Δέσμη αιτημάτων για τη στήριξη της λακωνικής οικονομίας

Σε σύσκεψη του Επιμελητηρίου στο Διοικητήριο - Τι ζητούν φορείς κι επιχειρηματίες

Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 14:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δέσμη αιτημάτων για τη στήριξη της λακωνικής οικονομίας

Ευρεία σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/5 στο Διοικητήριο Λακωνίας.

Από το Επιμελητήριο συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Παναρίτης, που συντόνισε τη συζήτηση, και ο α΄ αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Αθανασιάδης. Επίσης, συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θοδωρής Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κρητικός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, Λογιστών Ν. Λακωνίας κ. Ηλίας Κοντάκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων & Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης κ. Βασίλης Τσαρούχας και η κ. Δήμητρα Καρούνου ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών γυμναστηρίων.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας έθεσε τα εξής θέματα ως τα σημαντικότερα που απαιτούν κοινή δράση και διεκδίκηση:
• Φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο: «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος ακύρωσης του προγραμματισμού της ΔΕΔΔΑ για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και ανάθεση του έργου σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο με μόνο κριτήριο το κέρδος ενώ το φυσικό αέριο είναι κοινωνικό αγαθό που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Τα επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ζητήσει συνάντηση τόσο με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου», ανέφερε ο κ. Παναρίτης.
• «Η κρίση της πανδημίας και τα προβλήματα που προκάλεσε ανέδειξε την ανάγκη για ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας και ανέτρεψε το μοντέλο της οικονομίας που στηριζόταν στον τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών. Οι βασικοί πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και η εξαγωγή των προϊόντων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
• «Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς και η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει γενναία όλες τις επιχειρήσεις κυρίως με άμεση ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να επανεκκινηθεί η οικονομία. Η αγορά δεν αντέχει άλλα δάνεια», σημείωσε ο Ι. Παναρίτης.
• «Στην τοπική ανάπτυξη, βασικός πυλώνας είναι ο δήμος που μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην διαφήμιση τόσο του αγροτικού όσο και του τουριστικού προϊόντος», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Παναρίτης.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας επεσήμανε ότι απαιτείται η συνεργασία και η συμβολή όλων για να ξεπεραστεί η κρίση.

Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης και ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος Σπάρτης, κκ Δούκας και Βακαλόπουλος, αντίστοιχα, μίλησαν τόσο για τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών του νομού κατά την πανδημία, όσο και για τον προγραμματισμό της υλοποίησης των τεχνικών έργων –που θα βοηθήσουν την οικονομία και θα δώσουν θέσεις εργασίας στο νομό–, ενώ αναφέρθηκαν και στην πορεία των έργων των δύο μουσείων στη Σπάρτη.

Τα αιτήματα
των επιχειρηματιών
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν λόγω την πανδημίας. Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι  παρακάτω αξιώσεις για τις οποίες δηλώθηκε η πρόθεση όλων για συνεργασία και κοινή προσπάθεια επίτευξης:
• Διεκδίκηση της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στο νομό, κάλυψη πολλών περιοχών σε υγροποιημένη μορφή.
• Εκσυγχρονισμός και στήριξη του πρωτογενούς τομέα ώστε να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και των προϊόντων της. Ενίσχυση των εξαγωγών.
• Ίδρυση ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη
• Επίσπευση διαδικασιών για την δημιουργία του νέου μουσείου Σπάρτης
• Δημιουργία μονοπατιών, ποδηλατοδρόμων και σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων από το δήμο. Να επιτραπεί η λειτουργία των γυμναστηρίων σε εξωτερικούς χώρους του δήμου, αλλά και στις έδρες τους με υγειονομικούς όρους
• Διεκδίκηση μέτρων στήριξης όλων των επιχειρήσεων. Άμεση ρευστότητα στην αγορά, άτοκα δάνεια για 15 χρόνια, αξιοποίηση όλων των κοινοτικών κονδυλίων για τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η οικονομία θα επανεκκινηθεί όταν λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις και διασφαλιστεί η εργασία.
• Να δοθούν σαφείς οδηγίες στις τράπεζες για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης των επιχειρήσεων
• Δράσεις διαφήμισης του νομού ως τουριστικού προορισμού και των προϊόντων του.
 
Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου χαρακτήρισε θετική τη συνεργασία και  συζήτηση, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει την αρχή για τη συνέχιση της συνεργασίας και τη δρομολόγηση και άλλων συσκέψεων με εκπροσώπους άλλων περιοχών  του νομού.

101349634 1691133211035897 8345321425510334464 n

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος