Διπλάσια απόδοση 700 ευρώ το στρέμμα σε βιολογικό ελαιώνα υπολογίζει το ΓΠΑ

Δευτέρα, 27 Ιούλιος 2020 19:41 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διπλάσια απόδοση 700 ευρώ το στρέμμα σε βιολογικό ελαιώνα υπολογίζει το ΓΠΑ

Μελέτη κόστους του ΓΠΑ συγκρίνει το περιθώριο κέρδους στη συμβατική και τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια.

Η βιολογική γεωργία αν και έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής από αυτό της συμβατικής, αποδίδει μεγαλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς, με το καθαρό κέρδος του παραγωγού της βιολογικής καλλιέργειας να ανέρχεται στα 704,34 ευρώ το στρέμμα, υψηλότερο κατά 366,45 ευρώ το στρέμμα από το αντίστοιχο για τον παραγωγό της συμβατικής ελαιοκαλλιέργειας.

Αυτό προκύπτει από μελέτη κόστους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί πιο είναι το πιο οικονομικά ανταγωνιστικό σύστημα καλλιέργειας για την ελιά. Στα συμπεράσματα της μελέτης υπογραμμίζεται και η ολοένα και αυξανόμενη τάση των ελαιοπαραγωγών να στρέφονται στη βιολογική καλλιέργεια.

Η συγκεκριμένη έκθεση με τίτλο « Σύγκριση κόστους βιολογικής και συμβατικής γεωργίας στην παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα», έχει συγκεντρώσει στοιχεία από 30 πιστοποιημένους βιολογικούς καλλιεργητές και 30 συμβατικούς, που είναι ενεργοί και κατ’ επάγγελμα αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017, ήρθαν σε επαφή με τους παραγωγούς και μέσω ερωτηματολογίων, απέκτησαν πληροφορίες, σχετικά με τη χρήση των λιπασμάτων και αγροχημικών και τα έσοδα και τα έξοδα των αγροτών στα δύο γεωργικά συστήματα.
Κόστος παραγωγής

Το κόστος παραγωγής ελαιολάδου στη βιολογική γεωργία ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με τη συμβατική γεωργία, καθώς υπολογίστηκε ότι για κάθε κιλό βιολογικού ελαιολάδου, στοιχίζει στον παραγωγό 2,60 ευρώ, έναντι των 2,25 ευρώ το κιλό στη συμβατική γεωργία.

Όσο αναφορά τη σύνθεση του κόστους παραγωγής μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων καλλιέργειας διακρίνονται σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα, στη συμβατική παραγωγή, το μεγαλύτερο κόστος αφορούσε την καταναλωτική δαπάνη, για την αγορά λιπασμάτων και αγροεφοδίων, ενώ στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας, στις καταναλωτικές δαπάνες, το μεγαλύτερο κόστος έγκειται στα καύσιμα.

Αυτά τα αποτελέσματα δικαιολογούνται, καθώς στη βιολογική γεωργία είναι υποχρεωτικές οι επιτόπιες παρακολουθήσεις, και η συνεχής παρουσία του παραγωγού στους ελαιώνες, για την έγκυρη διάγνωση των προβλημάτων και των προσβολών από παθογόνους οργανισμούς, μειώνοντας τις δαπάνες για αγροεφόδια και αυξάνοντας, παράλληλα, το κόστος των καυσίμων και της εργασίας. Επιπλέον, στις παραγωγικές δαπάνες εντάσσεται και η βιολογική πιστοποίηση, αλλά και η πρόσθετη εκπαίδευση των αγροτών, με αποτέλεσμα το υψηλότερο κόστος παραγωγής στα βιολογικά συστήματα.

Γενικά και στα δύο συστήματα καλλιέργειας, για την παραγωγή ελαιολάδου, η εργασία αναδείχθηκε ως ο πιο δαπανηρός παράγοντας. μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η απασχόληση μελών της οικογένειας αντιπροσωπεύει το 43-57% του συνολικού κόστους, αποδίδοντας στη βιολογική γεωργία 108,802 ευρώ το στρέμμα και στη συμβατική 99,743 ευρώ το στρέμμα. Την ίδια στιγμή, η αμειβόμενη εργασία αφορούσε το 10-17%, και απέδιδε κόστος 72,763 και 78,694 ευρώ το στρέμμα στη βιολογική και στη συμβατική γεωργία. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες στο κόστος παραγωγής σχετίζονται με το ειδικό κόστος (10-16%) και με την απόσβεση (6-17%).
Οικονομικές αποδόσεις

Παρά το υψηλότερο κόστος παραγωγής και την μικρότερη απόδοση, η βιολογική γεωργία, με βάση τη μελέτη, χαρακτηρίστηκε ως πιο ανταγωνιστικό σύστημα καλλιέργειας, συγκριτικά με τη συμβατική.

Όπως προκύπτει από την μελέτη, το βιολογικό ελαιόλαδο έδωσε τιμή παραγωγού το 2018 στα 4,19 ευρώ το κιλό, ενώ αυτό της συμβατικής γεωργίας έφτασε στα 3,63 ευρώ το κιλό. Παρότι και τα δύο συστήματα καλλιέργειας είχαν κέρδος, η τιμή πώλησης του βιολογικού ελαιολάδου ήταν 61,2% υψηλότερη από το κόστος παραγωγής του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος