«Απλώνεται» το καλώδιο Κρήτης-Πελοποννήσου

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον Δ. Μονεμβασίας

Σάββατο, 12 Οκτώβριος 2019 11:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Απλώνεται» το καλώδιο Κρήτης-Πελοποννήσου

Στη φάση έναρξης της κατασκευής εισέρχεται εντός του Οκτωβρίου η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, το πρώτο έργο καλωδιακής σύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ολοκλήρωση του έργου προσδιορίζεται στα τέλη του 2020.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι αντιδράσεις από συλλογικότητες και φορείς -κυρίως- του Δ. Μονεμβασίας κατά του σχεδιασμού της διέλευση του δικτύου από περιοχές της νοτιοανατολικής Λακωνίας. Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε τις προσφυγές του Συλλόγου «ΑΡΤΕΜΙΣ» (Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας - Χερσονήσου Μαλέα) και του Δ. Μονεμβασίας εναντίον της χωροθέτησης του έργου, στο τμήμα που αφορά τον Δήμο Μονεμβασίας. Οι προσφυγές αφορούσαν την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, που επικαλείται το ypodomes.com, ο Οκτώβριος 2019 θεωρείται μήνας «ορόσημο» για την εξέλιξη της κατασκευαστικής φάσης, καθώς ξεκινά η κατασκευή των καλωδιακών τμημάτων στο έδαφος της Κρήτης (σ.σ. υπόγεια γραμμή ΒΟΑΚ) και της Πελοποννήσου (από το σημείο προσαιγιάλωσης έως τον υποσταθμό).

Επίσης, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι έχει ξεκινήσει η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου, η πόντιση του οποίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, αναμένεται τον Ιούλιο του 2020.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ypodomes.com, εντός του μήνα, θα υπογραφούν δύο συμβάσεις για την αναβάθμιση των εναέριων γραμμών ενόψει του έργου της καλωδιακής διασύνδεσης. Ειδικότερα, θα συναφθεί συμφωνία με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την εναέρια γραμμή Μολάοι-Τερματικός Σταθμός (Μεγαλόπολη) και τη NARI-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ για τη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΙΙΙ–STATCOM (Σύστημα Αντιστάθμισης).

Η ταυτότητα του έργου
Το έργο αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Φάση Ι/Πελοπόννησος), μέσω 2 κυκλωμάτων Ε.Ρ., τάσης 150 kV, 200 MVA έκαστο.

Στο πλαίσιο του έργου θα διενεργηθούν οι παρακάτω εργασίες:
– Αναβάθμιση υφιστάμενων & κατασκευή νέων εναέριων Γ.Μ. στην Πελοπόννησο
– Αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Υ/Σ στην Πελοπόννησο
– Κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού στην ΝΑ Πελοπόννησο και επέκταση του Υ/Σ Χανιά Ι
– Κατασκευή διπλής υποβρύχιας & υπόγειας καλωδιακής Γ.Μ στην Πελοπόννησο και την Κρήτη
– Εγκατάσταση συστήματος STATCOM στην Κρήτη

Όσον αφορά τους αναδόχους του έργου, τις καλωδιακές συνδέσεις έχουν αναλάβει οι  Fulgor (δυτικό κύκλωμα και υπόγειες συνδέσεις Πελοποννήσου με 140,2 εκατ. ευρώ), Prysmian Powerlink (ανατολικό κύκλωμα με 125,9 εκατ. ευρώ) και Ελληνικά Καλώδια (υπόγειες συνδέσεις Κρήτης με 41,09 εκατ. ευρώ), ενώ η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει το έργο των υποσταθμών με 18,5 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ypodomes.com

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος