Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων διεκδικεί ο Εμπορικός Σύλλογος Γυθείου

Τα αιτήματα του προέδρου Ι. Αναιπάκου στον Δήμο Αν. Μάνης

Τρίτη, 24 Μάρτιος 2020 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων διεκδικεί ο Εμπορικός Σύλλογος Γυθείου

Την έντονη ανησυχία κι αγωνία του εμπορικού κόσμου για το μέλλον του εμπορικού κι επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής του Γυθείου αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει ο  κορονοϊός ως προς τη μελλοντική βιωσιμότητα του κλάδου, μεταφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης κ. Ιωάννης Αναιπάκος.

Ο επικεφαλής του Εμπορικού Γυθείου, με επιστολή του προς τον Δήμο Αν. Μάνης, κι απευθυνόμενος ειδικά προς τον δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο και την πρόεδρο του Δημοτικού  Συμβουλίου Γεωργία Λυροφώνη, ζητεί παρέμβαση για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναιπάκος αναφέρει ότι «όπως γνωρίζετε, αυτές τις δύσκολες ώρες της παγκόσμιας εξάπλωσης της πανδημίας, οι πλέον ευάλωτοι κλάδοι που δοκιμάζονται ιδιαίτερα, είναι το εμπόριο και οι επιχειρήσεις από τα σκληρά, πλην όμως αναγκαία, προληπτικά μέτρα που αναγκάστηκε να ανακοινώσει άμεσα και σε πρώτη φάση η Κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων με κυβερνητική  παρέμβαση, υποχρεώθηκαν  να κλείσουν άμεσα και να συμμορφωθούν διακόπτοντας  κάθε εμπορική δραστηριότητα, δίνοντας πρόθυμα και αδιαμαρτύρητα προτεραιότητα στην δημόσια υγεία».

 Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γυθείου επισημαίνει ότι «ορισμένοι κλάδοι, ειδικότερα αυτοί που συνεισφέρουν με ιδιαίτερη βαρύτητα στο εθνικό εισόδημα, αναγκαστικά  έλαβαν εξ ολοκλήρου το κύριο βάρος και το κόστος αυτής της απόφασης (τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, πανσιόν, καταλύματα, camping, εστίαση, καφέ, μπαρ, εμπορικά καταστήματα κλπ) και μάλιστα την πλέον ακατάλληλη περίοδο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι υπόλοιποι συνάδελφοι που παρέμειναν ανοικτοί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ), είναι σε απόγνωση, βλέπουν  καθημερινά τον τζίρο τους να υποχωρεί δραματικά, αδυνατώντας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Έχουν εγκλωβιστεί στην σκέψη εάν είναι προτιμότερο να κλείσουν με δική τους πρωτοβουλία και να αποδεχθούν το κρατικό επίδομα».

Ο Ι. Αναϊπάκος υπογραμμίζει ότι «αναμφίβολα οι καταστάσεις είναι για όλους, για το μέλλον μας, άγνωστες και συνεχώς μεταβλητές. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά όπως εύστοχα αναφέρεται απο τους ειδικούς. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές  έχουμε όλοι υποχρέωση, ενωμένοι χωρίς προκαταλήψεις, να κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας, να διευκολύνουμε και να ανακουφίσουμε τους συνανθρώπους μας , τους συμπολίτες μας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να γίνουμε δυνατοί και να ξεπεράσουμε την πανδημία, η οποία εκτός απο την ζωή μας απειλεί με το ίδιο σθένος και την κοινωνική συνοχή,  ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες που ζούμε και που όλοι γνωριζόμαστε».

Το αίτημα προς τον Δήμο Αν. Μάνης, δια του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γυθείου, έχει ως εξής: «Συνέχεια των αρχικών προσωρινών μέτρων που ανακοινώθηκαν, παρακαλούμε Κε Δήμαρχε και  κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι όλοι ανεξαιρέτως, όπως δείξετε ως αρμόδια τοπική αρχή ιδιαίτερη ευαισθησία και αλληλεγγύη πρός τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του Δήμου μας, υιοθετώντας την άμεση λήψη ανακουφιστικών μέτρων που σας προτείνουμε ως Σύλλογος.

Συγκεκριμένα:  

1. Πλήρη απαλλαγή όλων των ανταποδοτικών τελών του Ν.25/75 αρθ.1 , ήτοι καθαριότητας, φωτισμού και κάθε άλλης παρεχόμενης δημοτικής υπηρεσίας επί των ακινήτων που στεγάζονται και λειτουργούν επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να κλείσουν με κυβερνητική απόφαση, απο 1 Μαρτίου και τουλάχιστον για τούς επόμενους 4 μήνες. Μείωση κατά 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές.

2. Προσωρινή αναστολή  λήψης και εκτέλεσης ασφαλιστικών μέτρων σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής καθυστερούμενων οφειλών στο Δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα.

3. Απαλλαγή απο  την καταβολή Δημοτικών Τελών κατάληψης πεζοδρομίου για όλες τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, τουλάχιστον για το Α’ Εξάμηνο του 2020 και για όλο το έτος εφ όσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τα μέτρα πέραν από το τέλος Μαΐου.    

4. Δωρεάν παραχώρηση, ή μείωση κατά 70% τουλάχιστον, του τιμήματος επί του δικαιώματος  χρήσης γης (παραλίες, αιγιαλό, χερσαία ζώνη κλπ) στα όρια του Δήμου, για την τοποθέτηση ομπρελών και άσκηση λοιπών δραστηριοτήτων, όπου  υπάρχει νόμιμη εποχιακή δραστηριότητα ανεξαρτήτου επιχειρηματικής μορφής (ξενοδοχεία, αθλητικές δραστηριότητες, εστίαση, μπαρ, καφέ κλπ).  Έγκαιρες ενέργειες  για έγκριση του αιτήματος μας απο τις συναρμόδιες υπηρεσίες, Κτηματική κλπ.

5. Να δίνεται προτεραιότητα και διευκόλυνση κατά το δυνατόν απο τις Υπηρεσίες σας, στην διεκπεραίωση αιτημάτων των καταστημάτων και ειδικότερα των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται ιδιαίτερα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης».   

Καταλήγοντας, ο Ι. Αναιπάκος σημειώνει: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας θα σταθεί αρωγός στα δίκαια και άνευ ιδιαίτερου κόστους αιτήματα μας, προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε όλες τις δοκιμαζόμενες τοπικές επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους που απασχολούνται, ελπίζοντας στο τέλος να είμαστε όλοι εδώ νικητές, υγιείς και με δύναμη να συνεχίσουμε».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών