«Έξωση» της Πελοποννήσου από το φυσικό αέριο;

Αλλαγές προβλέπει το νέο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης - Εκτός σχεδιασμού και η Σπάρτη

Τετάρτη, 06 Μάιος 2020 13:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Έξωση» της Πελοποννήσου από το φυσικό αέριο;

Ανατροπές στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου φέρνει το νέο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2024, σύμφωνα με την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Οκτώ συνολικά πόλεις, για τις οποίες το αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) προέβλεπε ότι θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, πλέον φαίνεται ότι αποκλείονται από τον σχεδιασμό.

Η εξαίρεση αφορά όλο το πρόγραμμα ανάπτυξης και ειδικότερα τις πόλεις Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν από τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, αλλά και τις Καλαμάτα και Σπάρτη που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με LNG από τη Ρεβυθούσα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του energypress.gr, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά την αρχική υποβολή του νέου 5ετούς προγράμματος από τη ΔΕΔΑ ζήτησε από την εταιρεία ακριβές χρονοδιάγραμμα για κάθε πόλη. Για όσες περιοχές το νέο χρονοδιάγραμμα ξεπερνούσε τους 18 μήνες υπέρβασης σε σχέση με το πρώτο 5ετές πρόγραμμα, αποφασίστηκε η απένταξη, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Nόμος.

Ο λόγος που οδηγηθήκαμε στην τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού, όπως ισχυρίζεται η ΔΕΔΑ, είναι ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν μη ρεαλιστικό, καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την προώθηση των έργων. Πρόκειται για τα απαραίτητα πρόδρομα έργα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), όπως για παράδειγμα οι σταθμοί εξόδου για να μπορέσουν να τροφοδοτηθούν Τρίπολη, Κόρινθος και Άργος ή ο σταθμός φόρτωσης στη Ρεβυθούσα για να τροφοδοτηθούν με LNG Καλαμάτα και Σπάρτη. Επιπλέον, τα έργα της Πελοποννήσου δεν κατέστη εφικτό να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κύκλοι της ΔΕΔΑ κάνουν λόγο για ερμηνεία της ΡΑΕ, και όχι για ξεκάθαρη πρόβλεψη του Νόμου, και συνεπώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει η εταιρεία αίτηση αναθεώρησης της απόφασης της Αρχής.

Επιπλέον, εφόσον μια περιοχή εξαιρείται του 5ετούς προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτη να εκδηλώσει ενδιαφέρον τροφοδοσίας, εφόσον βεβαίως τηρεί τις προϋποθέσεις και εξασφαλίζει επάρκεια και λογικά τέλη για τους καταναλωτές. Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι για κάποιες πόλεις της Πελοποννήσου, όπως η Τρίπολη και η Κόρινθος, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο. Βέβαια, η Σπάρτη δεν συγκαταλέγεται σε αυτές, κατά τα φαινόμενα, στην παρούσα φάση.

Τατούλης: «Ο κ. Νίκας και
το… παραμύθι του για το φυσικό αέριο»
Άμεση ανάκληση της απόφασης ζητεί ο τέως περιφερειάρχης
«Ψεύτικα αποδείχθηκαν τα μεγάλα λόγια του κ. Νίκα αφού σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εξαιρέθηκαν όλες οι πόλεις της Πελοποννήσου από την έλευση του φυσικού αερίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου και νυν περιφερειακός σύμβουλος  Πέτρος Τατούλης και προσθέτει: «Στο συγκεκριμένο 5ετές πρόγραμμα με ενέργειες της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση οι πόλεις Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη και στην δεύτερη φάση οι πόλεις Καλαμάτα και Σπάρτη.

Ζητάμε άμεσα την ανάκληση της εξαίρεσης της Πελοποννήσου, η οποία δημιουργεί μεγάλο αναπτυξιακό πρόβλημα στην Περιφέρεια μας και συρρίκνωση της τοπικής μας οικονομίας στις ιδιαίτερες, κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζουμε».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών