Ορατός ο κίνδυνος εμφάνισης του δάκου στη Λακωνία

Ιδίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές - Συστήνει ατομικούς ψεκασμούς η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας

Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2019 15:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ορατός ο κίνδυνος εμφάνισης του δάκου στη Λακωνία

Έπεσε η αυλαία στο πρόγραμμα δακοκτονίας της ελαιοκομικής περιόδου 2019-2020, καθώς την Δευτέρα 21/10 διενεργήθηκε ο τρίτος και τελευταίος δολωματικός ψεκασμός από εδάφους για την καταπολέμηση του εντόμου του δάκου της ελιάς.

Ειδικότερα, ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Γερακίου, Βρονταμά, Ζαραφώνας, Καρίτσας, του Δήμου Ευρώτα και στις περιοχές Μελιτίνης, Καστανιάς, Αγ. Νικολάου, Κόκκινων Λουριών και Μυρσίνης του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Από τα μέχρι στιγμής συλλεχθέντα στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας, φαίνεται ότι το έντομο του δάκου, λόγω έλλειψης ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών (μεγαλύτερων των 40ο C), ειδικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κατόρθωσε να διατηρήσει  πληθυσμούς ικανούς να δημιουργήσουν προσβολές με την έναρξη των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων και την πτώση της θερμοκρασίας, ακόμα και στις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (πεδινές).

Με τις έγκαιρες παρεμβάσεις της υπηρεσίας, όποτε αυτό κρίθηκε αναγκαίο με βάση της δακοσυλλήψεις των ηρτημένων παγίδων, επιτεύχθηκε να περιοριστούν οι πληθυσμοί σε χαμηλά επίπεδα. Όμως, οι καιρικές ιδιαιτερότητες του θέρους, οδήγησαν σε μία πρώιμη ανάπτυξη του εντόμου κατά περίπου 10 ημέρες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ παράλληλα η παραγωγή εμφανίζεται να είναι περίπου 15 ημέρες πιο όψιμη συγκριτικά με περασμένες περιόδους.

Συνεκτιμώντας τις ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης  του εντόμου που θα επικρατήσουν από εδώ και πέρα, σε σχέση πάντοτε με το όψιμο της παραγωγής κατά τη φετινή περίοδο, τα στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εκτιμούν ότι εγκυμονεί κίνδυνος -και μάλιστα σοβαρός- για όψιμες προσβολές.

Σύσταση για ατομικούς ψεκασμούς
Δεδομένο είναι δεν υπάρχει δυνατότητα για την εφαρμογή και 4ου κύματος ψεκασμού,  καθώς η αρχική κατανομή κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβλεπε για τη ΠΕ Λακωνίας και για την συγκεκριμένη ελαιοκομική περίοδο, την υπογραφή σύμβασης διενέργειας έως τριών δολωματικών ψεκασμών ανά συμμετέχουσα στο πρόγραμμα δημοτική και τοπική κοινότητα. Γι’ αυτό, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής συνιστά στους παραγωγούς τη λήψη έκτακτων ατομικών ή και συλλογικών μέτρων προστασίας και καταπολέμησης -όπου αυτό κριθεί σκόπιμο- από τις όψιμες προσβολές του εντόμου. Η συγκεκριμένη οδηγία απευθύνεται ιδιαίτερα στους  ελαιοπαραγωγούς που σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή προς τα τέλη Νοεμβρίου ή και αργότερα.

«Κλειδί» η σωστή επιλογή σκευασμάτων
κι η εφαρμογή κανόνων
Σε αυτό το πλαίσιο, η υπηρεσία καλεί τους παραγωγούς να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στη σωστή επιλογή του σκευάσματος φυτοπροστασίας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα υπολειμματικότητας του εντομοκτόνου στο παραγόμενο ελαιόλαδο ή ελαιόκαρπο. Παράλληλα, ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής πρέπει να εναρμονισθεί σύμφωνα με την υπολειμματική διάρκεια που αναγράφεται στο σκεύασμα που τελικά θα επιλεγεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας προτρέπει τους παραγωγούς να συμβουλεύονται ειδικούς και να σέβονται τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής και ασφάλειας, καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά την εφαρμογή των ψεκασμών, κυρίως κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος