Για την ψηφιακή εποχή μίλησε ο Λάκωνας Καθηγητής Δ. Βέργαδος (ΦΩΤΟ)

Η ενδιαφέρουσα εισήγησή του στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης

Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2020 15:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Για την ψηφιακή εποχή μίλησε ο Λάκωνας Καθηγητής Δ. Βέργαδος (ΦΩΤΟ)

Μια σημαντική διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7/2 στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτριο Δ. Βέργαδο, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Λακωνία.

Ο κ. Βέργαδος, που είναι διευθυντής του Εργαστήριου και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μίλησε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείο για τον ψηφιακό πολιτισμό, τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και τις έξυπνες πόλεις.

Η εισήγηση του κ. Βέργαδου με τίτλο «Ψηφιακός Πολιτισμός και Έξυπνες Πόλεις στη Σύγχρονη Ψηφιακή Εποχή» θεωρείται ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς τόσο τα θέματα του Πολιτισμού όσο και τα θέματα των Έξυπνων Πόλεων απασχολούν τους πολίτες, αλλά και ιδιαίτερα τους νέους που θα κληθούν να ζήσουν σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βέργαδος, «η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία τη ζωή μας, τις συνθήκες εργασίας μας, τους τρόπους επικοινωνίας μας, τη σχέση μας με τους άλλους, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Η τεχνολογία αποτελεί και το βασικό όχημα για την αναγκαία μετάβαση σε βιώσιμα περιβάλλοντα. Ο μετασχηματισμός των πόλεων σε βιώσιμες αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της ατζέντας του ΟΗΕ. Βασική προϋπόθεση είναι η επιμόρφωση και κατάρτιση των πολιτών και κυρίως των νέων στη χρήση των συγχρόνων τεχνολογιών και συσκευών. Τεχνολογικοί “γίγαντες” ξεκίνησαν έξυπνες πρωτοβουλίες ή πλατφόρμες πόλης, σχεδιασμένες να συγκεντρώνουν, να επεξεργάζονται και να κατανοούν τα δεδομένα που συλλέγονται, παρέχοντας έξυπνες υπηρεσίες στους πολίτες. Οι νέοι θα κληθούν να διαμορφώσουν αυτό το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον και η γνώση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να το επιτύχουν αυτό».

Επίσης, όπως επισήμανε ο ίδιος, «η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί, επίσης, κινητήρια δύναμη για τους δημιουργικούς τομείς και σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Η έξυπνη πολιτιστική κληρονομιά μπορεί πράγματι να θεωρηθεί ως η ταυτότητα των τόπων μέσω της εφαρμογής έξυπνων τεχνολογιών. Καθώς οι ψηφιακές εφαρμογές έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη νεολαία, η εκπαίδευση των νέων είναι σημαντική και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».

Κλείνοντας τη διάλεξη ο κ. Βέργαδος αναφέρθηκε «στις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει μια έξυπνη πόλη, στο Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things – IoT) που αποτελεί μια από τις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις στις μέρες μας, αλλά και το γεγονός πως ο ψηφιακός πολιτισμός αποτελεί μια σύνδεση του παρελθόντος με τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή», ενώ παρατήρησε πώς «οι μαθητές και οι νέοι μπορούν και χρειάζεται να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρωτοποριακό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ίδρυσε και διευθύνει ο Δ. Βέργαδος, όπως είπε ο ίδιος, «προετοιμάζει νέους επιστήμονες που θα χαράσσουν ψηφιακές πολιτικές και θα οδηγήσουν τη χώρα στην ψηφιακή εποχή. Το ΠΜΣ στοχεύει να εφοδιάσει επιστήμονες από διαφορετικά πεδία, χωροτάκτες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γραφίστες, νομικούς κ.ά., με εκείνη την κοινή γλώσσα, το κοινό υπόβαθρο ώστε να μπορούν να συν-εργαστούν, να σχεδιάσουν, να διαχειριστούν και να υποστηρίξουν καινοτόμες υπηρεσίες, νέα συστήματα, υποδομές και λειτουργίες στην διαρκώς μεταβαλλόμενη νέα ψηφιακή εποχή».

Τέλος, ο Καθηγητής Δ. Βέργαδος υποσχέθηκε ότι επιθυμεί να επισκεφτεί σύντομα και πάλι  το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, συνεχίζοντας τη σειρά διαλέξεων, ενώ ευχαρίστησε τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου για τη συμμετοχή τους στην τελετή αναγόρευσης του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η εν λόγω τελετή πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα, λόγω της λακωνικής καταγωγής του, ο Δ. Βέργαδος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και να προσφέρει στον τόπο του.

Μετά την ομιλία ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα