Ρεκόρ στις αφορολόγητες αγορές η Πελοπόννησος

Αυξημένες  κατά 18% οι συγκεκριμένες συναλλαγές σε όλη τη χώρα

Δευτέρα, 27 Ιανουάριος 2020 10:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ρεκόρ στις αφορολόγητες αγορές η Πελοπόννησος

Εντυπωσιακές επιδόσεις στις αφορολόγητες τουριστικές αγορές, καταγράφοντας αλματώδη άνοδο 13%  συγκριτικά με πέρυσι, παρουσίασε η Πελοπόννησος.

Σε όλη τη χώρα, με αύξηση 18% στις συναλλαγές, 23% στην αξία αγορών και 4% στη μέση κατανάλωση σε σχέση με το 2018, έκλεισε φέτος το έτος (Ιαν.- Δεκ. 2019) στην αγορά Tax Free Shopping. Σύμφωνα με στοιχεία της η Global Blue Hellas, κορυφαίοι διεθνείς καταναλωτές συνεχίζουν να παραμένουν οι Κινέζοι με 32%, οι Αμερικάνοι με 14% και οι Ισραηλίτες με 6%. Ωστόσο, παρατηρείται μία σημαντική μείωση της τάσης των Κινέζων international shoppers σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά, ενώ οι Αμερικάνοι και Ισραηλινοί παρουσιάζουν μία δυναμική άνοδο.

Στην αξία αγορών ανά εθνικότητα, οι Αμερικάνοι και οι Αιγύπτιοι παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη με ποσοστό που ανέρχεται στο 46%, οι Ισραηλινοί με 44% και οι Καναδοί με 28%. Παράλληλα, οι Κινέζοι συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά για 5η χρονιά με ποσοστό 10%.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης παρατηρούνται και στον αριθμό των συναλλαγών. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 45% από Αιγύπτιους, κατά 40% από Ισραηλίτες και κατά 27% από Αμερικάνους.

Οι περιοχές που κατέχουν τα πρωτεία
Σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών ανά περιφέρεια, η περιοχή της Αττικής διατηρεί το υψηλά ποσοστά με 65%, η Μύκονος κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 13% και τρίτη ακολουθεί η Μακεδονία με 12%.

Όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην αξία συναλλαγών, με την Πελοπόννησο να παρουσιάζει αλματώδη πορεία σε ποσοστό 113%.

Οι διεθνείς καταναλωτές που επισκέπτονται τη χώρα μας συνεχίζουν να επιλέγουν αγορές στη κατηγορία μόδα-ρουχισμός δαπανώντας ποσοστό της τάξεως του 52%, ενώ μόλις το 20% της δαπάνης ανήκει στη κατηγορία κόσμημα/ρολόι.

Η αγορά TFS σημειώνει σταθερά σημαντική ανάπτυξη η οποία συνδέεται με την αύξηση των τουριστικών ροών στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μάνθος Δημόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Blue στην Ελλάδα, «για τη διατήρηση της ανάπτυξης της αγοράς Tax Free Shopping, είναι αναγκαίος σήμερα ο εκσυγχρονισμός της χώρας με την απλοποίηση των διαδικασιών και της ψηφιοποίησης των τελωνείων. Ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων διαδικασιών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, θα καταστήσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς αποτελεσματικότερους και αποδοτικότερους. Συγχρόνως, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, θα προσφέρει στη χώρα πολλαπλά οφέλη όπως αυτοματοποίηση διαδικασιών, μείωση αναμονής στα τελωνεία, ασφάλεια, διαφάνεια, εξοικονόμηση πόρων, αύξηση συναλλαγών και βελτίωση της εθνικής μας εικόνας στο εξωτερικό».

Στόχος της Global Blue είναι η ομαλή και άμεση εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών που έρχονται στην Ελλάδα στην επιστροφή ΦΠΑ, μέσα από μία προσωποποιημένη και άριστη εμπειρία, με στρατηγική την ανάδειξη της χώρας μας διεθνώς ως έναν από τους κορυφαίους και ποιοτικούς τουριστικούς προορισμούς. Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει πληθώρα συστημάτων ψηφιοποίησης της TFS διαδικασίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Κύπρος, Εσθονία, Δανία, Σερβία κ.ά), αλλά και παγκοσμίως.

Τι είναι το Tax Free Shopping
Σύμφωνα με την Global Blue, «οι κυβερνήσεις εκπίπτουν το  ΦΠΑ για αγαθά που έχουν αγοραστεί από διεθνείς ταξιδιώτες, με απώτερο σκοπό  να τους ενθαρρύνουν  να καταναλώνουν περισσότερο. Η υπηρεσία Tax Free Shopping (TFS) δίνει τη δυνατότητα στους globe shoppers να ανακτήσουν το ΦΠΑ των αγορών τους, στο τέλος του ταξιδιού τους.

Στην Ελλάδα, οι globe shoppers μπορούν να λάβουν επιστροφή φόρου έως και 17.5% του ποσού αγοράς, γεγονός που είναι ένα δυνατό κίνητρο για να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στο κατάστημά σας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών