Αδιάθετο το ελαιόλαδο στη Λακωνία λόγω τιμών

Καλή χρονιά χωρίς αντίκρισμα για τους παραγωγούς - Μεγάλες ποσότητες παραμένουν στις δεξαμενές συνεταιρισμών

Παρασκευή, 07 Φεβρουάριος 2020 07:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αδιάθετο το ελαιόλαδο στη Λακωνία λόγω τιμών

Ιδιαίτερα προβληματική εξακολουθεί να παραμένει η αγορά του ελαιολάδου, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στη Λακωνία, προκαλώντας απελπισία στους παραγωγούς. Την ίδια στιγμή, το αγοραστικό ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται αναιμικό και δεν φαίνεται ικανό -για το παρόν- να αντιστρέψει το κλίμα.

Ενώ η παραγωγή προϊόντος συνεχίζεται, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στον νομό αγοράζεται έναντι 2,10-2,30 ευρώ/κιλό, ενώ η συγκυρία φέτος ήταν ιδανική, καθώς κύλησε μια καλή ελαιοκομική χρονιά όπου παρατηρήθηκαν υψηλές αποδόσεις, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ο Δημήτρης Πολυμενάκος, ελαιοτριβέας στο Λάγιο Κροκεών, «οι τιμές είναι και συνάρτηση της ποσότητας που θα πουληθεί», επισημαίνοντας ότι «όσο πιο πολλές οι ποσότητες τόσο πιο μικρή είναι η τιμή, με τα 2,30 ευρώ να απευθύνονται σε ελάχιστους όγκους».

Ο κ. Πολυμενάκος πρόσθεσε ότι «οι αγοραστές που προμηθεύονται φθηνότερα ή πιο συγκρατημένες ποσότητες και οι παραγωγοί που προσπαθούν να πουλήσουν, φοβούμενοι περαιτέρω υποχώρηση, αποτελούν παράγοντες που δημιουργούν την έξτρα πτώση». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 70%-75% των παραγωγών που προσήλθαν φέτος στην επιχείρησή του, επιχείρησαν να πουλήσουν προϊόν, όταν την ίδια χρονική περίοδο στο παρελθόν, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνονταν μεταξύ 30-40%.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό της δυσλειτουργίας στην αγορά είναι ότι, σύμφωνα με την «Ύπαιθρο Χώρα», στο εμπόριο διατίθενται σχεδόν τα μισά βυτία συγκριτικά με τις ποσότητες περασμένων χρόνων. Συνέπεια είναι τα ελαιουργεία και οι συνεταιρισμοί να βλέπουν τις δεξαμενές τους γεμάτες από προϊόν, σε μια εικόνα που ξενίζει. Όπως ανέφερε στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Παναγιώτης Πουλάκος, «αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε ελαιόλαδο σε δεξαμενές άλλων και να πληρώνουμε ενοίκιο με τον μήνα», ισχυριζόμενος ότι «ο συνεταιρισμός έχει ήδη μεταφέρει 100 τόνους σε άλλες αποθήκες».

Κατά τον ίδιο, ο ΑΣ Πετρίνας διέθεσε το προηγούμενο διάστημα 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου έναντι 2,50 ευρώ/κιλό, τιμή που χαρακτήρισε «καλή για την εποχή», υπογραμμίζοντας ότι συνεταιρισμός γειτονικής περιοχής προέβη σε δημοπρασία πριν από λίγες ημέρες, αποφασίζοντας να μην πουλήσει ελαιόλαδο στην τιμή των 2,20 ευρώ/κιλό.

Με πληροφορίες από ypaithros.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti