«Στην Πελοπόννησο θα διαμορφωθεί ένα δάσος ανεμογεννητριών»

Ν. Γόντικας από Γεράκι

Πέμπτη, 01 Οκτώβριος 2020 09:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Στην Πελοπόννησο θα διαμορφωθεί ένα δάσος ανεμογεννητριών»

Ανοικτή ομιλία-συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Γεράκι, από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου» κι εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο κ. Νίκο Γόντικα.

Στην ομιλία του ο κ. Γόντικας έκανε λόγο για «θλιβερό ιστορικό και τις εγκληματικές μεθοδεύσεις, στην αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν προωθήσει και προωθούν χωρίς να υπολογίζουν: το κόστος στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, των τοπικών κοινωνιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος».

«Δεν είναι, τόνισε, υπερβολή όταν λέμε ότι στην Πελοπόννησο θα διαμορφωθεί ένα δάσος ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υπερυψηλής τάσης, με τεράστιους εκβραχισμούς για να ανοιχτούν οι δρόμοι να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές για να στηθούν οι βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, για να γίνουν τα δίκτυα μεταφοράς στους υποσταθμούς».

«Το παιχνίδι των ΑΠΕ και το παραμύθι της “πράσινης ανάπτυξης”, καλά κρατεί», είπε ο περιφερειακός σύμβουλος, επισημαίνοντας πως «πλάι στα δις ευρώ που διατίθενται για ζεστό χρήμα – επιχορηγήσεις στους καπιταλιστικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και για τη διαμόρφωση των υποδομών, προστίθενται και τα 5 δις ευρώ από ευρωενωσιακούς και εθνικούς πόρους που θα δοθούν μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης πάλι στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις. Το “Master Plan” για την απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση ορίων χρηματοδότησης των επενδυτών πάνω από το 100%. Αυτή είναι η έξυπνη και πράσινη Ευρώπη της ανεργίας, της ενεργειακής φτώχειας και της εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους και των κερδών των λίγων μονοπωλίων», ισχυρίστηκε ο κ. Γόντικας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην γενικότερη εικόνα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, εστιάζοντας στους κινδύνους που εγκυμονούν από «την όξυνση των αντιθέσεων που δημιουργούνται ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους ενεργειακούς ομίλους για το ποιός θα καρπωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα της ενέργειας, είτε αυτό αφορά τα αιολικά πάρκα, είτε τα φωτοβολταϊκά, είτε την διαχείριση των απορριμμάτων και την καύση τους».

Ο Ν. Γόντικας εξήγησε στους κατοίκους ότι «δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση για το λαό, δεν μπορεί να υπάρξει στο καπιταλιστικό σύστημα. Για αυτό πρέπει αυτοί που πλήττονται σήμερα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ώστε να διεκδικήσουν τη λύση που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, να διασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τις σταθερές θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το δρόμο του σοσιαλισμού, την ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας, που θα ωθείται από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και όχι από το κέρδος. Μόνο σε μια τέτοια κοινωνία, το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Στην ομιλία παρευρέθηκε ο Νίκος Χείλαρης, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»  στον Δ. Λεωνιδίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κοσμά που αντιτίθεται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Κοσμά Κυνουρίας, μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κοσμά, ενώ το «παρών» έδωσε και ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Δ. Ευρώτα Γεώργιος Κυλάκος, ο οποίος αποτελεί και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων Δ. Ευρώτα ενάντια στην δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων ΜΕΑ-ΧΥΤΥ με ΣΔΙΤ στη Σκάλα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος