Βαίνουν καλώς οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις στη Μάνη

Οι 10 από τις 28 προτάσεις θεωρούνται ώριμες για υλοποίηση

Πέμπτη, 24 Οκτώβριος 2019 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βαίνουν καλώς οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις στη Μάνη

Θετική ήταν η αποτίμηση της μέχρι τώρα εφαρμογής της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή της Μάνης, ενός προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ.

Η πορεία της ΟΧΕ εξετάστηκε τη Δευτέρα (21/10), σε συνάντηση που είχε στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με αντιπροσωπείες των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, επικεφαλής των οποίων ήταν οι δήμαρχοι Πέτρος Ανδρεάκος και Δημήτρης Γιαννημάρας, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι από τις 28 πρωτοβουλίες που έχουν προταθεί, οι 10 είναι μελετητικά ώριμες και ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα -μετά και την απαιτούμενη γραφειοκρατική διαδικασία- να ξεκινήσουν στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου οι πρώτες προσκλήσεις για την ένταξη των προβλεπόμενων έργων στο παραπάνω χρηματοδοτικό πλαίσιο.

Η ΟΧΕ Μάνης συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

oxe manis 1024x682

mani

Οι στόχοι για τη Μάνη
Με το πρόγραμμα των ΟΧΕ επιδιώκεται η αναβάθμιση των δημόσιων αστικών χώρων στη Μάνη. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται αφορούν προώθηση της επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, ενεργό κοινωνική ενσωμάτωση και στήριξη για τη φυσική, οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση υποβαθμισμένων κοινοτήτων. Επίσης, σχετίζονται με τη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων, διαχείριση/επεξεργασία λυμάτων, διατήρηση –προστασία– προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς κι ενίσχυση της περιφερειακής κινητικότητας.

Περί ΟΧΕ
Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων.

Οι περιοχές αυτές είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής κάθε περιοχής περιλαμβάνονται η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις διακρίνονται σε:
- Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ)
- Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για άλλες χωρικές στρατηγικές (ΟΧΕ)
- Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ).


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος