Τονώνεται η ζήτηση για το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Έως 3,60 ευρώ οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο φετινής εσοδείας

Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2019 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τονώνεται η ζήτηση για το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Με σταθερούς ρυθμούς αυξάνεται η ζήτηση για το παραγόμενο ελαιόλαδο φετινής σοδειάς σε περιοχές της Λακωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αγγίζουν ακόμα και τα 3,60 ευρώ το κιλό, γεγονός που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για το προσεχές διάστημα, οπότε και θα κλιμακωθεί η διαδικασία ελαιοσυγκομιδής και ελαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον «ΑγροΤύπο», ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας προχώρησε σε συμφωνία για πώληση εννέα βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με οξύτητα έως 0,3, στην τιμή των 3,60 ευρώ το κιλό. Εξάλλου, την περασμένη Τετάρτη, ο ίδιος συνεταιρισμός έδωσε τα χέρια με μία ελληνική και μια ιταλική εταιρεία για πώληση οκτώ βυτίων στην τιμή των 3,30 ευρώ το κιλό.

Ικανοποίηση επικρατεί και στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Βοιών, καθώς σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Παναγιώτη Μπατσάκη στον «ΑγροΤύπο», το φετινό παραγόμενο ελαιόλαδο εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν διπλάσιο σε ποσότητα από πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βατίκων, η ελαιοποίηση και η συγκομιδή της ελιάς έχει προχωρήσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Μάλιστα, ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων διέθεσε τις πρώτες ποσότητες αγουρέλαιου έναντι 3,80 ευρώ το κιλό.

Αντίθετα, στην περιοχή των Μολάων, η έναρξη της συγκομιδής θα καθυστερήσει, καθώς η χρονιά είναι όψιμη, όμως ορισμένοι παραγωγοί συλλέγουν καρπό, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις υψηλές τιμές παραγωγού στην εκκίνηση της περιόδου, όπως συνηθίζεται
παραδοσιακά. Όπως ανέφερε στον «ΑγροΤύπο» ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων Παναγιώτης Ντανάκας, δεν έχει παράξει ακόμα ποσότητες ελαιολάδου, ούτε έχει συνάψει συμφωνία με υποψήφιους αγοραστές.  «Το θετικό είναι ότι οι τρέχουσες αποδόσεις του ελαιοκάρπου είναι καλές και συγκεκριμένα από 4,5 έως 6 - 1 (κιλό ελαιολάδου)», δήλωσε ο ίδιος.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην Πετρίνα Αν. Μάνης, όπου η έναρξη της ελαιοποίησης  επρόκειτο να ξεκινήσει μετά τις 10 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του τοπικού συνεταιρισμού Παναγιώτη Πουλάκο, «το καλό είναι ότι το προηγούμενο διάστημα πουλήσαμε ελαιόλαδο περσινής εσοδείας με τιμές 3,13 (για οξύτητες 0,6 και 0,7) και 3,16 (για οξύτητες έως 0,4) ευρώ το κιλό, δηλαδή τηρουμένων των αναλογιών σε πολύ καλή τιμή». Αναφορικά με το φετινό όγκο της παραγωγής, ο ίδιος εκτίμησε ότι αναμένεται να είναι αρκετά αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι.

Με πληροφορίες από agrotypos.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος