«AristOIl»: Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος

Σε ενημερωτική εσπερίδα στο Διοικητήριο Λακωνίας

Τρίτη, 28 Ιανουάριος 2020 16:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«AristOIl»: Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος

Ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Το ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας-Health claim (βιολειτουργικό τρόφιμο). Αποτελέσματα των πρόσφατων κλινικών ερευνών. Συμμετοχή ελαιοπαραγωγών, μελών του προγράμματος AristOIl στη Μεσογειακή οργάνωση ARISTOIl MED CLUSTER» διοργανώνει ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με τον ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 5:00 μμ στην αίθουσα του Διοικητηρίου Λακωνίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εσπερίδας
∙ 17:00: Εγγραφές
∙ 17:30: Έναρξη
- Καλωσόρισμα δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα
- Χαιρετισμοί επισήμων
∙ 17:50-18:00: Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης, συντονιστής έργου, εισαγωγή στο πρόγραμμα AristOIl
∙ 18:00-18:20: Δρ. Ελένη Μέλλιου, ΕΚΠΑ, Φαρμακευτικό τμήμα, «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου και ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τον ισχυρισμό υγείας»
∙ 18:20-18:50: Προκόπης Μαγιάτης, Aν. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Φαρμακευτικό τμήμα, «Κλινικές μελέτες και σύγχρονα πειραματικά δεδομένα για τις θεραπευτικές εφαρμογές του υψηλού φαινολικού ελαιόλαδου- Οι προοπτικές του ελαιόλαδου ως προϊόν φαρμακείου για την προστασία της υγείας»
∙ 18:50-19:20: Ανδρέα Πάολα Ρόχας Χιλ, Επ. καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «Επίδραση της διατροφικής παρέμβασης με ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη/ελαιασίνη, σε αιματολογικούς και κυτταρικούς δείκτες ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) και Μονοκλωνική Γαμματοπάθεια Αδιευκρίνιστης Σημασίας (MGUS)”
∙ 19:20-19:35: Δρ. Νεοκλής Κρητικός, Ιατρός Χειρούργος -Διευθυντής ΕΣΥ, Βουλευτής Λακωνίας «Τα οφέλη του ελαιόλαδου και το πρόγραμμα AristOIL»
∙ 19:35-20:00: Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης, «Η Μεσογειακή οργάνωση ελαιοπαραγωγών, ARISTOIL MED CLUSTER. Προϋποθέσεις ένταξης και παραμονής. Το εμπορικό σήμα AristOIL  ως «διαβατήριο» στις νέες αγορές».
∙ 20:00- 20:15: Συζήτηση
∙ 20:15: Λήξη

Το πρόγραμμα «AristOil»
και η συμμετοχή Λακώνων
Το πρόγραμμα «AristOil» εκπονείται υπό την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «Εύξεινη Πόλη» με επικεφαλής τον Δρ. Νίκο Κρημνιανιώτη και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τον επιστημονικό συντονισμό έχει ο τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την ευθύνη του αναπληρωτή Καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη και της Δρ. Ελένης Μέλλιου. Το έργο εκπονείται από το 2016 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2020 σε συνεργασία με 10 φορείς από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Κύπρος). Στόχος του «AristOil» είναι η ενίσχυση της οικονομικής αξίας του ελαιολάδου μέσω της ανάδειξης και πιστοποίησης του υγειοπροστατευτικού του χαρακτήρα και αφορά άμεσα περισσότερους από 3.000 ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πολύ μεγάλο όγκο εργασίας και μεγάλη διάχυση στην κοινωνία με αναλύσεις σε πάνω από 5.000 δείγματα ελαιολάδου και δεκάδες παρουσιάσεις ενημέρωσης, εκθέσεις, συνέδρια και προβολή σε έντυπα και τηλεοπτικά μέσα.

Μετά την ολοκλήρωση του, το έργο θα συνεχιστεί με τη δημιουργία του πρώτου cluster παραγωγών υψηλού φαινολικού ελαιολάδου για υγειοπροστατευτική χρήση.

Για το πρόγραμμα «AristOil» εργάστηκαν, μεταξύ άλλων δύο Λάκωνες, υποψήφιοι διδάκτορες στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών: Η Αιμιλία Ρηγάκου και ο Παναγιώτης Διαμαντάκος. Επίσης, στο πρόγραμμα συμμετείχε όλα τα προηγούμενα χρόνια,  μεγάλος αριθμός Λακώνων ελαιοπαραγωγών.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα