Εξοικονομώντας ενέργεια στην Πελοπόννησο

Ένας χρηστικός οδηγός με συμβουλές για τους πολίτες μέσω ευρωπαϊκής έρευνας

Σάββατο, 17 Οκτώβριος 2020 09:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξοικονομώντας ενέργεια στην Πελοπόννησο

Με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δήμος Μετσόβου συμμετέχουν, από ελληνικής πλευράς,  στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «STEP-IN» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει μια καινοτόμο σφαιρική μεθοδολογία για την αποτελεσματική ανάλυση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, παρέχει συμβουλές για διαθέσιμα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε ό,τι αφορά στη θερμική άνεση, την εξοικονόμηση ενεργειακών εξόδων κλπ.

Πρόσφατα εκδόθηκε σχετικός οδηγός-εγχειρίδιο για την ενημέρωση των πολιτών, το οποίο είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη θωράκιση των κατοικιών, τρόπους μείωσης του κόστους θέρμανσης, απλές συμβουλές που απαιτούν αποκλειστικά και μόνο αλλαγή κάποιων κακών συνηθειών χωρίς να επηρεάζουν τις συνθήκες άνεσης, επιδοτούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Συμβουλές για την ενεργειακή αναβάθμιση
και θωράκιση της κατοικίας
Η άνεση που αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα κτίριο εξαρτάται, τόσο από υποκειμενικούς/βιολογικούς παράγοντες (λ.χ. ηλικία, φύλο, είδος εργασίας, ένδυση κλπ), όσο και από την ποιότητα του εσωτερικού κτιριακού περιβάλλοντος. Ορισμένοι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του εσωτερικού κτιριακού περιβάλλοντος είναι: (α) η θερμική άνεση, δηλαδή η θερμοκρασία και η υγρασία του εσωτερικού αέρα, (β) η ποιότητα του εσωτερικού αέρα, (γ) η ύπαρξη και το επίπεδο θορύβου και δονήσεων και (δ) ο φωτισμός.

Ο υπολογισμός των θερμικών αναγκών ενός κτιρίου είναι απαραίτητο στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού. Ειδικότερα, οι θερμικές ανάγκες ενός χώρου, και γενικότερα ενός κτιρίου, είναι το ποσό θερμότητας ανά μονάδα χρόνου που πρέπει να ληφθεί ως βάση για το σχεδιασμό της εγκατάστασης θέρμανσης και ψύξης. Τα πλέον συνήθη συστήματα θέρμανσης - ψύξης που χρησιμοποιούμε στις κατοικίες μας είναι το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή/και καύσιμα βιομάζας) και τα διαιρούμενα ή κεντρικά κλιματιστικά A/C). Οι θερμικές ανάγκες εξαρτώνται από το μέγεθος του χώρου, τον τρόπο κατασκευής του κτιριακού κελύφους, το μέγεθος και το υλικό κατασκευής των ανοιγμάτων, τον αερισμό του κτιρίου και τις εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος.

Μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης
και θωράκισης υψηλού & μεσαίου κόστους
1. Εξωτερική θερμομομόνωση/ θερμοπρόσοψη
2. Εσωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας, δοκών-υποστυλωμάτων
3. Θερμομόνωση οροφής - στέγης
4. Θερμομόνωση πιλοτής
5. Αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων
6. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης

Μέτρα ενεργειακού νοικοκυρέματος
χαμηλού ή/και μηδενικού κόστους
• Ρυθμίζουμε τους θερμοστάτες στη σωστή θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία για το χειμώνα είναι 19-20°C. Η θερμοκρασία του κλιματιστικού για την ψύξη είναι 25-26°C. Γενικά προτιμάμε την ένδειξη auto στα κλιματιστικά.
• Διατηρούμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται κοντά στο θερμοστάτη του συστήματος θέρμανσης.
• Εξαερώνουμε περιοδικά τα σώματα του καλοριφέρ.
•Αποφεύγουμε να σκεπάζουμε τα σώματα του καλοριφέρ ή να τοποθετούμε έπιπλα μπροστά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των σωμάτων καλοριφέρ είναι η άνετη κυκλοφορία αέρα γύρω από το θερμαντικό σώμα.
• Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα αντί του καλοριφέρ, γιατί καταναλώνουν συνήθως περισσότερη ενέργεια χωρίς να επιφέρουν το ίδιο επίπεδο θερμικής άνεσης.
• Ελέγχουμε τακτικά και σχολαστικά για τυχόν διαρροές θερμότητας. Η βελτίωση της αεροστεγανότητας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα τοποθετώντας περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία. Στις πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν αεροστόπ στο κάτω τμήμα τους, σε επαφή με το δάπεδο.
• Διατηρούμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα σε όλους τους χώρους που υπάρχει καλοριφέρ ή κλιματιστικό σε λειτουργία.
• Αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους μόνο όταν δεν λειτουργεί καλοριφέρ ή κλιματιστικό. Το καλοκαίρι ο αερισμός πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί και το χειμώνα το μεσημέρι.
• Προσαρμόζουμε τις ενδυματολογικές μας συνήθειες ανάλογα με την εποχή. Ο ελαφρύς ρουχισμός το καλοκαίρι διευκολύνει την αποβολή θερμότητας και ο ζεστός ρουχισμός το χειμώνα βοηθά τη θερμομόνωση του σώματος.
• Ανοίγουμε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα το χειμώνα στη διάρκεια της ημέρας, για ηλιασμό των εσωτερικών χώρων.
• Εκμεταλλευόμαστε σκίαστρα, τέντες, αναρριχώμενα φυτά σε πέργκολες - τοίχους και δέντρα σε αυλές, για δροσισμό το καλοκαίρι.
• Κλείνουμε το στόμιο του τζακιού όταν αυτό δεν είναι αναμμένο.

Η εφαρμογή των παραπάνω απλών μέτρων «νοικοκυρέματος» μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας από 10% έως 15%1.
 
Συμβουλές για το φωτισμό και
τις «λευκές» ηλεκτρικές συσκευές
Από τη συνολική ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ετησίως ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, για την οποία ξοδεύει, κατά μέσο όρο, 620 €, το 38,5% (ή 240 € περίπου) δαπανάται στο μαγείρεμα, το 14,7% (ή 90 € περίπου) στη λειτουργία του ψυγείου, το 10,5% (ή 65 €) στη λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων, το 6,5% (ή 40 €) για το φωτισμό και το 3,5% (ή 20 €) για τη λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων. Τα ποσοστά κατανάλωσης και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας, γίνονται ακόμη πιο «ενδιαφέροντα» αν σκεφτεί κανείς ότι οφείλονται στις βασικές οικιακές συσκευές που όλοι χρησιμοποιούμε. Όπως, λοιπόν, γίνεται κατανοητό, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας που αφορούν τις ως άνω συσκευές θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο «στην τσέπη» μας όσο και στο περιβάλλον.

Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο
Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο (με χρονοχρέωση) είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με διαφορετικές τιμές, την τιμή του Οικιακού Τιμολογίου στις ώρες χρέωσης «ημέρας» και μειωμένη τιμή «νύχτας» στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Το ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου είναι:
Χειμερινή περίοδος: 1η Νοεμβρίου - 30η Απριλίου (02:00-08:00) και (15:00-17:00)
Θερινή περίοδος: 1η Μαΐου - 31η Οκτωβρίου (23:00-07:00)

Η χρέωση ενέργειας του Νυχτερινού Τιμολογίου, για τις ώρες που αυτό εφαρμόζεται, είναι φθηνότερη σε σχέση με τη χρέωση ενέργειας των τιμών ημέρας. Το ύψος της έκπτωσης διαφέρει (ενδεικτικά, από 8% έως και 30%), ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο μπορεί να αναζητήσει κάποιος στις επίσημες ιστοσελίδες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ (https:// www.deddie.gr).

Η εφαρμογή των παραπάνω απλών μέτρων «νοικοκυρέματος» που απαιτούν αποκλειστικά και μόνο αλλαγή της συμπεριφοράς μας μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση στην οικιακή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 5% έως 15%1 και αντίστοιχα εξοικονόμηση χρημάτων από 30€/έτος έως 90€/έτος.

Προσοχή στην κατανάλωση ενέργειας
Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και χρημάτων, θα πρέπει να συνοδεύονται και από συνετή χρήση των συσκευών. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάμε ότι η αντικατάσταση των παλιών μας συσκευών με νέες, πιο αποδοτικές, δε σημαίνει ότι αν τις χρησιμοποιήσουμε αλόγιστα θα πληρώσουμε λιγότερα χρήματα στο λογαριασμό του ρεύματος («αφού χρησιμοποιώ «πράσινες» λάμπες ας έχω τα φώτα ανοικτά συνέχεια»).
 
Επιδοτούμενες δράσεις εξοικονόμησης
ενέργειας στον κτιριακό τομέα

► Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' οίκον»
Ο κτιριακός τομέας προσφέρει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας λόγω του ότι η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος στη χώρα μας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980.   Με τη θέσπιση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου και σε συνδυασμό με επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για κτίρια κατοικιών και δημόσια κτίρια, η ελληνική Πολιτεία επιδιώκει τη σταδιακή βελτίωση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία δεκαετία, για την προώθηση των πολιτικών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως τα προγράμματα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον Ι & ΙΙ», τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

► Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs)
Οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs) είναι οντότητες που παρέχουν ενεργειακές υπηρεσίες ή/ και άλλα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις ή στο οίκημα ενός χρήστη. Μια τέτοια εταιρεία επενδύει για λογαριασμό του πελάτη σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας ή παροχής ενέργειας από ΑΠΕ και είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για τη λειτουργία τους, στοχεύοντας στη μείωση των ενεργειακών δαπανών του πελάτη. Η αμοιβή της εταιρείας προκύπτει από τη μείωση των δαπανών ενέργειας του πελάτη. Για ένα προσυμφωνημένο χρόνο, π.χ. ορισμένα έτη, ο πελάτης πληρώνει στην εταιρεία ένα ποσό που σχετίζεται με την επιτυγχανόμενη μείωση των δαπανών του σε ενέργεια.
 
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
 Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) θεσπίστηκε για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών. Με νεότερη υπουργική απόφαση τροποποιήθηκαν οι κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΟΤ, τα κριτήρια ένταξης, καθώς και η χορηγούμενη έκπτωση στους δικαιούχους και καταργήθηκε η απόφαση της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων (αρ. 2153/3.4.96) με την οποία θεσπίστηκε το ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων (ΓΤ).

Οι αιτήσεις ένταξης στο νέο ΚΟΤ υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος της Η.ΔΙ.Κ.Α. (www.idika.gr).

Χορήγηση επιδόματος
πετρελαίου θέρμανσης
Το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν ένα μέτρο που άρχισε να εφαρμόζεται το 2013 και παρείχε στα νοικοκυριά οικονομική βοήθεια για την κάλυψη του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλιο. Το επίδομα χορηγείται στους αιτούντες με βάση φορολογικά κριτήρια όπως είναι το συνολικό εισόδημα και η ακίνητη περιουσία, ενώ εμπεριέχει και ανώτατο όριο κατανάλωσης.

 
Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό για τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας εδώ


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland