Στη Βουλή το φαινόμενο διάβρωσης σε λακωνικές ακτές

Ερώτηση κατέθεσε ο Στ. Αραχωβίτης

Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2020 15:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη Βουλή το φαινόμενο διάβρωσης σε λακωνικές ακτές

«Το πρώτο βήμα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος με τη διάβρωση των ακτών στον νομό Λακωνίας είναι και πρέπει να είναι η εκπόνηση μιας ακτομηχανικής μελέτης από εξειδικευμένους παράκτιους επιστήμονες, προκειμένου να προταθούν λύσεις που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περιοχή που πλήττεται από το φαινόμενο αυτό και να σταματήσει η επέκταση της διάβρωσης και στις γύρω περιοχές», επισημαίνει ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης.

Τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μελέτης, ως προαπαιτούμενη αρχική δράση  προκειμένου ν’ ακολουθήσουν και οι κατά περίπτωση παρεμβάσεις, υπογραμμίζει με ερώτησή του προς τα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο κ. Αραχωβίτης, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε ο ίδιος προ ημερών στον Ξιφιά Μονεμβασιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Στη Λακωνία τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν παρατηρηθεί εκτεταμένα φαινόμενα διάβρωσης σε παραλίες, τόσο στον Δήμο Μονεμβασιάς, όσο και στον Δήμο Ανατολικής Μάνης. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στον Ξιφιά και στο Πορί Μονεμβασίας αλλά και στην Νεάπολη, όπου κινδύνευσε με κατάρρευση το γήπεδο μπάσκετ της πόλης, το οποίο σώθηκε χάρη στην άμεση χρηματοδότηση και κατασκευή κατάλληλων έργων. Στην Μάνη, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Οιτύλου και οι παρεμβάσεις που έγιναν εκεί με την μέθοδο Σ.Π.Α.Α – “Σύστημα Προστασίας και Ανάπλασης Ακτών” (CPNS).

Τα αίτια της παράκτιας διάβρωσης μπορεί να είναι είτε φυσικά, είτε αποτέλεσμα ανθρωπογενών παρεμβάσεων, είτε αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής κατά περίπτωση ή συνδυασμένα. Είναι ένα φαινόμενο που απαντάται σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην Μεσόγειο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εκτεταμένης διάβρωσης θα πρέπει να μελετηθούν τα αίτια που το γεννούν και να προταθούν κατόπιν οι κατάλληλες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, ώστε να μην μεταφερθεί το πρόβλημα σε άλλη περιοχή.

Συνεπώς, πρώτο βήμα για την ουσιαστική, ολοκληρωμένη και βιώσιμη επίλυση του προβλήματος αποτελεί η εκπόνηση μιας ακτομηχανικής μελέτης από εξειδικευμένους παράκτιους επιστήμονες (αυτοί που ασχολούνται με την μορφοδυναμική, υδροδυναμική, γεωλογία, οικολογία και κοινωνικο-οικονομικά θέματα). Οι λύσεις που θα προταθούν μπορεί να είναι είτε “σκληρές”, είτε «ήπιες» ακτομηχανικές λύσεις.
• Επειδή ωστόσο, το κόστος σύνταξης μιας τέτοιας ακτομηχανικής μελέτης είναι υψηλό για έναν τοπικό Δήμο ή την Περιφέρεια,
• Επειδή η έκδοση των προδιαγραφών της μελέτης απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση από αυτή που διαθέτουν οι επιστήμονες του Δήμου ή της Περιφέρειας,

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:
1. Προτίθεστε  να προβείτε στην ανάθεση και χρηματοδότηση ακτομηχανικής μελέτης για τις περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας με την μεγαλύτερη διάβρωση;
2. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τους πόρους και τις δυνατότητες του Πράσινου Ταμείου για τον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος εκπόνησης τέτοιου είδους μελετών σε όλη τη χώρα, ούτως ώστε να εντάσσονται σε αυτό μελέτες για τις περιοχές όπως και του Δήμου Μονεμβασίας της Λακωνίας;»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος