«Εργαλείο» ακριβείας για τους αγρότες στον Δ. Ευρώτα! (ΦΩΤΟ)

Ο δήμος τοποθέτησε αγρό - μετεωρολογικούς σταθμούς - Τους στόχους του συστήματος αναλύει ο Ζαχ. Μπούτσαλης

Παρασκευή, 31 Ιανουάριος 2020 08:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εργαλείο» ακριβείας για τους αγρότες στον Δ. Ευρώτα! (ΦΩΤΟ)

Στην προσπάθεια της να λειτουργήσει τις υπηρεσίες του Γεωργικού Ινστιτούτου Αστερίου, η νέα διοίκηση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Ευρώτα «Ευρώτειος Πολιτεία» προχώρησε στην προμήθεια και τοποθέτηση τριών αγρό - μετεωρολογικών σταθμών, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, δια του δημάρχου κ. Δήμου Βέρδου, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά γι’ αυτό το έργο.

Όπως αναφέρει εκ του ΔΣ της ΚΔΕΔΕ «Ευρώτειος Πολιτεία» ο πρόεδρος κ. Ζάχος Μπούτσαλης, «πρόκειται για ένα άρτιο λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα συλλέγει δεδομένα που θα αξιοποιηθούν, προκειμένου να περάσουμε από την συμβατική γεωργική καλλιέργεια στη γεωργία ακριβείας.

Οι σταθμοί αυτοί, οι οποίοι επισημαίνω ότι έχουν κι άλλες δυνατότητες που θα εκμεταλλευτούμε στο μέλλον, τοποθετήθηκαν ήδη στο Αστέρι, στην Απιδιά και στις Κροκεές.

Επίσης, στο Γεράκι υπάρχει ήδη αντίστοιχος σταθμός τοποθετημένος από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη συντήρηση του οποίου αναλαμβάνει πλέον η Κοινωφελής Επιχείρηση και θα συνδεθεί και αυτός στο δίκτυο μαζί με τους υπόλοιπους. Βέβαια, στόχος μας είναι η τοποθέτηση και νέων σταθμών», επισημαίνει ο κ. Μπούτσαλης.

Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου εξοπλισμού γίνεται με πόρους της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ευρώτα. Το σύστημα αυτό θα καταγράφει και θα αναλύει τις τιμές των μικροκλιματικών και εδαφικών συνθηκών (θερμοκρασία του αέρα, υγρασία του αέρα, βροχόπτωση, ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου) και οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες θα επιδέχονται την επεξεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών θα είναι προσβάσιμες στους γεωργούς και στους γεωπόνους του Δήμου Ευρώτα καθώς και στον ΕΛΓΑ, ο οποίος με ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό σύστημα θα ενημερώνεται και θα προχωρεί στις αναγγελίες. Οι προαναφερόμενες πληροφορίες θα ξεκινήσουν να δίνονται μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Ευρώτα, σε εύλογο χρονικό διάστημα 30-40 ημερών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούτσαλη, «με την εγκατάσταση του συστήματος αυτού στοχεύουμε:
• Στην ακριβή πρόγνωση καιρικών συνθηκών
• Στην πλήρη και ακριβή καταγραφή τους
• Στην τεκμηρίωση ακραίων καιρικών φαινομένων που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πλήττουν τον δήμο μας».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της «Ευρωτείου Πολιτείας» σημειώνει: «Ο Δήμος Ευρώτα στηρίζει έμπρακτα τους γεωργούς, επειδή οι μετεωρολογικοί σταθμοί αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αγροτών και μια καινοτομία που θα ωφελήσει τον αγροτικό κόσμο και θα τον θωρακίσει απέναντι στα καιρικά φαινόμενα».

agrometewrologikoi stathmoi 01

agrometewrologikoi stathmoi 02

agrometewrologikoi stathmoi 03

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα