Δυσαρεστημένοι οι έμποροι από τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό

Επιστολή Ομοσπονδίας Εμπορίου Πελοποννήσου σε Σταϊκούρα - Οι άμεσες παρεμβάσεις που ζητούν

Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2020 07:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δυσαρεστημένοι οι έμποροι από τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό

Την έντονη δυσαρέσκειάτης σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (9/3) για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε περιοχές που πλήττονται από τον κορωνοϊό εξέφρασε με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης. «Οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες και ουσιαστικές για να μη βρεθούν οι επιχειρήσεις σε ένα νέο οικονομικό αδιέξοδο, πράγμα που δεν θα δούμε με τα απαράδεκτα μέτρα που ανακοινώθηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία επισημαίνει στον υπουργό Οικονομικών ότι «ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, από την αρχή και μετά και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού γίνεται καθημερινά αποδέκτης της απόγνωσης του εμπορικού κόσμου. Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν σε όλους τους τόνους τη δραματική κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά καθώς ο τζίρος τους είναι μηδενικός και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες».

Η συνέχεια της επιστολής έχει ως εξής: «Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) που έχει στην δύναμή της ως μέλη της 47 Εμπορικούς Συλλόγους και άρα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα, σας παρακαλεί όπως υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Περιφέρεια, Εμπορικοί Σύλλογοι, Δήμοι) σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να έχουν αποτέλεσμα και να επουλωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι οικονομικές απώλειες, στις περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, οι οποίες πλήττονται περισσότερο τώρα από ποτέ».

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης ζητεί άμεσα:
1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.
2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.
4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ
5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

«Η μη υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων θα σημάνει αυτομάτως “αιτία πολέμου” από τις μικρές αλλά και τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται βάναυσα αυτό το διάστημα καθώς πλέον εκτός των άλλων διακυβεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας», καταλήγει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος