Αυτοκινητόδρομος και ΣΔΙΤ σε κυβερνητική προτεραιότητα

Νέα Επιτροπή για τη δρομολόγηση των μεγάλων έργων υποδομής

Σάββατο, 14 Δεκέμβριος 2019 08:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αυτοκινητόδρομος και ΣΔΙΤ σε κυβερνητική προτεραιότητα

Στη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομών προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να «τρέξουν» μια σειρά μεγάλων έργων που ήδη έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να εκτελεστούν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα. Η Επιτροπή θα είναι αρμόδια για την έγκριση σχεδίων δράσης, την παρακολούθηση των εγκριθέντων και εκπονούμενων σχεδίων δράσης, τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των καθυστερήσεων.

Επιπλέον, η Επιτροπή τίθεται αρμόδια για την προώθηση διοικητικών πράξεων ή και νομοθετικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για αντιμετώπιση προβλημάτων και την επικαιροποίηση/αναθεώρηση σχεδίων δράσης, εφόσον απαιτείται.

Ανάμεσα στα έργα που αναλαμβάνει υπό την εποπτεία της η Επιτροπή είναι η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Σπάρτη, καθώς και η υλοποίηση του έργου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης  Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.

Ειδικότερα, στο έργο της Επιτροπής, που θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα και εκτάκτως οπότε χρειαστεί, εντάσσονται μεταξύ άλλων τα σχέδια δράσης:
1) των υφισταμένων, υπό δημοπράτηση και προς δημοπράτηση, συμβάσεων παραχώρησης. Ειδικότερα, τα έργα στα οποία απαιτείται η εκπόνηση, η έγκριση και η παρακολούθηση του σχεδίου δράσης. Δηλαδή η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης των εξής έργων:
- του Αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα − Κόρινθος –Πάτρα – Πύργος − Τσάκωνα" (Ολυμπία οδός).
- του Αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός − Κλειδί.
- του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65).
- του Αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (ΑΚ Μεταμόρφωσης) − Μαλιακός (Σκάρφεια) και συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι − Χαλκίδα
- του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη − Σπάρτη
- του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων
- του έργου της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας
- του έργου μετατροπής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) σε αυτοκινητόδρομο
- Επίσης στο έργο είναι η ολοκλήρωση κατασκευής της 1ης φάσης του μετρό Θεσσαλονίκης
- Η Ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης Ακτίου – Αμβρακίας
- Η Ολοκλήρωση κατασκευής της γραμμής 4 του Αττικό Μετρό.

2) Των έργων που αφορούν σε διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων τα οποία είναι:
- Η ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ
- Η μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας
- Η εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών απόβλητων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου.
- Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νομού Σερρών
- Τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων- Δήμων Ραφήνας − Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι υπουργοί: Επικρατείας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών. Ακόμα, μετέχουν οι υφυπουργοί: Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό

Σύμφωνα με την απόφαση, «όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα οφείλουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τη διαμόρφωση και προώθηση των εισηγήσεων, προτάσεων ή αποφάσεών της. Οφείλουν επίσης να παρέχουν σ’ αυτήν την αναγκαία ενημέρωση και κάθε διευκόλυνση για το έργο της».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος