Στον Θάλαμο Ύποπτων Κρουσμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης

Η δική μου ιστορία

Τετάρτη, 18 Μάρτιος 2020 14:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στον Θάλαμο Ύποπτων Κρουσμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης

Οι γραμμές που ακολουθούν περιγράφουν με χαρακτηριστική λεπτομέρεια την εμπειρία που είχε συμπολίτης μας στον θάλαμο υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων Κορονοϊού στο Νοσοκομείο Σπάρτης και σκοπό έχει την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα. Για ευνόητους λόγους, το άρθρο αυτό δεν υπογράφεται, τουλάχιστον όχι μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της εξέτασης.


17/03/20… Για μένα πάντα το επτά είχε μια ιδιαίτερη σημασία… για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης. 17 του μήνα λοιπόν, μετά από μια κρίση άσθματος και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου μερικές επαφές της προηγούμενης εβδομάδας κυριευμένη από άγχος, αποφάσισα να επισκεφθώ το Νοσοκομείο Σπάρτης, ώστε να υποβληθώ σε εξέταση και να αξιολογηθώ από τους ειδικούς, αν τα συμπτώματα που παρουσίαζα, μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτα.

Περνώντας την πύλη του νοσοκομείου, ο πολύ ευγενικός υπεύθυνος ασφαλείας, με ρώτησε γιατί εμφανίστηκα στην πόρτα του τέτοια ώρα…(με το δίκιο του ο άνθρωπος) και αφού βγήκε από το κουβούκλιο του, να μου προσφέρει μια μάσκα- απ’ τις καλές τις νοσοκομειακές, και όχι αυτές που πουλούν στα απαράδεκτα telemarketing της ελληνικής τηλεόρασης- μου ζήτησε να περιμένω και εκείνος θα ειδοποιούσε το γιατρό.

Μέσα στα επόμενα 5 λεπτά, ο ιατρός που είχε βάρδια στα ΤΕΠ, με πλησίασε, ζήτησε και έλαβε το ιστορικό μου, ενώ μου εξήγησε -επίσης πολύ ευγενικά- πως θα χρειαζόταν να περιμένω αρκετή ώρα ώσπου να εξεταστώ. Γιατί;

Γιατί ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο που μπορεί να υποστηρίξει εισερχόμενα ύποπτα περιστατικά, υπάρχει -ή τουλάχιστον υπήρχε μέχρι χθες- μόνο ένα. Τη στιγμή που έφθασα εγώ στο νοσοκομείο, εξεταζόταν ήδη ένας ασθενής, ενώ περίμενε ένας ακόμη κύριος πριν από μένα. Κάθε φορά που κάποιος ασθενής εξέρχεται από τον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, αυτός απολυμαίνεται πολύ σχολαστικά από ειδικό συνεργείο καθαρισμού και ο χρόνος αναμονής από τη στιγμή που ολοκληρώνεται η απολύμανση μέχρι τη στιγμή που θα δεχθεί τον επόμενο ασθενή αγγίζει τα 60 με 70 λεπτά. Όπως, λοιπόν, μπορούμε να καταλάβουμε, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που στόχο της όμως έχει την πλήρη προστασία ασθενών, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Έτσι, ο χρόνος αναμονής μου διαμορφώθηκε στις 4 ώρες περίπου, μέχρι να περάσω το αποστειρωμένο κατώφλι του ειδικού εξεταστηρίου.

Ο Θάλαμος, ο οποίος στεγάζεται σε ένα προκάτ κατασκεύασμα δεξιά της κεντρικής πύλης του νοσοκομείου, ήταν πραγματικά πεντακάθαρος. Μπορούσες αισθανθείς, την φρέσκια μυρωδιά των απολυμαντικών, η οποία ανέβλυζε από παντού.

Η πόρτα που εισέρχεται ο ασθενής είναι διαφορετική από εκείνη της εισόδου του ιατρικού προσωπικού. Μπαίνοντας, αντικρίζεις ένα απλά διαμορφωμένο ιατρικό δωμάτιο εξοπλισμένο με όλα εκείνα τα απαραίτητα που μπορεί να χρειαστεί ο ιατρός κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ο γιατρός, εισήλθε στο θάλαμο 3 λεπτά μετά από εμένα, φορώντας ειδική στολή, μάσκα, ιατρικά γυαλιά… και απ’ ότι κατάλαβα αργότερα, αρκετά ζευγάρια γάντια στα χέρια του. Αφού πήρε τα στοιχεία μου, μου έκανε γνωστό πως βάσει των νέων δεδομένων και οδηγιών που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ, δεν ήταν σίγουρο ότι θα πραγματοποιούσε τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος απαραίτητο για να διαπιστωθεί αν κάποιος ασθενής είναι φορέας του ιού.

Η έναρξη της εξέτασης έγινε με την τοποθέτηση του παλμικού οξύμετρου στο δάχτυλό μου, ώστε να καταγραφούν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα μου. Συνέχισε παίρνοντάς μου την πίεση και ψηλάφισμα στη βουβωνική χώρα. Συνέχισε με το αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κλινικής εξέτασης, την ακρόαση των πνευμόνων. Αφού ολοκληρώθηκε και αυτό το μέρος, ο γιατρός μου ανακοίνωσε, πως θα προχωρούσε στη λήψη δείγματος για να διαπιστώσουμε αν είμαι θετική στο νέο κορονοϊό.

Ήταν η πρώτη στιγμή που ο φόβος με κυρίευσε. Συγκρατώντας τα δάκρυα μου, άκουγα το γιατρό να με ενημερώνει για τον τρόπο της εξέτασης. Αρχικά θα έπαιρνε δείγμα σάλιου από τα τοιχώματα του λάρυγγα μου και στη συνέχεια θα προχωρούσε με τη λήψη δείγματος από το εσωτερικό της ρινικής μου κοιλότητας.

Μετά το πέρας της -αρκετά άβολης θα έλεγα- διαδικασίας, μου χορήγησε την ειδική αναπνευστική μάσκα οξυγόνου ενισχυμένη με δόση ρυθμιστικού φαρμάκου άσθματος, ώστε να κατευνάσει την έξαρση που είχε εμφανιστεί. Μόλις ολοκληρώθηκε η λήψη του σκευάσματος, έγινε ξανά θερμομέτρηση και καρδιογράφημα ενώ ολοκλήρωσε την εξέταση με την λήψη αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια της εξέτασης, υπολογίζεται στις 2 ώρες και 15 λεπτά. Γεγονός αρκετά θετικό για τον ασθενή, αφού ο θεράπων ιατρός προσπαθεί να αποκλείσει ή να εντοπίσει διάφορα συμπτώματα τα οποία μπορούν να έλκουν την εμφάνισή τους από δεκάδες διαφορετικές ασθένειες.

Το δείγμα εξέτασης για τον ιό COVID-19 θα έφευγε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και θα γινόταν και η ανάλυσή του. Τα αποτελέσματα του, όπως με ενημέρωσε ο γιατρός, θα τα λαμβάναμε μετά από 3 μέρες. Για εσάς που διαβάζετε σήμερα, τα αποτελέσματα τα αναμένω αύριο Πέμπτη 19/3.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, πρέπει να γίνει γνωστή στους πολίτες της Λακωνίας, η σχολαστικότητα και η λεπτομερής αξιολόγηση που γίνεται για το κάθε ύποπτο περιστατικό που εμφανίζεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Σπάρτης. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, εκθέτοντας τους εαυτούς τους στον κίνδυνο του κάθε πιθανού και ύποπτου κρούσματος του ιού, επιδεικνύουν αστείρευτο ζήλο για την επιστήμη τους, παραμερίζοντας για όλους εμάς, την προσωπική τους υγεία. Και γι’ αυτό τους αξίζουν αμέτρητα συγχαρητήρια και εύσημα.

Το νοσοκομείο μας, είναι επανδρωμένο με τον κατάλληλο και απαραίτητο για την περίσταση ιατρικό εξοπλισμό. Δυστυχώς όμως, ο χώρος για την εισαγωγή ύποπτων κρουσμάτων δεν επαρκεί. Αναλογιστείτε τον χρόνο αναμονής ενός ασθενούς για να εξεταστεί, αν υπάρχουν πριν από αυτόν τουλάχιστον άλλοι τρεις. Και σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, είναι σχεδόν βέβαιο πως όλο και περισσότεροι ασθενείς θα προσέρχονται στα κατά τόπους εξεταστικά κέντρα παρά τις αντίθετες οδηγίες.

Για ευνόητους λόγους, το άρθρο αυτό δεν υπογράφεται τουλάχιστον όχι μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της εξέτασης. Για τον καθένα που μπορεί να έχει την παραμικρή διαφωνία ή απορία, καθώς το θέμα είναι λεπτό, τα στοιχεία μου είναι στη διάθεσή του, μέσω της εφημερίδας «Λακωνικός Τύπος».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti