Το ΓΕΕΘΑ βράβευσε τον Μητροπολίτη Ευστάθιο (ΦΩΤΟ)

Για τη στήριξη και προσφορά του στο ΚΕΕΜ - Η έκκληση του σεβασμιωτάτου για το στρατόπεδο της Σπάρτης

Τρίτη, 17 Δεκέμβριος 2019 14:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το ΓΕΕΘΑ βράβευσε τον Μητροπολίτη Ευστάθιο (ΦΩΤΟ)

Επετειακή εκδήλωση με θέμα «190 έτη παρουσίας στρατιωτικών ιερέων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» συνδιοργάνωσαν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών θεμάτων και Καταστάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Διεύθυνση του Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Η εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 16/12 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα

Στη μεστή νοημάτων εκδήλωση, όπου παρέστησαν ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, προσκεκλημένος ήταν και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  τόνισε ότι «σήμερα δίδεται η ευκαιρία να αναδειχθεί με τον πλέον επίσημο και τεκμηριωμένο τρόπο, όπως υπεμφαίνεται από τη θεματολογία του προγράμματος της εκδηλώσεως, η αναμφισβήτητη αλήθεια ότι το σώμα των στρατιωτικών ιερέων καθ’ όλη τη διάρκεια των 190 χρόνων του βίου του, προσέφερε πολλά στον στρατό και την πατρίδα, τόσο σε ώρες μάχης όσο και ειρήνης. Και αυτό το έκανε με αυτοθυσία, προσφορά αγώνων και αίματος και με διάφορους τρόπους, όπως με αγιαστικές πράξεις, ομιλίες και προσωπική επικοινωνία, τόσο με τους αξιωματικούς όσο και με τους οπλίτες». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο μακαριώτατος ευχήθηκε «η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για τον εγκαινιασμό μιας νέας περιόδου αναβαθμισμένης διακονίας, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε ποιμαντικό επίπεδο, του σώματος των στρατιωτικών ιερέων επ’ ωφελεία της Εκκλησίας και της πατρίδος μας».

Ύστερα από τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων και την εκφώνηση των ενδιαφερουσών ομιλιών, έγινε η παρουσίαση του αξιόλογου βιβλίου του πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτη Μελετίου Κουράκλη, Διευθυντή ΣΙ/ΓΕΣ, με τίτλο «Η προσφορά των ιερέων στον Ελληνικό Στρατό».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την επίδοση πλακετών σε τιμώμενα πρόσωπα, για την προσφορά τους -ως ιερωμένοι- στον Ελληνικό Στρατό.  Την προσφώνηση των τιμώμενων έκανε ο εμπνευστής της εκδήλωσης και Διευθυντής του Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων ΓΕΕΘΑ, αιδεσιμολογιώτατος πρωτ. Ταξίαρχος Νικόλαος Γουρδούπης.

Ο πρώτος που τιμήθηκε ήταν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, για την άριστη λειτουργική εξυπηρέτηση του στρατοπέδου «Συνταγματάρχη Κων/νου Δαβάκη» (ΚΕΕΜ) από αξιόλογους ιερείς της μητροπολιτικής περιφέρειας Μονεμβασίας και Σπάρτης, καθώς και για την αυτοπρόσωπη παρουσία του σε όλες τις θρησκευτικές ακολουθίες και τις εορταστικές εκδηλώσεις. Ο π. Νικόλαος Γουρδούπης προσφώνησε τον κ. Ευστάθιο με θερμά λόγια αγάπης και σεβασμού, ευχαριστώντας τον για την αμέριστη και ολοπρόθυμη στήριξή του στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του ΚΕΕΜ. Κατά τη διάρκεια της βράβευσης, την οποία έκανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, το κοινό χειροκρότησε θερμά τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του σε μία ακόμα πτυχή της εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ευστάθιος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε κατά πρώτον «τον Πανάγαθο Θεό» που τον αξίωσε να γευτεί μία ακόμα απρόσμενη χαρά. Στη συνέχεια,  ευχαρίστησε την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και ιδιαιτέρως τον π. Νικόλαο Γουρδούπη για «την τιμητική όσο και αιφνιδιαστική αυτή διάκριση», επισημαίνοντας ότι όλα τα χρόνια της ποιμαντικής του διακονίας δεν κάνει τίποτα περισσότερο απ’ όσα του υποδεικνύουν το καθήκον για την πατρίδα και η αγάπη του για τα μόνιμα μέλη του Ελληνικού Στρατού και τα στρατευμένα νιάτα. Παράλληλα, τόνισε ότι «η τιμή αυτή αντανακλά στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία και συνέπεια εξυπηρετούν τις ανάγκες του στρατοπέδου ‘’Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη’’». Ολοκληρώνοντας απηύθυνε έκκληση προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να μεριμνήσουν για την ενδυνάμωση του ιστορικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών, που -όπως είπε ο σεβασμιώτατος- «αποτελεί ‘’κόσμημα’’ για τον Ελληνικό Στρατό».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απόδοση τροπαρίων και παρουσίαση σύντομου θεατρικού από μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» της  Κορίνθου.

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος