Με αιχμή τα Open Malls η αναβάθμιση του εμπορίου

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ και η διασύνδεση με τον Τουρισμό

Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με αιχμή τα Open Malls η αναβάθμιση του εμπορίου

Ρόλο στρατηγικού εταίρου αναλαμβάνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Τουρισμού με στόχο την απρόσκοπτη διασύνδεση των τουριστικών ροών με τις εμπορικές αγορές. Τα παραπάνω προέκυψαν ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης μέσω του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9/12.

Στις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ, παρουσία του υφυπουργού, αναλύθηκαν «οι ποικίλες και σύνθετες αιτίες της σημερινής ελλιπούς συσχέτισης εμπορίου - τουρισμού που έχει ως αποτέλεσμα ο τζίρος των καταστημάτων να είναι υποπολλαπλάσιος της σημαντικής συνεισφοράς των τουριστικών αφίξεων στο ΑΕΠ της χώρας», όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ.  
  Στο αίτημα της Συνομοσπονδίας για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ο κ. Κόνσολας απάντησε: «Δεν είναι χαμένη υπόθεση, η κυβέρνηση εργάζεται για το θέμα στα διεθνή fora».
  Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου πρότειναν σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της συνολικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, επ’ ωφελεία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών. Συγκεκριμένα ζήτησαν:
- Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη διάρκεια του έτους με εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και κάθε ξεχωριστής αγοράς
- Την ουσιαστική ενίσχυση της προώθησης και της διαφήμισης των τοπικών προϊόντων και των προϊόντων «εθνικών πρωταθλητών», με την προσθήκη του “shopping” στην εμπειρία των επισκεπτών.
- Την ταχεία και ευρεία στήριξη του θεσμού των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, ως των τουριστικών – αγοραστικών προορισμών που σηματοδοτούν τη νέα εικόνα των εμπορικών αγορών.
- Τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υποδοχής των τουριστών και του δικτύου μεταφορών σε όλη τη χώρα.
- Την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της κρουαζιέρας για την εμπορική αγορά στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια της χώρας.
- Στην πολύπλευρη στήριξη της νησιωτικότητας, πέραν του μειωμένου ΦΠΑ, με μεταφορικό ισοδύναμο χωρίς εξαιρέσεις και περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις άγονες και επιδοτούμενες γραμμές.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του τουρισμού χωρίς ανάπτυξη του εμπορίου και παρουσίασε το πλαίσιο πολιτικών και δράσεων που θα ενισχύσουν τον κύκλο εργασιών των εμπορικών αγορών και θα ενδυναμώσουν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού». Ειδικότερα αναφέρθηκε:
- Στην προώθηση όλων των θεματικών μορφών τουρισμού και τους 12 μήνες του χρόνου, κάνοντας αναφορά σε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τις ιαματικές πηγές της χώρας.
- Στο σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση των υποδομών, ως βασική προϋπόθεση τόνωσης της πρόσβασης των τουριστών στις εμπορικές αγορές.
- Στην πρόθεση της κυβέρνησης να ωθήσει με συγκεκριμένες δράσεις το τουριστικό ρεύμα στα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.
- Σε επόμενη καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού προς τους επισκέπτες της κρουαζιέρας εστιασμένη στα τοπικά ελληνικά προϊόντα.
- Στην δυνατότητα νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για το εμπόριο και τις τοπικές βιοτεχνίες.
- Σε διαμόρφωση νέας πολιτικής για τα τουριστικά επαγγέλματα με στόχο την ενίσχυση παραδοσιακών κλάδων, όπως η αργυροχρυσοχοΐα.  

Το Open Mall Σπάρτης
Για το έργο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Σπάρτης (Open Mall), συνολικού προϋπολογισμού 1.814.991,50 ευρώ δόθηκε «πράσινο φως» τον Μάιο του 2019 από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΑ. Μάλιστα, οι υπηρεσίες ανέδειξαν το σπαρτιατικό πρότζεκτ ως το 7ο καλύτερο ανάμεσα στα 59 ανάλογα σχέδια σε όλη τη χώρα. Η πρόταση είχε υποβληθεί μετά από το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Σπάρτης και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης στις 29 Νοεμβρίου 2018.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο, που χρηματοδοτεί δράσεις αστικής ανάπλασης, με στόχο τη δημιουργία ανοικτού εμπορικού κέντρου σε πεζοδρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της Σπάρτης και θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Σπάρτης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης. Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα αναπτυχθεί στα τετράγωνα που περικλείουν οι οδοί Αγησιλάου, Βρασίδου (τμήμα της Κ. Παλαιολόγου) Αγ. Νίκωνος και Λυκούργου. Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα υλοποιηθούν επενδύσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου από τον Δήμο Σπάρτης, καθώς και δράσεις του  Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης για την προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος