Θυμήθηκαν τη θυσία αθώων στο Ολοκαύτωμα της Ζούπενας (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, 25 Ιούνιος 2019 16:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Θυμήθηκαν τη θυσία αθώων στο Ολοκαύτωμα της Ζούπενας (ΦΩΤΟ)

5 Ιουνίου 1944. Μία αποφράδα μέρα αλλά ταυτόχρονα και ημέρα μνήμης και θυσίας. Οι Ναζί σκόρπισαν τη θλίψη και έβαψαν με αίμα τους Αγίους Αναργύρους (Ζούπενα) Λακωνίας.

Πιστός στο ραντεβού του, ο Δήμος Σπάρτης πραγματοποίησε την Κυριακή 23/6,  εκδηλώσεις μνήμης, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης, για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων.

Την Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή, το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου και μια μικρή δεξίωση, που παρατέθηκε στους παρευρισκόμενους.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν οι βουλευτές Λακωνίας της ΝΔ κ. Αθανάσιος Δαβάκης και του ΚΙΝΑΛ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο εκπρόσωπος του ΚΕΕΜ Συνταγματάρχης κ. Σωτήριος Τσαμπάς, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Υπαστυνόμος Α’ κ. Ανδρέας Κοντάκος, οι αντιδήμαρχοι κ. Νικόλαος Φλώρος και κ. Γιάννης Ματζουράνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Βλήτας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Θεόδωρος Φερίζης, το μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας Σπαρτιατών κ. Γιάννης Παπαδόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Για το χρονικό του Ολοκαυτώματος μίλησε η κ.  Γεωργία (Ζέτα) Νούλα, ενώ τιμές απέδωσε και η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης.

«Η ιστορία του Ολοκαυτώματος δε θα σβήσει
ποτέ από τη συνείδηση και την καρδιά μας»
Σε ανακοίνωσή του ο Δ. Σπάρτης επισημαίνει τα εξής: «Αποτελεί μία ημέρα τιμής στο αθώο αίμα των ηρωικών θυμάτων, με πλήρη επισημότητα και σεβασμό στην ιστορία και στην εθνική μας μνήμη.

Η ιστορία του Ολοκαυτώματος δε θα σβήσει ποτέ από τη συνείδηση και την καρδιά μας. Τιμώντας τους νεκρούς μας, τους δικούς μας ήρωες έχουμε παράλληλα μια εθνική αποστολή, ένα ιερό καθήκον: Να διατηρήσουμε την ιστορική μας Μνήμη, να διδάξουμε αυτά τα γεγονότα στα παιδιά μας.

Με αφορμή  αυτή τη μαύρη επέτειο τους λέμε, να μην λυγίζουν, να αντιμετωπίσουν  και να νικήσουν  τις όποιες δυσκολίες, να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο από τους ήρωες μας και να οπλιστούν με αγωνιστικότητα, πείσμα και πίστη στα ιδανικά μας.

Να μην ξεχνούν ότι, 74 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας, από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα, από τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, από τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, που προκάλεσαν τα στρατεύματα και η άρνηση επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti