Ξεκινούν στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές

Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Τετάρτη, 29 Απρίλιος 2020 19:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξεκινούν στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανέναρξη των σχολείων παρουσίασε η υπουργός Παιδείας  .

Με πρώτους τους μαθητές της Γ' Λυκείου, επανέρχονται οι ρυθμοί στη σχολική ζωή, αρχής γενομένης από τις 11 Μαΐου με το σύνολο των παιδιών της δευτεροβάθμιας να επιστρέφουν στα θρανία στις 18 Μαΐου έως και τις 12 Ιουνίου, καθώς προβλέπεται επέκταση του διδακτικού έτους. Μία ακόμη ημερομηνία-σταθμός είναι η 15η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και αντιστοίχως η 16η Ιούνη για τα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ η νέα χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Σεπτέμβρη για τις δύο πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης. Η επέκταση του διδακτικού έτους θα ισχύσει και στην πρωτοβάθμια (έως τις 30 Ιουνίου), με το υπουργείο να εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την παρουσία των μαθητών και μαθητριών στις αίθουσες διδασκαλίας ορίζει την εκ περιτροπής διδασκαλία σε υπο-τμήματα, που θα προκύψουν από το «σπάσιμο» στα δύο των υπαρχόντων τμημάτων, προκειμένου να διατηρείται η φυσική απόσταση του 1,5 μέτρου εντός των τάξεων με μέγιστο αριθμό τα 15 άτομα. Η εκ περιτροπής διδασκαλία θα γίνεται σε δύο υπο-τμήματα: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα παρακολουθεί μάθημα το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο.

Από το παραπάνω σύστημα εξαιρούνται τα ολιγομελή τμήματα (έως 15 άτομα) των οποίων οι μαθητές θα μπορούν να πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις αλλά η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Καθησύχασε...

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των εκπαιδευτικών αλλά και τον γονέων, η υπουργός έκανε λόγο για «ειδική μέριμνα» μέσω αδειών για όσους εκπαιδευτικούς εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ ενώ προβλέπει τη δυνατότητα μη προσμετρώμενων απουσιών για μαθητές που βάσει δήλωσης γονέα είτε έχουν άτομο ευπαθούς ομάδας στο σπίτι είτε άτομο που νοσεί.

Για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναλειτουργία:

-Των τμημάτων της Γ' Λυκείου στις 11 Μαΐου
-Των τμημάτων της Α', Β' Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών στις 18 Μαΐου

...πάντα με τη διατήρηση του ορίου των 15 μαθητών ανά τμήμα και την εξασφάλιση της απόστασης ασφαλείας του 1,5 μέτρου.

Σε αναστολή λειτουργίας παραμένουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής ενώ η επαναλειτουργία των τα σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού θα αποφασίζεται από τον εκάστοτε συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα στα ΙΕΚ θα ξεκινήσουν στις 18 Μαΐου, με τους περιορισμούς που ισχύουν και για όλες τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, με το έτος να ολοκληρώνεται είτε την 30η Ιουνίου είτε την 30η Σεπτέμβρη ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα λειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου μόνο για τους μαθητές του Β' κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ενώ οι υπόλοιποι θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει πριν την αναστολή λειτουργίας. Διευκρινίζεται ότι το έτος θα λήξει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου για όσους βρίσκονται στο στάδιο της Μαθητείας.

Οι φοιτητές δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα παρά μόνο για τις εξετάσεις, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Αντιθέτως, τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ενώ από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης μόνο εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα