Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Σπάρτη με λάμψη από Χόλιγουντ (ΦΩΤΟ)

«This is Sparta» αναφώνησε ο «Λεωνίδας» Τζ. Μπάτλερ - Επίτιμοι δημότες Σπάρτης ο Σκωτσέζος ηθοποιός και ο Τζ. Νουνάρι

Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2020 20:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Σπάρτη με λάμψη από Χόλιγουντ (ΦΩΤΟ)

Στη «σκιά» του κορονοϊού, την Παρασκευή (13/3), η Σπάρτη υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Τόκιο.

Το σύμβολο του Ολυμπισμού αφίχθη αρχικά στον Μυστρά όπου η επιχειρηματίας κ. Μαρίνα Εφραίμογλου ήταν εκείνη που άναψε τον βωμό στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της καστροπολιτείας.

Ακολούθως, η Φλόγα μεταφέρθηκε με όχημα στη Σπάρτη, με τη λαμπαδηδρομία να ξεκινάει από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως και στη συνέχεια να διασχίζει όλη την οδό Κων. Παλαιολόγου (από τον κόμβο στα σχολεία έως το άγαλμα του Λεωνίδα). Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Στρίγκας, αλλά και επώνυμοι όπως ο λακωνικής καταγωγής (από τον Αγ. Νικόλαο Σμύνους Αν. Μάνης) ηθοποιός Μπίλι Ζέιν, ο Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός Τζιάνι Νουνάρι (παραγωγός των «300) και η επίτιμη πρέσβειρα της Σπάρτης (σπαρτιατικής καταγωγής) Καλλιρόη Δανάλη-Αποστολοπούλου ήταν μερικοί από εκείνους που έτρεξαν με την Ολυμπιακή Φλόγα κατά μήκος του κεντρικότερου δρόμου της λακωνικής πρωτεύουσας, με τους πολίτες να τους επευφημούν.

Τελευταίος λαμπαδηδρομός στην πορεία προς το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης και τον Λεωνίδα ήταν ο άνθρωπος που τον υποδύθηκε στην κινηματογραφική παραγωγή «300» η οποία  «έσπασε» τα ταμεία παγκοσμίως. Δεν ήταν άλλος από τον Σκωτσέζο ηθοποιό του Χόλιγουντ Τζεράρντ Μπάτλερ, ο οποίος παρέλαβε τη Φλόγα στη συμβολή των οδών Παλαιολόγου και Θερμοπυλών, μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού κι εκδηλώσεων θαυμασμού από τους παρευρισκόμενους. Με την Ολυμπιακή δάδα ανά χείρας, ο Μπάτλερ κινήθηκε με δυσκολία προς το τελικό σημείο της λαμπαδηδρομίας. Υπό το «βλέμμα» του Λεωνίδα, ο διάσημος ηθοποιός άναψε τον βωμό, αναφωνώντας μάλιστα το περίφημο «This is Sparta», όπως είχε κάνει στους «300», εν μέσω αποθέωσης και καταχειροκροτούμενος από εκατοντάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει τον χώρο.

Ακολούθως, ο Δήμος Σπάρτης διά του δημάρχου Πέτρου Δούκα, τίμησε τον  Μπίλι Ζέιν, τον σπουδαίο σκηνοθέτη του Χόλιγουντ Άλαν Σίγκελ και την Καλλιρόη Δανάλη-Αποστολοπούλου για τη συμμετοχή τους στη λαμπαδηδρομία της Σπάρτης και την συνεισφορά τους (παρούσα και μελλοντική) στην προβολή της περιοχής παγκοσμίως.

Στη συνέχεια, σε μια πανηγυρική τελετή, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, έλαβε χώρα η αναγόρευση των Τζεράρντ Μπάτλερ και του Τζιάνι Νουνάρι ως επίτιμων δημοτών της Σπάρτης. «Σας ευχαριστώ για την τιμή και το προνόμιο που μου δώσατε να μεταφέρω την Ολυμπιακή Φλόγα», ανέφερε στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Μπάτλερ, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «πάντα ήθελα να έρθω στην πόλη που με έκανε διάσημο. Σήμερα έγινα Σπαρτιάτης στην πραγματικότητα», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «ήταν το πεπρωμένο μου να υποδυθώ στην καριέρα μου έναν από τους σημαντικότερους πολεμιστές στην ιστορία και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων και υπερήφανος γι’ αυτό». «Τώρα που έχω τα κλειδιά της πόλης μπορώ να χτυπήσω την πόρτα όποιου σπιτιού θέλω και όποιος ανοίξει, θα μου μαγειρέψει ένα νόστιμο ελληνικό γεύμα», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι μια εμπειρία που ζεις μία φορά στη ζωή σου. Είμαι περήφανος που έκανα γνωστή την ιστορία αυτής της πόλης», είπε ο Σκωτσέζος καλλιτέχνης ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με την κραυγή «This is Sparta», ξεσηκώνοντας το κοινό.

Μετά το περάς της τελετής, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός άναψε τη δική του  Ολυμπιακή δάδα από τον βωμό και μετέφερε τη Φλόγα, μέσω της οδού Τριακοσίων,  μεταλαμπαδεύοντας στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κώστας Γεωργιάδη και εκείνος με τη σειρά του στην Christine Dankwa, η οποία «πυροδότησε» τον βωμό που ήταν τοποθετημένος στο όχημα της Ολυμπιακής Επιτροπής στην πορεία προς την Τεγέα».

«Έσβησε» η Ολυμπιακή Φλόγα
Ωστόσο, αυτή ήταν και η τελευταία λαμπαδηδρομία στη χώρα μας στον δρόμο της Φλόγας προς την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Η αυξημένη προσέλευση του κοινού στην τελετή της Σπάρτης, παρά τις συστάσεις της κυβέρνησης και του Δ. Σπάρτης να αποφευχθεί συνωστισμός λόγω του κορονοϊού, ανάγκασε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) να αποφασίσει, εκτάκτως, ματαίωση της υπόλοιπης διαδρομής της λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα. Η ΕΟΕ επισημαίνει, ωστόσο, ότι η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή «Τόκυο 2020» θα διεξαχθεί κανονικά την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χωρίς την παρουσία κοινού.

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ έχει ως εξής: «H EOE διακόπτει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας!

H Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μετά από την απρόσμενα μεγάλη προσέλευση πλήθους στην Τελετή του Ολυμπιακού φωτός στη Σπάρτη και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις προς το κοινό να μην συγκεντρώνεται στις Τελετές, στις πόλεις διέλευσης της Φλόγας πήρε τη δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση να ματαιώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους.

Η απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με βαθιά αίσθηση ευθύνης, καθώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και αυτές τις δύσκολες ώρες επιβάλλεται η λογική στάση από όλες τις πλευρές.

Η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή “Τόκυο 2020” θα γίνει κανονικά την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χωρίς την παρουσία κοινού».


φωτο: EUROKINISSI-ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ (κεντρική), Λακωνικός Τύπος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti