Το λακωνικό πορτοκάλι ταξιδεύει στην Κίνα!

Η προοπτική εξαγωγών στην ασιατική χώρα - Η συμβολή του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ Γιώργου Στρατάκου

Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2019 07:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το λακωνικό πορτοκάλι ταξιδεύει στην Κίνα!

Ουσιαστικές συζητήσεις για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας στην Κίνα,   υπήρξαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Σε αυτές συμμετείχαν μέλη της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας και υψηλόβαθμα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας του ΥπΑΑΤ, υπό τον Λάκωνα γενικό γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο.

Στη συνάντηση των δύο πλευρών οριστικοποιήθηκε και η διαδικασία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής κρόκου Κοζάνης στην Κίνα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξαγωγής του κρόκου Κοζάνης στη μεγάλη αγορά της Κίνας», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στον Νοέμβριο οπότε και θα υπάρξουν αμοιβαίες επίσημες επισκέψεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών».

Σημειώνεται ότι και ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας διαβεβαίωσε ότι είναι εφικτό η τελική συμφωνία να υπογραφεί στην επίσκεψη του Νοεμβρίου. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα σημάνει την άμεση έναρξη εξαγωγών του συγκεκριμένου -εμβληματικού για την Ελλάδα- προϊόντος, το οποίο σαφώς υπερέχει, λόγω και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, απέναντι σε αντίστοιχα άλλων χωρών.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα υποβολής φακέλου για την εξαγωγή εσπεριδοειδών στην Κίνα, αλλά και η ανανέωση του πρωτοκόλλου εξαγωγής ακτινιδίων, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο, ώστε να εξαχθεί το προϊόν αυτό από όλες της περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου καλλιεργείται και όχι μόνον από έξι νομούς, όπως ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», κατόπιν ενεργειών του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ Γ. Στρατάκου, η Λακωνία θα καταλάβει δυναμική θέση στη συμφωνία για την εξαγωγή εσπεριδοειδών (πορτοκάλια κ.α.) στην ανερχόμενη ασιατική χώρα. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να «δέσει» και να συνδυαστεί με την πρόταση του δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα, ο οποίος έχει εξαγγείλει ότι στόχος του είναι η στήριξη τοπικών παραγωγών και προϊόντων, μέσω επίτευξης συμφωνιών για προώθησή τους σε διεθνείς αγορές. Ο σχεδιασμός του κ. Δούκα δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Σπάρτης, καθώς επιδίωξη είναι η διαδημοτική συνεργασία με τους υπόλοιπους λακωνικούς δήμους.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της εξαγωγής πυρηνοκάρπων (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα) ώστε να ξεπεραστούν τα κωλύματα που είχαν προκύψει μετά τον έλεγχο στελεχών της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας σε οπωρώνες της βορείου Ελλάδος.

Επίσης, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών ώστε μέλη τόσο της ελληνικής όσο και της κινεζικής διοίκησης να γνωρίσουν ερευνητικά προγράμματα αλλά και τις λειτουργίες των διοικητικών διαδικασιών εξαγωγών που χρησιμοποιούν τα δύο κράτη.

Η κινεζική αντιπροσωπεία αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Φυτοϋγείας όπως έχει οριστεί το 2020, με στόχο τη δημιουργία πρωτοκόλλων φυτοϋγείας τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά προκειμένου να εισάγει φυτικό υλικό.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης την οποία είχε πραγματοποιήσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η πρέσβειρα της της Κίνας στην Αθήνα, Zhang Qiyue, τη Δευτέρα 5/8. Τότε είχαν συζητηθεί ενδελεχώς η άμεση προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Κίνας, με έμφαση στον κρόκο Κοζάνης, αλλά και η επίσπευση των διαδικασιών ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι εξαγωγές, προς την Κίνα, αγροτικών προϊόντων όπως το επιτραπέζιο σταφύλι, τα εσπεριδοειδή και τα πυρηνόκαρπα, ενώ η κ. Qiyue είχε αποδεχθεί και το θέμα της αναθεώρησης του πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια.

foto typos110919a 1

foto typos110919a 2

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα