«Η γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών ανέτειλε τω κόσμω…»

Τα έθιμα και τα παραδοσιακά κάλαντα στις αρχές του τόπου

Τετάρτη, 25 Δεκέμβριος 2019 07:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Η γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών ανέτειλε τω κόσμω…»

«Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει, καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτῳ προσάγει. Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι. Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι. Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός», γράφεται σε κοντάκι των Χριστουγέννων (ήχος γ´. Αυτόμελον. Ποίημα υμνογράφου Ρωμανού του Μελωδού) για τη σημερινή κορυφαία Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται «η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό θρησκευτικών τελετών και παραδοσιακών-λαϊκών παραδόσεων, όπως οι Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι-κάλαντα-τραγούδια, οι Χριστουγεννιάτικες συνταγές-εδέσματα, η αναβίωση τοπικών εθίμων, αλλά και συνήθειες όπως η διακόσμηση, η ανταλλαγή δώρων.

Τα κάλαντα
στον Μητροπολίτη Ευστάθιο
Με παιδικές φωνές και χορωδίες γέμισε την παραμονή των Χριστουγέννων (Τρίτη 24/12), το Επισκοπείο της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης. Παραδοσιακά κάλαντα, αλλά και εορταστικά τραγούδια έψαλαν στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, κληρικοί και ιερομόναχοι, στρατιώτες του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών, τρόφιμοι του Ασύλου Ανιάτων Σπάρτης, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, οι συνεργάτες του και μικρά παιδιά που αυθόρμητα χτύπησαν την πόρτα του Επισκοπείου.

Την αρχή έκανε ομάδα τροφίμων του Ασύλου Ανιάτων Σπάρτης, με τη συνοδεία εργαζομένων και τον διευθυντή του ιδρύματος πρωτ. Ιωάννη Προφύρη. Οι τρόφιμοι έψαλαν τα κάλαντα και στη συνέχεια προσέφεραν στον Μητροπολίτη ένα δώρο που οι ίδιοι είχαν φιλοτεχνήσει με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του Ιδρύματος.

Ακολούθησε η χορωδία του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών. Οι στρατευμένοι ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά τους, ευχήθηκαν χρόνια πολλά στο Σεβασμιώτατο ο οποίος με τη σειρά του, τους συνεχάρη, τους έδωσε τις πατρικές του ευχές για ευλογημένα Χριστούγεννα και καλή χρονιά ενώ ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα.

Τη «σκυτάλη» πήραν οι πατέρες της Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, με επικεφαλής τον καθηγούμενο παν. αρχ. Εφραίμ Μιλτιάδου, που έψαλαν το απολυτίκιο και το κοντάκιο της εορτής των Χριστουγέννων.

Ξεχωριστό «χρώμα», έδωσαν στην εορταστική ατμόσφαιρα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, τα οποία παρουσίασαν κάλαντα από τις αλησμόνητες πατρίδες υπό την διεύθυνση του εκπαιδευτικού κ. Γεωργίου Μανωλόπουλου.  Ο κ. Ευστάθιος συνεχάρη τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων και τη διευθύντριά του κ. Πολυτίμη Πολυχρονάκου για την επί σειρά ετών προσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ενώ τους ευχήθηκε ο νέος χρόνος να τους χαρίζει προσωπική και οικογενειακή υγεία και γαλήνη.

Τα κάλαντα έψαλαν, επίσης, και οι κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες του κ. Ευσταθίου, ευχαριστώντας τον σεβασμιώτατο θερμά για όλα όσα προσφέρει στου ίδιους και τις οικογένειές τους. Τέλος ο Μητροπολίτης  δεν έκρυψε τη χαρά του από τις αυθόρμητες επισκέψεις μικρών παιδιών που έψαλαν τα κάλαντα στο Επισκοπείο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το Ειδικό Σχολείο Μολάων
τα «είπε» στον Βερούτη
Τα αυθόρμητα γέλια και οι χαρούμενες φωνές των παιδιών του Ειδικού Σχολείου Μολάων  γέμισαν την Παρασκευή (20/12) το Διοικητήριο Λακωνίας.

Τα παιδιά, συνοδευόμενα από την προϊσταμένη του σχολείου κ. Παναγιώτα Αλειφέρη και τους εκπαιδευτικούς τους, περιηγήθηκαν στον χώρο κι έψαλαν τα κάλαντα κι άλλα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια στον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βερούτη.

«Ευχαριστώ πολύ τα παιδιά, όπως άλλωστε και τους άξιους εκπαιδευτικούς τους, γιατί η παρουσία τους πλημμύρισε την καρδιά και την ψυχή μας με αγάπη και αισιοδοξία», ανέφερε ο κ. Βερούτης.

Έθιμα στη Λακωνία

Το Χριστόψωμο
Την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά ζύμωνε το Χριστόψωμο («ψωμί του Χριστού») με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.). Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών. Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του...).
(Από το βιβλίο «Ήθη, έθιμα και… άλλα» του Τιμόθεου Κ. Κιλίφη)
 
Στη Μάνη
Κάθε οικογένεια στο φούρνο του σπιτιού «ρίχνει» τα χριστόψωμα, για να τα κόψει στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης σταυρώνοντάς τα, και ευχόμενος «Χρόνια πολλά και του χρόνου». Τα χριστόψωμα κατασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.
(Από το περιοδικό «Αδούλωτη Μάνη»)
 
Στη Σπάρτη
Στη Σπάρτη, δυο τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ζυμώνουν 1 - 15 καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη. Τα’ άλλα χριστόψωμα τα παρασκευάζουν με αμύγδαλα και καρύδια.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος