Στον «αέρα» ακόμα οι ιδιοκτησίες στο Λάγιο Κροκεών

Τετάρτη, 18 Σεπτέμβριος 2019 13:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στον «αέρα» ακόμα οι ιδιοκτησίες στο Λάγιο Κροκεών

Σε καθεστώς δυνητικής… ακτημοσύνης εξακολουθούν να βρίσκονται οι κάτοικοι του Λάγιου Λακωνίας, καθώς θα πρέπει να παραδώσουν τις περιουσίες τους στο Δημόσιο έως το τέλος του 2020! Το Λάγιο είναι ένα μικρό χωριό κοντά στις Κροκεές, με 165 κατοίκους που ασχολούνται κατά κύριο λόγο στην καλλιέργεια της ελιάς.

Αιτία, σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα» (αλλά και παλαιότερα δημοσιεύματα του «Λακωνικού Τύπου»), είναι ο συνδυασμός της δημιουργίας κτηματολογίου και τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου.  Όπως εξηγεί, μιλώντας στα «Νέα» ο δικηγόρος Απόστολος Γεροντίδης (που ως δικηγόρος έχει ασχοληθεί από χρόνια με την υπόθεση των κατοίκων), «η διαδικασία κατάρτισης του κτηματολογίου από το 2004 μετέτρεψε το Λάγιο σε χωριό ακτημόνων, αφού τα κτήματα των κατοίκων καταχωρίστηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52%». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «το υπόλοιπο 48% καταχωρήθηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες εντελώς άσχετους με το χωριό, οι οποίοι με τις μέχρι σήμερα κληρονομικές διαδοχές έχουν φτάσει τους 55».

Σύμφωνα με τα «Νέα», τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά ότι με την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών στο τέλος του επόμενου έτους (μετά και την τελευταία οριζόντια προθεσμία διορθώσεων που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έως τις 31/12/2020), οι Λαγιώτες είναι υποχρεωμένοι να αποδώσουν τα κτήματά τους στο Δημόσιο που έχει την πλειοψηφία, οπότε τίθεται πλέον θέμα επιβίωσής τους.

Το Λάγιο δεν είναι η μοναδική περίπτωση ακτημόνων. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτο Παραδιά, έγκειται στο τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον... προπερασμένο αιώνα!

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Τα Νέα»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα