ και το επόμενο χρονικό διάστημα», ολοκλήρωσε ο κ. Βερούτης. 

Η κ. Εύη Παπαγεωργίου, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, μίλησε για το κομμάτι της αντιμετώπισης των επιβεβαιωμένων περιστατικών τα οποία θα φτάνουν στις δομές υγείας του νομού και ενημέρωσε πως έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία στο νοσοκομείο Σπάρτης, μοριακός αναλυτής για την ανάλυση των τεστ. Ανακοίνωσε επίσης πως τα επιβεβαιωμένα περιστατικά που θα χρήζουν ήπιας νοσηλείας, θα παραμένουν στις δομές του νομού προς περίθαλψη και γι αυτό το λόγο έχουν ήδη προετοιμαστεί οι σχετικές κλίνες με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας, θα συνδράμει τα νοσοκομεία με έμψυχο δυναμικό.  

Τέλος πρότεινε στο Δήμο Σπάρτης, να ενεργοποιήσει την κινητή μονάδα υγείας, ώστε να «σαρώσει» κομμάτια του πληθυσμού, να εντοπίσει πιθανά κρούσματα που υπάρχουν και να προληφθεί η διασπορά του ιού, ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το νοσοκομείο δεν μπορεί να εμπλακεί στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων στους δρόμους του νομού. 

Ο κ. Βαλιώτης, ζήτησε και αυτός τη χαρτογράφηση της περιοχής και το «σκανάρισμά» της από την κινητή μονάδα ελέγχου ενώ τόνισε τους φόβους για πιθανά κρούσματα σε εργάτες γης. Ζήτησε από όσους απασχολούν εποχικούς εργάτες να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ αναφέρθηκε στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του «Sparta In» δηλώνοντας πως πρέπει να βρεθεί και να συσταθεί χώρος όπου θα φιλοξενηθούν πιθανά κρούσματα που θα προέρχονται από εκεί. Τέλος ζήτησε να πραγματοποιηθεί προληπτικός έλεγχος στους εργαζόμενους της εστίασης που είναι και αυτοί εκτεθειμένοι στον ιό ενώ έκανε ακόμα μια παράκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας. 

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και Καθηγήτριας Παθολογίας του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Μαρίας Τσιρώνη, η οποία επεσήμανε πως «αν θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα ευκολότερα με τον Covid, πρέπει να στοχεύσουμε στη γρίπη». Εξήγησε στους παρευρισκομένους την επιτακτική ανάγκη ευαισθητοποίησης του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό κατά της γρίπης. «Αν δεν εμβολιαστούν άμεσα, σε λίγο καιρό θα αντιμετωπίζουμε τεράστιο διαγνωστικό πρόβλημα» και ανέλυσε πως αν έχουμε λιγότερα κρούσματα γρίπης θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει να αντιμετωπίσει το νοσηλευτικό σύστημα, ενώ σαφέστατα θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των δομών υγείας.

«Δεν είμαστε τόσο έτοιμοι όσο θέλουμε, τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε υγειονομικό» δήλωσε, ενώ συνέχισε με την έκκληση να σταματήσει ο πληθυσμός να στοχοποιεί  τους ασθενείς που νοσούν. Όπως εξήγησε, «είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσουμε όλοι μας, δεν κυκλοφορούμε αν έχουμε συμπτώματα ενώ τηλεφωνούμε αμέσως στον προσωπικό μας ιατρό ή επικοινωνούμε με κάποια δομή υγείας».

Η κ. Τσιρώνη στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια μονάδα υγείας του νομού, καθώς το Κέντρο Υγείας Σπάρτης, έχει έλλειψη υγειονομικού υλικού, «οπότε οι εργαζόμενοι είναι λογικό να αρνηθούν να βγουν στο δρόμο και να κάνουν τεστ». Ζήτησε να πραγματοποιηθεί άμεσα επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ που είναι αρμόδια για τη Λακωνία ώστε να γίνει αποστολή υγειονομικού υλικού προς τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας του τόπου μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Από πλευράς του ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας έχει ήδη πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης Λακωνίας, ενώ έχει πραγματοποιήσει και εμβολιασμό των προσφυγόπουλων που θα ενταχθούν σε αυτές. 

Με έντονη παράκληση προς τους ακροατές της, η κ. Τσιρώνη, τόνισε πως πρέπει να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος για τη βόμβα που μπορεί να σκάσει στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Σπάρτη, όπου οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού και δεν φοράνε πάντα μάσκες. Ενώ εξήγησε την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όλοι όσοι κατοικούν στη δομή του «Sparta Inn».  «O Ιατρικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει τους εμβολιασμούς αρκεί να έχει τα εμβόλια, δεν πρέπει να το αφήσουμε πίσω γιατί θα μας βοηθήσει σημαντικά με τον κορωνοϊό και ο χειμώνας είναι μπροστά μας», ενώ ολοκλήρωσε τονίζοντας προς όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να συνεργαστούν και να καταθέσουν προτάσεις. 

Τέλος το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιατών κ. Δημοσθένης Κακούρος, ο οποίος από πλευράς κοινότητας εξέφρασε τη δυνατότητα να βοηθήσει το δήμο και τους φορείς ως προς την ενημέρωση των πολιτών αλλά και στη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι της γρίπης. 

Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος κ. Πατσιλίβας, ανακοίνωσε πως θα σχεδιαστεί και θα ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα πλάνο ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του  κορωνοϊού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος Σπάρτης. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού κ. Ελένη Δαράκη, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αθανάσιος Καρλαύτης και οι ειδικοί σύμβουλοι του Δ .Σπάρτης κ.κ. Ιωάννης Ράλλης και Χρήστος Μακρής.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland