Βγήκε το πρωτόλαδο στη Λακωνία

Στα 3,80 ευρώ η πρώτη τιμή πώλησης του αγουρέλαιου

Παρασκευή, 11 Οκτώβριος 2019 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βγήκε το πρωτόλαδο στη Λακωνία

Πρεμιέρα της ελαιοκομικής περιόδου 2019-2020, με παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων αγουρέλαιου ή πρωτόλαδου, υπήρξε τις περασμένες ημέρες στη Λακωνία.

Η πρώτη συμφωνία απορρόφησης του προϊόντος διαμορφώθηκε στα 3,80 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, ενώ η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν 4,35 ευρώ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Αλ. Μπίκα στον «ΑγροΤύπο», ελαιουργική επιχείρηση της Λακωνίας αγόρασε πέντε βυτία ελαιολάδου (αποτελούμενο από 28 τόνους το καθένα) από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων στα Βάτικα, που ξεκίνησε τη διαδικασία ελαιοποίησης στις 28 Σεπτεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρώτες συμφωνίες που επιτυγχάνει ο εν λόγω συνεταιρισμός των Βοιών συνιστούν -διαχρονικά- αξιόπιστο δείκτη για τη διαμόρφωση των τιμών του προϊόντος στη συνέχεια.

Καθώς βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση της ελαιοκομικής περιόδου, ωστόσο, παραγωγοί και συνεταιρισμοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αυξημένες τιμές στα αγουρέλαια που θα πωληθούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την «Ελευθερία», εξάλλου, συνεταιριστές έκριναν χαμηλή την τιμή της παραπάνω συμφωνίας, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση και σχεδόν ανύπαρκτη προσφορά λόγω της όψιμης παραγωγής.

Επιπρόσθετα, η ελαιοποίηση άρχισε από μερικές ημέρες και στον Συνεταιρισμό  Μεταμόρφωσης Δ. Μονεμβασίας, αν και η εν λόγω μονάδα δεν έχει προβεί ακόμα σε πράξη πώλησης. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Βαγγέλη Νικηφόρο στον «ΑγροΤύπο», «τώρα που έβρεξε αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση και ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο ως προς την τιμή».

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Λακωνίας, η φάση της ελαιοποίησης θα εκκινήσει αργότερα, καθώς η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη, ενώ οι βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος θεωρούνται ευεργετικές για τα ελαιόδεντρα.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti