Τραπεζάκια έξω και πάλι στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Απόλαυσαν καφέ σε τραπεζοκαθίσματα μετά από 2,5 μήνες οι πολίτες

Τρίτη, 26 Μάιος 2020 12:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τραπεζάκια έξω και πάλι στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Ύστερα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις, ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Μαΐου το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, το οποίο φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά και συνοδεύεται και αυτό όπως και τα προηγούμενα, από αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Μετά από 2,5 περίπου μήνες κι 71 ημέρες, τα καταστήματα εστίασης επαναλειτούργησαν και, όπως φάνηκε από την τήρηση των συστάσεων και των μέτρων ατομικής προστασίας από τους πολίτες, όλα εξελίσσονται ομαλά.

Στη Σπάρτη, που βγήκε αλώβητη από τη μάχη με τον κορωνοϊό, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις επέστρεψαν στην καθημερινή λειτουργία τους ανανεωμένες και με ακόμα περισσότερη όρεξη για τη θερινή σεζόν. Οι πυρετώδεις προετοιμασίες των τελευταίων ημερών από τους επιχειρηματίες κίνησαν την αγορά και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες να γεμίσουν και πάλι τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων, πρωτίστως με ασφάλεια.

Αντίστοιχα, οι κάτοικοι της πόλης έσμιξαν στα γνωστά τους στέκια, απόλαυσαν τον καφέ τους σε γυάλινο ποτήρι, τήρησαν όμως και τους άκρως απαραίτητους κανόνες προστασίας.

«Προχωράμε με προσοχή για να μείνουμε ασφαλείς», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη συνεργασία πολιτών και Πολιτείας. «Όσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει», τόνισε.

Τι ισχύει για την εστίαση
Από χθες ορίζονται νέες αποστάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία μπορούν να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο. Πιο συγκεκριμένα:
- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά 2 τ.μ.
- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
-Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.

Ρυθμίσεις και από τον Δήμο Σπάρτης
Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης έχοντας ως βασικό μέλημα την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δημοτικών υπηρεσιών προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης σε αυτήν την δύσκολη περίοδο. Η επιτυχημένη επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά την  παύση λειτουργίας τους θα συμβάλει τα μέγιστα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας που τροφοδοτεί αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και στη διατήρηση σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.     

Ο Δήμος Σπάρτης, στο πλαίσιο εφαρμογής της τροπολογίας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)», ανακοινώνει στους ιδιοκτήτες ΚΥΕ και σε κάθε ενδιαφερόμενο τα παρακάτω:
- Δικαίωμα ατελούς παραχώρησης πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, έχουν οι επιχειρήσεις που διαθέτουν Άδεια Χρήσης Κοινόχρηστου Χώρου, κατόπιν αιτήσεως τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού.

Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες καλούνται να υποβάλουν την Αίτηση τους ηλεκτρονικά στο αρμόδιο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., έως και την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 (τηλέφωνο πληροφοριών 27313 61102 και 27313 61106, 61123).

Η όποια παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου θα γίνει βάση της υφιστάμενης Άδειας Χρήσης Κοινόχρηστου Χώρου και του επιτρεπόμενου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται από την Άδεια του κάθε καταστήματος και θα εξεταστεί κατά περίπτωση συνυπολογίζοντας Αιτήσεις που πιθανόν έχουν κατατεθεί από άλλα ΚΥΕ.

Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνει με γνώμονα τη διευκόλυνση της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, σεβόμενοι όμως αυστηρά και απαρέγκλιτα την καθημερινότητα και τις ανάγκες των λοιπών καταστημάτων λιανικού εμπορίου και πρωτίστως την ασφαλή μετακίνηση των δημοτών μας και ιδιαίτερα αυτών που έχουν αυξημένες ανάγκες (άτομα ΑΜΕΑ, γονείς με καρότσια κλπ.), καθώς και την προσβασιμότητα οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, πυροσβεστικά οχήματα κ.α.).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη προεργασία και σχεδιασμό, ώστε να ξεκινήσουν την αξιολόγηση των Αιτήσεων και παράλληλα να γίνουν αυτοψίες από μικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες στην σύνταξη των αιτήσεων τους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland