Καταγραφή ιπποειδών στην Π.Ε.Λακωνίας

για τη διερεύνηση της επιδημίας του Δυτικού Νείλου

Δευτέρα, 11 Μάιος 2020 16:54 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καταγραφή ιπποειδών στην Π.Ε.Λακωνίας

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 88050/11288/21-04-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας- Τμήμα Κτηνιατρικής, στο πλαίσιο της διερεύνησης της επιδημίας του Δυτικού Νείλου, η οποία εκδηλώθηκε κατά συρροή σε ανθρώπους για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2010 και επειδή τα ιπποειδή και τα πτηνά είναι ευαίσθητα στον ιό, προκειμένου να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των ζώων, καλούνται οι ιδιοκτήτες ιπποειδών, να συμπληρώσουν το μητρώο καταγραφής και να το αποστείλουν ηλεκτρονικά στο τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε Λακωνίας στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο πυρετός του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή
Τα ιπποειδή και ειδικότερα τα άλογα είναι ευπαθή στον πυρετό του Δυτικού Νείλου.
Τα ιπποειδή, όπως και οι άνθρωποι, χαρακτηρίζονται ως αδιέξοδοι ξενιστές του ιού (dead- end hosts), γιατί κατά τη μόλυνσή τους αναπτύσσεται ιαιμία για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην είναι πρακτικά εφικτή η επαναμόλυνση του πληθυσμού των κουνουπιών. Έτσι, τα ιπποειδή σε αντίθεση με τα άγρια πτηνά και τα κουνούπια δεν επιτελούν ουσιαστικό ρόλο στη διασπορά του ιού.

Η νόσος στα άλογα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι λοιμώξεις εξελίσσονται υποκλινικά. Σε λίγα περιστατικά που εκδηλώνεται κλινικά η νόσος, μπορεί να παρατηρηθεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, από ήπιες και παροδικές νευρολογικές διαταραχές μέχρι το θάνατο του ζώου εξαιτίας της βαριάς εγκεφαλίτιδας και των επακόλουθων δευτερογενών επιπλοκών.
Ειδικότερα, μπορεί να παρουσιαστούν: πυρετός, παραπάρεση/ τετραπάρεση, αταξία, αλλαγές συμπεριφοράς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti