«Τρέχουν» έργα διάσωσης μνημείων στη Λακωνία

Αρχοντικό Ματάλα, Ιερός Ναός Απιδέας και κάστρο Μονεμβασίας

Πέμπτη, 28 Μάιος 2020 15:56 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Τρέχουν» έργα διάσωσης μνημείων στη Λακωνία

Συνολικού προϋπολογισμού 20.871.819,71 ευρώ είναι τα έργα για τη συντήρηση και αποκατάσταση του πολιτιστικού πλούτου της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την εποχή στις πέντε περιφερειακές ενότητες.

Tο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφέρεια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη από το Υπουργείο και την Περιφέρεια, για την αξιολόγηση της προόδου στο καθένα από τα έργα.

Όσον αφορά τη Λακωνία, τα έργα που εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασιών, είναι τα εξής:

Αποκατάσταση ιστορικού διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου Αρχοντικό Ματάλα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σπάρτης)

Lesxi Axiwmatikwn

Δικαιούχος του έργου είναι η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδος Πελοποννήσου & Νοτ. Ιονίου.

Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 402.637 ευρώ. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 28/1/2020. Επιταχύνονται οι διαδικασίες δημοπράτησης. Έχει αποσταλεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδος Πελοποννήσου & Νοτ. Ιονίου  στην Περιφέρεια Πελ/σου και το Περιφερειακό Ταμείο το τελικό σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης. Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης υπογραφών προγραμματικής σύμβασης είναι έως 15/6. Ως προς την υποβολή αιτήματος προέγκρισης δημοπράτησης, η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 30η Ιουνίου 2020.

Το εν λόγω οικοδόμημα βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Λεωνίδου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο, σκεπάζεται με τετράρριχτη κεραμοσκεπή και περιβάλλεται δυτικά και βόρεια από κήπο. Στο κτίριο αυτό είναι χαρακτηριστική η διαμόρφωση του ισογείου του οποίου η όψη έχει διαμορφωθεί με μαρμάρινους δόμους με κυρίαρχο στοιχείο τα τοξωτά ανοίγματα του ισογείου του.

Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Απιδέας Δήμου Ευρώτα

IN Koimiseos Theotokou Apidias

Δικαιούχος του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 1.035.400 ευρώ. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 7/2/2020.  Η εξέλιξη δημοπράτησης του έργου χαρακτηρίζεται ομαλή. Όσον αφορά τις διαδικασίες διαγωνισμού, βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης των δικαιολογητικών κατακύρωσης. Η απόφαση κατακύρωσης προσδιορίζεται έως τέλος Ιουνίου 2020.

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (που χρονολογείται μεταξύ 5ου – 10ου αιώνα), θεωρείται ένα  ιστορικό μνημείο  Ανατολίζουσας Βασιλικής που οι ελληνικές και διεθνείς βιβλιογραφίες αναγράφουν ως κόσμημα. Οι μελετητές του μνημείου, Αναστάσιος Ορλάντο (1927-1935) και το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου το 1982, το έχουν διακρίνει σε δύο κύριες οικοδομικές φάσεις. Ο αρχικός ναός ήταν ξυλόστεγος και τα κλίτη χωρίζονταν από δύο σειρές επτά ραδινών κιόνων που έφεραν τόξα. Η πρώτη  αποδίδεται στην όψιμη παλαιοχριστιανική εποχή και η δεύτερη στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.

Μέτρα σταθεροποίησης βραχώδων πρανών κάστρου Μονεμβασίας

monemvasia

Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ. Η σύμβαση θα υπογραφεί στις 25/6/2020. Επιταχύνονται οι διαδικασίες δημοπράτησης. Η υποβολή αιτήματος προέγκρισης τευχών δημοπράτησης αναμένεται έως 31/5/2020.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών