«Οξυγόνο» ψάχνουν οι καταστηματάρχες στο Γύθειο

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου για τη στήριξη της εστίασης - Τι ζητεί από Σταϊκούρα και Γεωργιάδη ο Ι. Αναϊπάκος

Τετάρτη, 13 Μάιος 2020 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Οξυγόνο» ψάχνουν οι καταστηματάρχες στο Γύθειο

Τη συμπαράσταση της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη Π. Νίκα ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος  Γυθείου, αναφορικά με πρότασή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία αποσκοπεί στην στήριξη του κλάδου της εστίασης που έχει πληγεί από το lockdown του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τους υπουργούς ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ιωάννης Αναϊπάκος, «το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα, με τις ανησυχίες και τον προβληματισμό όλων των επαγγελματιών της τουριστικής βιομηχανίας και όχι μόνο, να είναι στο κόκκινο».

«Θεωρώ υποχρέωση μου, συνεχίζει ο κ. Αναϊπάκος, συνεισφέροντας στο ελάχιστο να σας υποβάλλω ορισμένες προτάσεις, πιστεύοντας ακράδαντα ότι με περαιτέρω επεξεργασία από τις Υπηρεσίες σας και με τις αναγκαίες προσαρμογές, μπορούν να αποτελέσουν μια όαση ανακούφισης, δίνοντας  ελπίδα στην αγωνία όλων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων για το μέλλον τους, αλλά συνάμα σημαντικά οφέλη στην οικονομία και το κράτος. Θεωρώ δεδομένη την βούληση και την ανησυχία του Υπουργείου σας, αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων καθ οιοδήποτε τρόπο, για άμεση λήψη μέτρων στήριξης προς όλες τις δοκιμαζόμενες  τουριστικές επιχειρήσεις , όπως συχνά αναφέρεσθε σε δημόσιες τοποθετήσεις σας, με απώτερο σκοπό να ενισχυθούν κατά το καλύτερο δυνατόν οι επιχειρήσεις ,οι εργαζόμενοι και να ελαχιστοποιηθούν τα λουκέτα στον κλάδο. Επιπλέον με την πρόταση μου θα επωφεληθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι και όλες οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρέχοντας τους την δυνατότητα για ολιγοήμερες ΔΩΡΕΑΝ ΘΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ».

Ioannis AnaipakosΣυγκεκριμένα, ο κ. Αναϊπάκος προτείνει: «Έκδοση VOUCHERS ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 7 ΕΩΣ 10 ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥ ΕΩΣ 31-12-2020, ονομαστικά και μη μεταβιβαζόμενα για ΠΛΗΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΣΙΤΙΣΗ(συγχρόνως με διαμονή), στους δικαιούχους. Επιπρόσθετα, κατόπιν διαπραγμάτευσης, το μέτρο να μπορεί να επεκταθεί με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τις οικογένειες τους, καθώς και να παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής επιλογής τουριστικών  προορισμών μέχρι την λήξη του προγράμματος. Τα VOUCHERS θα αναφέρονται σε καθαρή αξία υπηρεσιών, ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΦΠΑ. Ένα εύλογο ποσό ημερήσιας κατανάλωσης 2 γευμάτων, εκτιμώ ότι είναι λογικό να ορισθεί κατ ελάχιστο στα ΕΙΚΟΣΙ (20) ΕΥΡΩ, δεδομένου μάλιστα ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί τα χρήματα αυτά στην πλειοψηφία  θα καλύψουν και το πρωινό, διότι με τις παρούσες συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χορηγηθεί από τα περισσότερα ξενοδοχεία. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του προγράμματος, θα πρέπει οι Υπηρεσίες έγκαιρα να χορηγήσουν κατάλληλη σήμανση που θα αναρτηθεί σε εμφανές σημείο στην είσοδο όλων των καταστημάτων για εύκολη αναγνώριση αλλά και προς αποφυγή  παρανοήσεων.

Εκτιμώ ότι το ενδιαφέρον για συνεργασία θα έχει απήχηση και σχεδόν καθολική αποδοχή από τις επιχειρήσεις εστίασης όλης της χώρας. Επιπλέον είναι ένα ρεαλιστικό μέτρο που στην παρούσα κατάσταση, με απόντες μάλιστα την πλειοψηφία των ξένων τουριστών θα συγκρατηθούν και οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Τα VOUCHERS κάθε συμβαλλομένης επιχείρησης θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα. Ακολουθεί έλεγχος και ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ* και το υπόλοιπο θα πιστώνεται από τις 20 έως και τις 25 του μήνα, ώστε να διαθέτουν οι επιχειρήσεις στο τέλος την απαιτούμενη ρευστότητα για τις τρέχουσες υποχρεώσεις».

Εκκαθάριση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Γυθείου, «από το μηνιαίο συνολικό ποσό των VOUCHERS θα παρακρατείται το 20%  για εξόφληση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν έχουν ρυθμιστεί, ή ευρίσκονται σε καθυστέρηση. Τμήμα του ποσού αυτού καλύπτει σημαντικά και μέρος της προτεινόμενης απαλλαγής ΦΠΑ των VOUCHERS. Εφ όσον είναι ενήμεροι και τηρείται ο διακανονισμός, θα πιστώνεται ολόκληρο το ποσό στο λογαριασμό των δικαιούχων. Το ποσό της εκκαθάρισης θα είναι ΠΛΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Τα έσοδα των VOUCHERS επειδή αποτελούν μέτρο κρατικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις και αφ ετέρου το 20%των χρημάτων στην πλειοψηφία επιστρέφει άμεσα στο κράτος, πρέπει να μην συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα. Επιπρόσθετα, όλες οι εποχικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση το προσωπικό που θα προσλάβουν για την θερινή σεζόν να το κρατήσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2020. Ανάλογα οι εποχικές της χειμερινής σεζόν από ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2021 και με  ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ να μην διακόψουν νωρίτερα την λειτουργία τους».

Κυριότερα οφέλη
Όπως ισχυρίζεται ο Ι. Αναϊπάκος, με την εφαρμογή του παραπάνω πλάνου, θα επιτευχθούν:
«1. Μειώνονται στο ελάχιστο τα λουκέτα στον κλάδο εστίασης, αλλά  και στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
2. Βοηθά την ενίσχυση του τζίρου και εξασφαλίζει επιπλέον σημαντική ρευστότητα.
3. Διασφαλίζει  χιλιάδες θέσεις εργασίας, κυρίως εποχικής, με ότι αυτό συνεπάγεται.
4. Ανακουφίζει και προτρέπει τουλάχιστον 2.000.000 δικαιούχους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας του ιδιωτικού τομέα, κάνοντας χρήση το σημαντικό κίνητρο της δωρεάν σίτισης μαζί με αυτό της διαμονής, να κάνουν φέτος διακοπές στη χώρα μας με τις οικογένειες τους.
5. Η επιστροφή του 20% δίνει μια ανάσα ρευστότητας στα μηνιαία κρατικά έσοδα από την εκκαθάριση και επιπλέον καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του κόστους από την απαλλαγή του ΦΠΑ των VOUCHERS.
6.Δίνει την δυνατότητα στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων με την παρακράτηση, να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και να αποκτήσουν συνεπή φορολογική συνείδηση στο μέλλον.

Για παράδειγμα, εάν κάνουν υποθετικά χρήση του μέτρου 2.000.000 δικαιούχοι με ημερήσιο κόστος 20 ευρώ, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι 400.000.000 ευρώ εκ των οποίων το 20% δηλ. 80.000.000 θα επιστραφούν. Τελικό κόστος προγράμματος 320.000.000 ευρώ. Όχι τόσο δυσβάστακτο και απαγορευτικό», καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γυθείου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών